Craiova: Blocarea posturilor epuizează medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă susţine că deficitul de personal este de peste 600 de cadre medicale. În secţii precum cea de Chirurgie Plastică lucrează doar trei medici care abia fac faţă, fiind nevoiţi să vină de acasă chiar şi noaptea atunci când este nevoie de ei la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova numără puţin peste 1.500 de cadre medicale. Conform actului normativ în vigoare, unitatea spitalicească ar trebui să aibă peste 2.100 de medici şi asistente, însă posturile libere sunt blocate de Guvern.

„În acest moment avem un deficit de personal medical de 30 la sută. Încercăm să ne descurcăm, pentru că nu avem voie să facem alte angajări“, a spus Florin Petrescu, directorul spitalului.
Acesta susţine că sunt probleme mari privind numărul de medici sau asistente la secţii importante precum Terapie Intensivă, Oncologie sau Chirurgie Plastică.

„Sunt secţii unde avem doar doi sau trei medici, cum ar fi cea de Chirurgie plastică. La respectiva secţie sunt 35 de paturi şi doar trei medici. La alte secţii, precum cea de Oftalmologie, avem deficit de asistente“, explică directorul.

„Mă cheamă şi noaptea la spital“

Eugen Anghel (39 de ani) este unul dintre cei trei chirurgi plastici ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. În prezent, cu el în secţie mai lucrează doar un medic, pentru că şeful secţiei este în concediu.

„Ne descurcăm cum putem. În afară de faptul că lucrez pe tură normală sunt chemat şi noaptea de acasă la Unitatea de Primiri Urgenţe. Poate să mă cheme şi la ora 3.00 sau când au nevoie. Am noroc că stau aproape de spital, dacă locuiam într-un cartier mai îndepărtat erai vai şi amar de mine“, spune doctorul. În fiecare zi de muncă, Eugen Anghel trebuie să aibă grijă cam de 10 pacienţi.

„Avem în total 35 de paturi. Nu sunt pline toate în fiecare zi, dar un flux de 18-20 de pacienţi pe zi tot avem“, precizează medicul. În opinia acestuia, la secţia Chirurgie Plastică ar trebui să lucreze cel puţin cinci doctori.

„Nu ştiu exact care este normativul în vigoare, dar ar trebuie să fie ca în Vest: un medic la cinci pacienţi“, mai spune acesta.

Asistentele au plecat în Anglia

Deficit de personal se înregistrează şi în ce priveşte asistentele medicale. Potrivit liderului Sindicatului Sanitas, Ionel Cotoşman, foarte multe angajate ale spitalului din Bănie au plecat să lucreze în Anglia. „Sunt secţii unde abia fac faţă asistentele. De exemplu, la Oftalmologie sunt doar două asistente la 35 de paturi. Celelalte trei asistente au plecat în Anglia pentru un trai mai bun“, spune Cotoşman. Potrivit acestuia, legea în vigoare prevede ca o asistentă să aibă în grijă 10 pacienţi.

„Noi avem la 30-40 de bolnavi două asistente sau chiar una. Din păcate, nici angajări nu putem să facem,pentru că sunt blocate posturile“, a punctat liderul de sindicat.
Bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean Craiova spun că  simt pe pielea lor deficitul de medici sau asistente. Elena Barbu (67 de ani), o pensionară internată la Craiova susţine că nu de fiecare dată când pacienţii au nevoie asistentele sunt disponibile, iar medicii sunt şi mai greu de găsit.

„Într-o zi am căutat după domnu’ doctor câteva ore. Mi-au spus că este în operaţie şi nu mai este nici un alt medic pe secţie“, a spus Elena Barbu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe craiova@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Craiova, click pe poza de mai jos:

cap ziar ads
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite