Ce nu s-a spus în cazul Sorinei. Familia care a crescut-o depunea cereri de adopţie, apoi le retrăgea. „Soţii Şărămăt au avut o atitudine oscilantă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana şi Vasile Şărămăt  FOTO / facebook Mariana Şărămăt
Mariana şi Vasile Şărămăt  FOTO / facebook Mariana Şărămăt

Faptul că familia Şărămăt a refuzat de două ori s-o adopte pe Sorina, prima oară în 2013 şi a doua oară în 2017, este cunoscut. Ceea ce nu se ştie însă este că, după ce soţii Săcărin au declarat că vor ca fetiţa să fie copilul lor, asistentul maternal a început să depună cereri de adopţie pe care le retrăgea la scurt timp.

Primii care s-au pronunţat în cazul Sorinei au fost magistraţii de la Tribunalul Mehedinţi. Aceştia au respins adopţia internaţională a fetiţei şi au constatat că familia care a crescut-o pe minoră "a formulat cerere de adopţie a minorei în termen de 1 an prevăzut de art. 60, alin. 2 din Legea nr. 273/2004 republicată". Judecătorii Curţii de Apel Craiova au considerat că acest lucru este fals, motiv pentru care au încredinţat-o pe Sorina soţilor cu cetăţenie româno-americană. Magistraţii craioveni au menţionat că familia care a crescut-o pe Sorina a refuzat să o şi adopte de două ori.

Sorina 2013

Prin refuzul din 2013 şi 2017, soţii Şărămăt şi-au pierdut dreptul de prioritate la adopţia copilei pe care au crescut-o de la vârsta de un an şi două luni.

sorina 2017

Ce a cerut la Tribunalul Mehedinţi familia care a crescut-o pe Sorina

Asistenta maternală Mariana Şărămăt a formulat cerere de intervenţie în dosarul de adopţie al Sorinei şi a cerut:

"1. Citarea sa în cadrul dosarului de adopţie în calitate de asistent maternal ce are delegat exerciţiul drepturilor şi obligaţiilor minorei Lucan Sorina;

2. Citarea legală a mamei naturale a minorei;

3. Ascultarea minorei Lucan Sorina;

4. Suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea unor dosare penale".

Acestea au fost, aşadar, solicitările făcute de familia Şărămăt.

Ce a oferit Tribunalul Mehedinţi familiei care a crescut-o pe Sorina

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au arătat, în motivarea hotărârii definitive, că Mariana Şărămăt  "nu a depus o cerere de adopţie", ci doar a formulat o cerere de intervenţie în dosar, în calitate de asistent maternal. Motiv pentru care Curtea a reţinut că prima instanţă a acordat familiei Şărămăt "mai mult decât a cerut sau nici măcar nu a cerut".

Depun cererea, retrag cererea

În judecarea cauzei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie au depus la instanţă toate cererile pe care familia care a crescut-o pe Sorina le-a formulat după ce soţii Săcărin au spus că vor s-o adopte pe minoră. Aceleaşi instituţii, însă, au depus în instanţă şi cererile familiei Şărămăt de retragere  a cererilor de adopţie sau a cererilor de eliberare a atestatului.

"În aprilie 2018, la două luni după ce minora fusese blocată în registrul naţional pentru a se derula procedura de potrivire cu familia Secărin, intervenienta a formulat o cerere de eliberare a atestatului de adopţie, cerere pe care şi-a retras-o, apoi a redepus-o şi iar a retras-o şi iar a depus-o, ultima cerere fiind cea din august 2018. Însă nici această cerere nu şi-a urmat cursul întrucât Mariana Şărămăt nu a depus înscrisurile necesare pentru deschiderea dosarului pentru eliberarea atestatului", au arătat în instanţă reprezentanţii instituţiilor care au atacat cu apel hotărârea Tribunalului de la Mehedinţi.

Astfel, la dosar au fost depuse următoarele documente: cerere nr. 14101/18.04.2018, cerere nr. 20066/29.05.2018 prin care Mariana Şărămăt solicita adopţia copilului; cererea nr. 24411/27.06.2018 prin care soţii Şărămăt solicitau evaluarea pentru eliberarea atestatului de familie aptă să adopte; declaraţia nr. 493/08.08.2018 prin care Mariana Şărămăt recunoaşte că a fost informată atât înainte, cât şi după depunerea dosarului de adopţie de faptul că ştie situaţia copilului Lucan Sorina pe care doreşte să-l adopte în sensul că se află în proces de potrivire cu o familie adaptatoare şi declară că doreşte adopţia numai dacă procesul de potrivire cu familia Secărin eşuează; cerere nr. 30569/10.08.2018 prin care soţii Şărămăt îşi retrag cererea de evaluare pentru eliberarea atestatului; cerere nr. 32364/ 24.08.2018 prin care soţii Şărămăt solicită anularea cererii anterioare; cererea nr. 32365/24.08.2018 prin care familia Şărămăt solicită evaluarea în vederea eliberării unui atestat de familie aptă să adopte. Aceasta este ultima cerere depusă la DGASPC Mehedinţi, însă soţii Şărămăt nu au mai depus niciun alt document pentru a se putea deschide un dosar.

Audierea Sorinei

Minora a fost audiată la Tribunalul Mehedinţi pe când avea 7 ani. Fetiţa a spus că nu vrea să plece în America şi vrea să rămână în familia unde a crescut. Magistraţii de la Curtea de Apel Craiova au arătat, însă, că minora nu împlinise 10 ani, aşa că nu era necesar consimţământul acesteia la adopţie. "Curtea apreciază că opinia minorei nu a fost una obiectivă şi nu poate fi luată în considerare ca primordială în examinarea interesului superior al minorei", se arată în hotărârea definitivă.

Curtea de Apel Craiova a schimbat sentinţa Tribunalului Mehedinţi şi a încuviinţat adopţia internaţională. Magistraţii au arătat că familia care a crescut-o pe Sorina a pierdut dreptul de prioritate când a refuzat s-o adopte pe minoră. Aceeaşi instanţă a arătat că soţii Şărămăt nu puteau să intre într-un proces de adopţie doar printr-o simplă cerere depusă, fără a avea un atestat. Iar magistraţii au catalogat atitudinea soţilor Şărămăt ca fiind "oscilantă".

Procesele lansate de procurorul general vor costa, cel mai probabil, statul român

Procurorul general interimar Bogdan Licu a cerut la Curtea de Apel Craiova revizuirea dosarului de adopţie internaţională, dar şi suspendarea executării hotărârii judecătoreşti de adopţie, unde există posibilitatea ca minora să fie retrimisă într-un centru de plasament dacă, după contestaţie, magistratul va avea câştig de cauză.

Tot Bogdan Licu a solicitat magistraţilor de la Judecătoria Drobeta Turnu Severin să stabilească dacă minora poate sau nu să părăsească România. Judecarea cauzei a fost, însă, amânată pentru data de 3 iulie.  Şi asta pentru că părinţii adoptivi ai Sorinei au anunţat că nu vor pleca în America, vor rămâne în ţară să se judece, dar au solicitat, printr-o cerere reconvenţională, să fie despăgubiţi pentru toată această perioadă întrucât nu-şi mai pot lua salariile. Ramona Săcărin e managerul unei mari farmacii din America, iar Gabriel Săcărin este inginer la o mare firmă care se ocupă cu aparatura medicală. 

Soţii Săcărin au cerut şi ei la Curtea de Apel Craiova strămutarea judecării cauzei de la Severin invocând siguranţa publică. Aceştia au povestit pentru Adevărul că au fost la un pas de a fi linşaţi în trafic şi au scăpat doar datorită dibăciei şoferului care a reuşit să depăşească maşina ce încerca să le blocheze calea.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite