Bulgaria ar putea extinde centrala nucleară de la Kozlodui. Doljenii: „Sunt scăpări de radiaţii. Depozitul de otravă ne afectează starea de sănătate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltenii nu sunt de acord cu extinderea centralei de la Kozlodui
Oltenii nu sunt de acord cu extinderea centralei de la Kozlodui

Autorităţile bulgare intenţionează să instaleze, la Kozlodui, un al treilea reactor de producţie rusească. Locuitorii din Oltenia sunt împotriva investiţiei şi au cerut autorităţilor organizarea unui referendum.

Autorităţile bulgare vor să instaleze, la Kozlodui, un al treilea reactor nuclear. Noua unitate se va construi la 3,7 kilometri de graniţa cu România. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că peste 80% dintre craiovenii nu sunt de acord cu o astfel de investiţie. „Sunt scăpări de radiaţii. Depozitul de otravă ne afectează starea de sănătate. Dacă punem culturi neprotejate nu se face absolute nimic. Autorităţile din România trebuie să pun stop acestei investiţii“, a spus Ion Dumitru, din oraşul Dăbuleni.

Autorităţile vor organiza referendum cu privire la extinderea centralei nucleare de la Kozlodui. „Am prezentat rezultatele acestui sondaj reprezentanţilor organizaţiilor non-guvernamentale şi le-am transmis că dacă se strâng semnăturile pentru referendum o să îl organizăm“, a declarat  primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Kozlodui este  singura centrală atomică a Bulgariei şi se află în apropierea fluviului Dunărea, la o distanţă de patru kilometri de frontiera Bulgariei cu România.

Autorităţile bulgare vor să construiască un al treilea reactor de producţie rusească, la Kozlodui. O parte din investiţe a fost deja achitată, iar aparatul ar urma să producă o mie de megawaţi.

Lista primăriilor din judeţul Dolj notificate de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Craiova:

-Primăria Bechet
-Primăria Gighera (sate Gighera, Nedeia, Zăval)
-Primăria Ostroveni (sate Ostroveni, Lişteava)
-Primăria Călăraşi (sate Călăraşi, Sărata)
-Primăria Dăbuleni
-Primăria Sadova (sate Sadova , Piscul Sadovei)
-Primăria Gângiova (sat Gângiova)
-Primăria Măceşu de Jos (sate Măceşu de Jos, Săpata)
-Primăria Măceşu de Sus (sat Măceşu de Sus)
-Primăria Bistreţ (sate Bistreţ, Brânduşa, Plosca)
-Primăria Goicea (sat Goicea)
-Primăria Bârca (sat Bârca)
-Primăria Dobreşti (sat Toceni)
-Primăria Valea Stanciului (sate Valea Stanciului, Horezu Poienari)





   
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite