Cel mai mare hipodrom din ţară a ajuns o ruină. Pe vremuri, aici s-a organizat prima competiţie balcanică de călărie din ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare hipdrom din ţară, construit în anul 1903, unde se organizau competiţii de echitaţie, a ajuns o ruină. În urmă cu mai bine de un secol, aici era locul de întâlnire pentru „lumea bună“ din Craiova. „Adevărul“ vă spune povestea hipodromului din Parcul Nicolae Romanescu.

Hipdromul din Craiova avea în anul 1903 peste 20 de hectare de teren şi 21 de cai. Acum mai sunt doar hectare şi şase cai. Locuitorii oraşului îşi amintesc că în Bănie s-a organizat prima competiţie balcanică, iar doamne şi domni îmbrăcaţi în ţinute elegante făceau galerie sportivilor preferaţi.

„Cel mai mare hipodrom din ţară este în paragină. Este un lucru pe care nu îl înţeleg. Nu s-au mai făcut investiţii de ani buni, iar din această cauză locul arată exact ca unul părăsit. Până acum câţiva ani se mai ţineau lecţii de echitaţie, însă acum nu se mai face absolut nimic. Dacă treci prin zonă şi nu eşti din Craiova nu îţi dai seama că acolo a fost cândva un loc special amenjat pentru jocurile hipice”, a povestit craioveanul Ioan Săceanu, în vârstă de 87 de ani.

image

Hipodromul este considerat monument istoric şi este trecut pe lista Ministerului Culturii, alături de Parcul Nicolae Romanescu, în care este integrat. Ultima competiţie de echitaţie organizată la Craiova a avut loc în anul 2000. 

image

Hipodromul a trecut în subordinea Primărie Craiova în urmă cu câteva zile. „Când am lucrat la proiectul pentru reabilitarea Parcului Romanescu această zonă nu am putut s-o prindem pe fonduri europene, pentru că o mare parte aparţinea Ministerului Tineretului şi Sportului. Între timp, am ajuns la o înţelegere cu doamna ministru. Ne trebuie această hotărâre de Consiliu local pe care să o transmitem Ministerului, ca să se poată face hotărârea de Guvern să preluăm şi restul terenului la municipalitate. Deja acolo cei de la CSM au început să facă nişte reabilitări la grajdurile pentru cai, sunt foarte mulţi copii care vin în zona respectivă. Oricum, şi pentru municipalitate ar fi bine de folosit acel teren, pentru că sunt multe zone acolo care trebuiesc reabilitate şi am ţinut deja în urmă cu doi ani primele zile Mihai Viteazul, cu o participare de public de 10.000 de persoane, în condiţiile în care arăta cum arăta. Chiar cred că este o investiţie necesară”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu, edilul Craiovei.

image

Tribunele unde cu mai bine de un secol aveau loc competiţii de echitaţie sunt dărăpănate, iar prin crăpăturile betonului vechi au crescut iarbă şi arbuşti. Terenul este neîngrijit şi este locul preferat al câinilor maidanezi. „Ce era odată aici în zonă şi ce este acum... Mândria oraşului este în paragină. Îmi doresc să vin cu nepoţelul la cursuri de echitaţie, însă cred că acest lucru nu o să se întâmple prea curând”, a spus Marius Coman, un craiovean revoltat.  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite