Cartoful dulce de Coreea, noul brand din patria lubeniţei. Localnicii din Dăbuleni s-au săturat să piardă bani cu pepenii verzi şi vor să cultive altceva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltenii din Dăbuleni, judeţul Dolj, s-au apucat de cultivat cartofi dulci. Planta a fost adusă din Coreea, iar fermierii din Dolj au învăţat tehnica de producţie anul trecut direct de la sursă, pentru că s-au săturat să piardă banii cu lubeniţele

Ionela Ghiţă, în vârstă de 40 de ani, din oraşul Dăbuleni, spune că în anul 2014 a cultivat două hectare de teren cu cartofi dulci. Producţia a fost una pe măsură: 40 de tone.

„Un kilogram de cartofi dulci de Coreea se vinde pe piaţă cu 10 lei. Cu siguranţă voi reuşi şi anul acesta să fiu pe profit. În cazul în care afacerea o să meargă, sunt gata să renunţ la pepenii verzi în favoarea cartofilor dulci. De trei ani am aruncat jumătate din pepenii verzi cultivaţi. Nu am reuşit să îi vând nici măcar cu 50 de bani kilogramul. Leguma-minune adusă din Coreea face concurenţă lubeniţei de Dăbuleni. O să vedeţi peste doi sau trei ani cum o să fim căutaţi de firme din străinătate să ne cumpere marfa. Solul în zonă este nisipos şi se pretează pentru cartoful dulce“, explică femeia.

Coreeni le-au dat lecţii oltenilor

Cartoful dulce de Coreea seamănă la gust cu dovleacul şi este recomandat de nutriţionişti pentru proprietăţile lui unice. „Am învăţat anul trecut direct de de la coreeni cum se cultivă cartoful dulce. Are nevoie de căldură şi trebuie irigat cu grijă. Noi în momentul de faţă suntem într-o etapă preliminară, însă sperăm să îi convingem pe majoritatea fermierilor să cultive astfel de plante. Anul trecut noi am vândut toată producţia pe plan extern. Cartoful de Coreea este total diferit de cel românesc. Este mare şi lunguieţ şi poate să cântărească şi peste două kilograme. Coreeni îl consumă şi crud“, a spus Aurelia Diaconu, directorul Staţiunii de cercetare Dăbuleni.


Afacerea cu lubeniţă nu mai rentează

La D[buleni se cultiv[ cartorii dulci de Coreea

Localnicii din Dăbuleni au aflat repede că leguma adusă din Coreea le poate aduce profituri şi de patru ori mai mari ca pepenii. Fermierii au declarat că, din păcate, afacerea cu lubeniţă nu mai este una tocmai rentabilă.„Anul trecut am investit 20.000 de lei într-un hectare de lubeniţă şi am scos 25.000 de lei. Până la urmă, nu este un profit mare. Din 5.000 de lei am trăit toată familia un an. Din punctul meu de vedere, chiar nu se mai merită să cultivi lubeniţă. Anul acesta vreau să încerc cartoful dulce şi arahidele. Am discutat cu cei de la staţiunea de cercetare şi m-au asigurat că voi primi toate detaliile cu privire la modul cum trebuie să îngrijesc plantele. Dacă nu încerc, nu am cum să văd cum stau lucrurile. Este păcat că marca noastră se duce pe apa sâmbetei, dar ne-am săturatsă îşi bată joc de noi samsarii. Nu avem loc pe piaţă din cauza acestora şi suntem nevoiţi să vindem marfa pe un preţ de nimic. Noi nu avem piaţă de desfacere, dar suntem consideraţi patria pepenilor din ţară. Nu este normal aşa ceva, dar agricultorii nu au un cuvânt de spus. Toţi ne-au promis, dar nimeni nu ne-a ajutat niciodată cu nimic. În câţiva ani vom renunţa la produsele 100% româneşti în favoarea celor aduse din import“, precizează şi agricultorul Viorel Vârcan.      

Oamenii din Dăbuleni mai spun că leguma-minune din Coreea poate fi preparată doar coaptă sau supă-cremă. „Este bogat în antioxidanţi, minerale şi fibre. Chiar dacă are glucide, nu este interzis diabeticilor şi nici hipertensivilor“, a spus Oana Cătănoiu, nutriţionist.   

„M-am săturat să muncesc degeaba“

Adela Iufu a povestit că a studiat piaţa pentru a vedea dacă poate vinde cartofii dulci de Coreea. Olteanca s-a hotărât să cultive trei hectare de teren cu astfel de plante. „Eu nu vreau să vând kilogramul de cartofi dulci cu 10 lei. M-am gândit să cer 4 lei, iar la un prim calcul tot o să fiu pe profit. Am văzut că astfel de legume sunt la mare căutare şi sunt în majoritatea magazinelor mari din ţară. M-am săturat să muncesc degeaba. Anul trecut am avut producţie mare la lubeniţă, dar degeaba. Un sfert din marfă s-a stricat pe câmp, iar jumătate le-am aruncat pentru că nu am reuşit să le vând. Am stat zilnic şi câte zece ore pe câmp, nimeni nu ştie cât muncim“, mai spune doljeanca.       

image

Localnicii adaugă că la un hectar de teren pot să aibă şi o producţie de 30 de tone de cartofi dulci de Coreea, iar profitul ar fi de 15.000 de euro. În Dăbuleni în momentul de faţă se cultivă peste 7.000 de hectare de teren cu pepeni verzi. Specialiştii de la Staţiunea de cercetare din Dăbuleni au creat şi două soiuri unicat de alune de pământ, denumite Dăbuleni şi Viorica.  Producţia este deja de 2,8 tone la hectar, iar preţul de vânzare este de 15 lei.  

Mai citeşte şi

FOTO Pepenii româneşti îşi pierd renumele din cauza „falsurilor“: „Acum se vând lubeniţe de Grecia sub denumirea de Dăbuleni“

FOTO Ţăranii din patria lubeniţelor din Dăbuleni s-au apucat de cultivat fasole africană, cartofi dulci şi arahide: „Sperăm să dăm lovitura, iar marfa să meargă la export“


 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite