Celebra băutură oltenească pe care Nea Mărin i-o ducea lui naşul Pantelică la Bucureşti, pe cale de dispariţie. Producţia de zaibăr este foarte mică anul acesta

Celebra băutură oltenească pe care Nea Mărin i-o ducea lui naşul Pantelică la Bucureşti, pe cale de dispariţie. Producţia de zaibăr este foarte mică anul acesta

Producţia de zaibăr din Băileşti este anul acesta foarte mică

Zaibărul de Băileşti este valuta forte a oltenilor, însă oamenii susţin că anul acesta producţia este foarte slabă. Licoarea neagră şi parfumat este marcă înregistrată la OSIM din anul 2009.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zaibărul de Băileşti este mândria fiecărui gospodar din zonă, însă anul acesta producţia de struguri a fost una foarte mică. „Din cauza vremii, dar şi din cauza graurilor care au mâncat strugurii nu am avut producţie. Anul acesta nu o să mai avem de unde să vindem licoarea neagră şi parfumată absolut nimănui. Zaibărul de Băileşti este căutat atât în ţară, dar şi în străinătate, iar anul trecut am vândut litru cu 6 sau 7 lei“, a povestit un localnic din Băileşti.

VIDEO

 

VIDEO

Cine a dat denumirea zaibărului?

Dicţionarele nu indică o origine clară a denumirii de zaibăr. „Băileştenii îşi aduc aminte cu zâmbetul pe buze că au fost ani în care au petrecut cu prietenii zile bune în beci. „Au fost ani în care am făcut şi 1000 de litri de zaibăr, însă anul acesta producţia este extrem de mică. Gata cu petrecerile în beciul casei alături de cei dragi. Au fost ani în care ne adunam în beciul casei la un pahar de vin şi discutam până dimineaţa. Zaibărul de Băileşti este valuta noastră forte a oltenilor şi marele actor Amza Pellea l-a făcut celebru în filmele şi scenetele sale. Întotdeauna Nea Mărin îi ducea lui naşul Pantelică la Bucureşti zaibăr“, a spus Iulian Marcu.

În fiecare an în luna octombrie în Băileşti are loc Festivalul Zaibărului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările