Care sunt alimentele pe care ar trebui să le mâncăm cu tot cu coajă. „E inutil să aruncăm la gunoi vitamine şi minerale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coji legume

Atunci când ne hotărâm să mâncam legume sau fructe, primul lucru pe care-l facem este să începem să decojim alimentul pentru a scăpa cât mai repede de coajă. Nutriţioniştii consideră însă că aruncăm, de fapt, ce este mai bun.

Nutriţionistul doljean Dan Mercuţ spune ca multe alimente au cojile pline de vitamine şi ar trebui sa le consumam periodic.

"La capitolul legume, aproape de fiecare dată aruncăm cojile de la cartofi, de la ceapă sau vinete. Coaja unei vinete conţine potasiu, magneziu, plus un antioxidant care protejează celulele creierului. Trebuie spălată bine şi consumată, alături de miez. Nu trebuie să renunţăm nici la cojile de ceapă, de cartofi sau castravete. Când tuşeam pe vremuri, eram răciţi, ce foloseau bătrânii noştri să ne vindece? Coji de ceapă, coji de cartofi! Sunt pline de vitamine şi minerale şi este păcat să le irosim. Aruncăm la gunoi vitamine şi minerale, atât de importante pentru organism!", a declarat Dan Mercuţ.

Nutriţionistul spune că şi multe dintre cojile fructelor pot fi consumate. "Nu vă spun să mâncaţi coji de banană, de exemplu. Dar, le puteţi fierbe şi puteţi să beţi lichidul sau, şi mai bine, atunci când pregătiţi un shake puteţi arunca banana cu tot, cu coajă. Este plină de luteină şi vă protejează foarte bine ochii", ne sfătuieşte Mercuţ.

Un alt fruct pe care ar trebui să-l consumăm cu coajă este kiwi. "Ştiu că vă strâmbaţi, dar coaja de kiwi conţine de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât pulpa fructului, are proprietăţi anticancerigene, antiinflamatoare şi antialergice. Aruncaţi kiwi întreg în blender", spune nutriţionistul.

În privinţa merelor, cojile trebuie obligatoriu savurate. "Coajile de mere conţin jumătate din totalul de fibre pe care le are acest fruct şi o treime dintre nutrienţi. Copiii trebuie învăţaţi de mici că merele se mănâncă obligatoriu cu coajă", a mai spus nutriţionistul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite