Comuna din care pleacă primii cartofi timpurii spre pieţele din România. Cum au reuşit localnicii performanţa de a recolta tuberculii cu o lună mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii din comuna doljeană Călăraşi se laudă cu o producţie de 40 de tone de cartofi la hectar
Localnicii din comuna doljeană Călăraşi se laudă cu o producţie de 40 de tone de cartofi la hectar

Nisipurile din câmpia Dunării coc cei dintâi cartofi timpuri româneşti. Fermierii din comuna doljeană Călăraşi vor să învingă concurenţa din import, aşa că au făcut tot posibilul să fie primii cu marfă pe piaţă.

Este forfotă mare în comuna doljeană Călăraşi, acolo unde oamenii au început să culeagă primii cartofi timpuri şi îi pregătesc să fie trimişi în pieţe.

Fermierii susţin că au reuşit să scoată marfa cu o lună mai devreme ca de obicei, iar astfel sunt convinşi că vor reuşi să învingă concurenţa din import. Tuberculii au fost ţinuţi în solarii ca să nu suferă de frig, după care au fost plantaţi în câmp, iar acum oamenii se laudă că producţia este undeva la 40 de tone la hectar.

„Pentru un hectar cultivat cu cartofi investiţia este undeva la 10.000 de lei. Noi vindem kilogramul de cartofi cu 1 leu, însă în pieţe ajunge dublu. Marfa noastră este 100% românească, iar noi căutăm să băgăm în pământ gunoi de grajd, iar oamenii trebuie să înveţe să cumpere produsele ţăranilor. Am ajuns să aducem totul din import şi să nu ne mai gândim deloc la sănătatea noastră. Anul acesta am reuşit să fim primii pe piaţă cu cartofi româneşti timpurii“, a declarat Viorica Roşca, fermier din Călăraşi, judeţul Dolj. Cartofii de Călăraşi ajung în pieţele din ţară, dar şi din străinătate.

Marfa merge şi la export

Costel Găulea cultivă în pământul nisipos din Călăraşi cartofi albi din soiul Carrera. A muncit mai bine de 10 ani în Spania şi Germania şi a învăţat acolo exact ce trebuie să facă pentru a putea avea profit. Am adus tehnologia modernă de acolo şi la noi la Călăraşi. Pământul nostru ne ajută foarte mult, noi de producţie sumtem foarte mulţumiţi, însă preţul ne omoară. La noi şi la greci ies primii cartofi, însă în Grecia se vând cu 45 de cenţi kilogram, iar în România cu 20 de cenţi kilogramul. Ajung cartofii româneşti timpurii şi la export în Polonia sau Danemarca. Anul acesta producţia este destul de bună în condiţiile în care anul trecut a fost undeva la jumătate. Eu sper din tot sufletul să devenim cunoscuţi cât mai repede, iar în câţiva ani cartoful de Călăraşi să fie la fel de cunoscut ca şi lubeniţa de Dăbuleni“, a precizat bărbatul.   

Cartofii de Călăraşi au ajuns deja în pieţe

Cartofii de Călăraşi pleacă cu 1 leu kilogramul, dar ajung în pieţe cu un preţ dublu

Agricultorii din Călăraşi au mai precizat că marfa adusă din import este uneori de calitate inferioară, însă cartofii de Călăraşi nu conţin chimicale absolut deloc şi pot fi consumaţi fără probleme. „50 de fermieri au făcut deja contract cu marile magazine din ţară şi primele două TIR-uri cu cartofi au plecat deja din Călăraşi. Eu sper din tot sufeltul să devenim un brand cu cartoful“, a precizat Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi.

300 de hectare de teren sunt cultivate la Călăraşi cu cartofi, iar fermierii sunt convinşi că în maxim trei ani numărul se va dubla. „Nisipul de la Călăraşi se încălzeşte mai repede decât alte soluri in ţară, dar şi din Europa, iar media temperaturilor este mult mai mare decât în alte zone de o timpurietate de circa o lună în plus faţă de alte zone“, a declarat Ion Tudor, inginer agronom.  

Cartofii de Călăraşi au ajuns deja în pieţe

Fermierii din Călăraşi au precizat că România importă cartofi din Olanda, Spania, Germania şi Franţa. „Noi suntem adevăraţii agricultori, scoatem cartofii şi îi ducem unde se strâng TIR-uri, iar de acolo marfa este preluată de samasari. Nu este normal, dar nu avem ce să facem. Noi suntem mulţumiţi şi aşa, însă statul ar trebui să se implice mult mai mult şi să renunţe la import şi să ne promoveze nouă ţăranilor produsele care sunt 100% româneşti“, a mai declarat Iulian Căpăţână, fermier.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite