Cât de periculoasă este intoleranţa la lactoză: alergia care poate duce chiar şi la un şoc anafilactic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laptele este considerat o sursă extrem de bună de calciu, dar consmul în exces poate cauza anumite probleme de sănătate. Intoleranţa la lactoză se poate manifesta prin mâncărimi, tuse sau vărsături. Alergia poate duce uneori şi la un şoc anafilactic.

Medicii susţin că intoleranţa la lactoză este o afecţiune care trebuie luată în seamă şi se caracterizează prin incapacitatea de a digera şi a absorbi zahărul natural din lapte. „Intoleranţa la lactoză se poate manifesta prin mâncărimi ale ochilor, tuse sau vărsături, iar uneori aceste alergii pot duce şi la un şoc anafilactic. De cele mai multe ori această afecţiune este confundată cu alergia la lapte, dar este bine de ştiut că sunt total diferite. Intoleranţa la lactoză se poate dezvolta de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20 de ani, iar uneori se poate depista destul de greu din cauza că poate fi confundantă frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulburările de absorbţie intestinala sau colite“, a spus medicul Mihail Aliman.

Medicii susţin că există trei forme de intoleranţă la lactoză:

- Intoleranţa cogenitală la lactoză este o afecţiune rară şi se manifestă prin diaree apoasă la iniţierea alimentaţiei naturale.

- Intoleranţa primară la lactoză apare la vârsta de 2-6 ani, însă poate debuta şi mult mai târziu. 

- Intolernaţa secundară la lactoză apare în urma unui episod acut de gastroenterită sau în cazul unor boli cronice.

Specialiştii au mai precizat că trebuie să ştim că lactoza se găseşte în alimente precum laptele clasic din comerţ, brânza proaspătă, iaurtul natural, dar şi în cerealele procesate (unt, margarină, mezeluri, bomboane, dulciuri, maioneză sau muştare). „Intoleranţa la lactoză poate fi poate fi stabilită prin mai multe teste, însă această afecţiune nu se poate vindeca cu tratament. Putem evita simptomele prin reducerea consumului de produse lactate cu lactoză sau a altor produse care conţin o cantitate mare de zahăr“, a mai precizat medicul Mihail Aliman.

Medicii au mai declarat că adulţii cu intoleranţă la lactoză pot consuma lapte în cantităţi mici, însă în cazul copiilor este interzis.

Orice problemă medicală aveţi, primul pas care trebuie făcut este consultarea unui doctor.

  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite