Clinica de Cardiologie din Craiova va fi dotată cu aparatură în valoare de 1,5 milioane de euro. Investiţia realizată cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinica de Cardiologie din Craiova va fi dotată cu aparatură în valoare de 1,5 milioane de euro
Clinica de Cardiologie din Craiova va fi dotată cu aparatură în valoare de 1,5 milioane de euro

Cel mai mare Spital din Oltenia a început construcţia unei clinici de Cardiologie. Una dintre cele două săli de operaţie va fi dotată cu aparatură modernă în valoare de 1,5 milioane de euro, iar investiţia este realizată din bani europeni.

Proiectul „Coordonarea şi sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa” a fost depus pentru finanţare în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, în parteneriat cu SCJU Craiova, municipalitatea Kozlodui şi Administraţia Districtuală Vratsa.

„Am reuşit astfel să câştigăm un proiect în valoare de aproape 1,5 milioane de euro, sumă din care Consiliului Judeţean Dolj şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova le revin 770.000 de euro, bani pe care îi investim în domeniul sănătăţii. Mai precis, fondurile vor fi utilizate pentru dotarea unei săli de operaţii din Clinica de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, structură medicală pe care anul acesta o vom finaliza. Demersul pe care CJ Dolj îl realizează la spital este esenţial pentru întreaga regiune, întrucât de la Timişoara până la Bucureşti nu mai există o astfel de clinică, astfel că pacienţii care suferă un infarct sau un preinfarct trebuie transportaţi către alte oraşe. Desigur că dotarea unei săli de operaţii la standarde cu adevărat europene presupune un efort financiar considerabil şi vreau să subliniez faptul că suma nerambursabilă pentru care astăzi semnăm contractul de finanţare nu este suficientă, astfel că vom aloca şi noi, din surse proprii ale instituţiei, peste 350.000 de euro, drept contribuţie la acest proiect. Ne implicăm în continuare cu investiţii majore în sănătate şi o parte semnificativă din bugetul total de care dispune Consiliul Judeţean Dolj pentru dezvoltare în 2017 este alocată acestui domeniu vital. Aici vorbim, alături de Clinica de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, pe care am construit-o de la zero, şi despre extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe a SCJU Craiova sau despre reabilitarea interioară a celui mai mare spital din regiune”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. 

Proiectul include amenajarea a două săli de operaţii, care, bineînţeles, trebuie să fie dotate cu echipamentele necesare, în două etape, aşa cum am convenit.

„Un prim pas îl facem prin intermediul acestui demers cu finanţare din fonduri europene, care va asigura dotările pentru una dintre sălile de chirurgie cardiovasculară, în timp ce pentru cea de-a doua au fost deja alocaţi bani, prin bugetul CJ Dolj pentru 2017, în vederea iniţierii procedurilor. Ca urmare a achiziţiilor care vor fi făcute prin acest proiect, vom avea, la finalul său, o sală de operaţii perfect funcţională. În ultimii trei ani s-au materializat investiţii de milioane de euro, cum nu au mai fost făcute cel puţin din 1991 până în prezent. Din punctul meu de vedere, după construirea Spitalului Judeţean, iniţiată în 1965, Clinica de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară este cea mai mare realizare, din punct de vedere medical, în Craiova. Mă refer la faptul că o astfel de structură nu exista în zona noastră, fiind singurul centru universitar din ţară care nu beneficiază de cardiologie intervenţională. Din acest motiv, era nevoie ca pacienţii să fie transportaţi cu elicopterul, iar astfel se pierde timp, se pierd şi bani. Prin această investiţie, se va reduce timpul de intervenţie asupra bolnavului cu aproximativ 4 ore, ceea ce, atunci când vorbim despre un infarct miocardic, reprezintă diferenţa dintre viaţă şi moarte. Ne dorim ca această clinică să fie deschisă în octombrie, pentru că aceasta este luna în care vor ajunge de la Bucureşti medicii cu care am discutat pentru a începe activitatea aici. În momentul de faţă, avem angajamente cu patru medici care vor lucra pe partea de cardiologie intervenţională şi cu o altă echipă, pe care o vom aduce de la Târgu Mureş, pentru chirurgie cardiovasculară”, a spus Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Judeţean din Craiova.

Pe lista echipamentelor care vor fi achiziţionate, în cadrul acestui demers, pentru Clinica de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară se regăsesc: sistemul de masă de operaţie cu accesorii de chirurgie vasculară, lampă de operaţie cu satelit şi cameră video integrată, aparat de anestezie de înaltă performanţă, cu monitor pentru funcţiile vitale, pompă de circulaţie sangvină extracorporală şi aparat de monitorizare pentru perfuzie cerebrală.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite