Ce tip de ouă trebuie evitate de Paşte. Testul care le confirmă prospeţimea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul cu apă FOTO / pentrusuflet.com
Testul cu apă FOTO / pentrusuflet.com

În perioada sărbătorilor pascale, se înregistrează cel mai mare consum de ouă. Pe de altă parte, în aceeaşi perioadă sunt semnalate şi cele mai multe toxiinfecţii alimentare, cele mai multe cauzate de ouăle alterate. Indiferent de unde le cumpăraţi, înainte de a le folosi este bine să testaţi prospeţimea produselor.

Inspectorii sanitar-veterinari spun că termenul de valabilitate al unui ou este de 28 de zile. Dacă nu este păstrat în condiţii corespunzătoare de temperatură, oul se alterează şi perioada de valabilitate scade. De aceea, specialiştii avertizează că trebuie să fim foarte atenţi atunci când cumpărăm ouă. 

Cum testăm ouăle în magazin

Recomandarea este să evităm, în primul rând, ouăle crăpate, ouăle care au coaja lucioasă, pătată sau sunt murdare. În plus putem să luăm 2-3 ouă dintr-un carton şi să le mişcăm lângă ureche. Dacă se aude un zgomot, atunci trebuie să renunţam să cumpărăm acel carton pentru că ouăle nu sunt proaspete.

Ce trebuie să facem acasă

Acasă, ouăle trebuie băgate imediat la frigider, iar înainte de a le folosi, pentru a fi siguri că nu este strecurat printre cele ce urmează să le vopsim şi unul alterat, este bine să facem testul cu apă.

Luăm un bol cu apă şi aşezăm ouăle. După câteva minute, le analizăm. Ouăle care stau la fundul vasului, în poziţie orizontală, sunt cu siguranţă proaspete, cele care formează un unghi de 30 de grade au o săptămână, iar cele care formează un unghi de 45 de grade au două săptămâni. Atunci când ouăle stau în apă în poziţie verticală înseamnă că au atins deja 21 de zile. Ouăle care  s-au ridicat şi plutesc trebuie obligatoriu aruncate pentru că deja sunt alterate.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite