Cel mai iubit fiul al poporului ar fi împlinit 97 de ani. Cum era sărbătorită ziua lui Nicolae Ceauşescu în comunism

Cel mai iubit fiul al poporului ar fi împlinit 97 de ani. Cum era sărbătorită ziua lui Nicolae Ceauşescu în comunism

Ziua lui Nicolae Ceauşescu era sărbătorită cu mult fast

26 ianuarie este o zi obişnuită acum pentru români, însă înainte de 1989 era marcată prin festivităţi ample şi ode dedicate „celui mai iubit fiu al poporului“. 26 ianuarie este ziua în care s-a născut Nicolae Ceauşescu.

Spectacolele omagiale se ţineau lanţ în toată ţara, dar şi în satul natal Scorniceşti de ziua lui Nicolae Ceauşescu. Oamenii erau scoşi din fabrici sau şcoli ca să îşi exprime dragostea faţă de dictator. „Ziua de naştere a lui Nicolae Ceauşescu era ridicată la rang de zi naţională. Îmi aduc foarte bine aminte cum activiştii de partid pregăteau din timp spetctacole omagiale. Cele mai importante erau difuzată în perioada respectivă de Televiziunea Română. Nu sunt nostalgic, însă înainte de 1989 am dus un trai mai bun. 26 ianuarie este o zi obişnuită pentru români. Puţini mai ştiu că „Tovarăşul“ ar fi împlinit astăzi nici mai mult nici mai puţin de 97 de ani“, a povestit Ion Mateescu.

Nicolae Ceauşescu, venerat în presă

Cel mai iubit fiu al poporului primea cadouri de la munictori, ţărani şi intelectuali. Nicolae Ceauşescu avea parte de laude care erau publicate în presa locală şi centrală. „Laudele trebuiau să facă referire şi la rolul dictatorului şi pe plan internaţional. Prin textele scrise de ziua lui Nicolae Ceauşescu, oamenii îşi reînoiau angajamentul faţă de ţară şi de conducător. Cu toţii la final îi urau ani mulţi şi săntate“, a spus istoricul Toma Rădulescu.

Toate omagiile la adresa lui Nicolae Ceauşescu se trimiteau pe adresa Comitetului Central al PCR. Ulterior avea loc o selecţie pentru apariţia în presă. Întotdeauna trebuia să existe un echilibru între categoriile profesionale: ţărani, muncitori, militari, intelectuali, studenţi şi elevi. „Cine avea o pagină omagială de ziua lui Ceauşescuu era mare mândrie. Activiştii de partid trebuiau să se asigure că persoanele selctate să apară în ziare nu au o probleme în dosare. Acest lucru era important. Era în joc imaginea partidului. După 1980 a fost impusă o regulă importantă: artiştii care erau invitaţi la ziua dictatorului să poarte o ţinută sobră şi să fie cât mai oficiali. Nicolae şi Elena Ceauşescu erau incluşi în cântecele intonate de ziua celui mai iubit fiu al pooprului“, a mai povestit Toma Rădulescu.

Oamenii muncii îi oferau cadou lui Nicolae Ceauşescu obiecte în miniatură care erau realizate de întreprinderea respectivă. De la Electroputere Craiova a primit prototipuri de locomotive Diesel şi electrice.

Nicolae Ceauşescu s-a născut în localitatea Scorniceşti (judeţul Olt) la 26 ianuarie 1918.
                 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările