„Biblioteca exilului românesc din Paris“ - o istorie în 10.000 de documente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima bibliotecă din România dedicată intelectualilor români emigraţi în capitala Franţei în perioada comunismului a fost inaugurată la Craiova prin donaţia academicianului Basarab Nicolescu, care a adunat timp de 45 de ani mii de cărţi şi documente expuse pentru consultare.

O bibliotecă unică în ţară, cu peste 10.000 de cărţi şi documente ale scriitorilor români aflaţi în exil la Paris, a fost inagurată recent la Craiova. Colecţia uriaşă a fost donată bibliotecii din Bănie de către academicianul Basarab Nicolescu (74 de ani), cel care a adunat-o pe parcursul a 45 de ani. Colecţia impresionantă reuneşte scrieri remarcabile, legate de numele unor scriitori precum Mircea Eliade, Emil Cioran, Claude Sernet, Horia Stamatu, Victor Brauner, Benjamin Fondane,prinţesa Martha Bibescu, Elena Văcărescu, Pius Servien, Vintilă Horia, Virgil Ierunca, Pamfil Şeicaru, Gherasim Luca, Ştefan Lupaşcu, Eugen Ionescu şi Basarab Nicolescu. Cele peste 10.000 de cărţi şi documente pot fi citite la Craiova începând cu data de 18 noiembrie.

„Căutam de mulţi ani un loc satisfăcător pentru a dona colecţia mea privind exilul românesc din Paris. Ocazia ideală s-a prezentat în mod neaşteptat la sfârşitul anului trecut, la colocviul centenarului naşterii lui Vintilă Horia, care a avut loc aici, la Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman». I-am spus câteva cuvinte domnului Lucian Dindirică, managerul instituţiei, despre preocuparea mea. După o vizită a spaţiilor biblio-tecii şi o discuţie aprofundată, hotărârea mea definitivă era luată. Aşa cum am spus tot timpul, cărţile sunt pentru mine fiinţe vii. Donaţia mea ar putea constitui nucleul unui viitor Muzeu al Exilului Românesc, extrem de necesar culturii române. Craiova reuneşte toate condiţiile pentru realizarea unui astfel de muzeu“, a explicat academicianul Basarab Nicolescu.

image

Biblioteca este unică în ţară şi a fost donată Bibliotecii Alxandru şi Aristia Aman de academicianul Basarab Nicolescu Foto: Bogdan Danescu/ Biblioteca Judeţeană  «Alexandru şi Aristia Aman»

„Biblioteca Exilului Românesc din Paris - Basarab Nicolescu“ reuneşte afişe şi fotografii inedite, invitaţii şi cataloage de expoziţii (unele cu inscripţii manuscrise), texte, tăieturi de presă, plachete, scrisori-document care-i au drept autori pe Vintilă Horia, Ştefan Lupaşcu, Panait Istrati. „Pot să spun că în România nu mai există o astfel de bibliotecă, nu mai există în nicio instituţie de cultură sau de învăţământ o colecţie atât de complexă şi de completă cum este aceasta. Ea este pusă la dispoziţia publicului din Craiova, dar consider că va deveni un pol care va atrage cercetători din domeniul filologiei. Îi mulţumesc domnului Basarab Nicolescu pentru că a ales Craiova, îi mulţumesc că a avut încredere în noi!“, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova.

image

Cărţile şi toate celelalte documente vor fi puse în valoare într-un mod inedit Foto: Bogdan Danescu/Biblioteca Judeţeană  «Alexandru şi Aristia Aman»

Craiovenii sunt de părere că o bibliotecă consacrată exilului este, fără doar şi poate, o reuşită, iar Bănia are doar de câştigat de pe urma acestui lucru. „Faptul că această colecţie este unică în ţară o face cu atât mai interesantă. Cu siguranţă vor veni oameni atât din ţară, cât şi din străinătate, să studieze cele peste 10.000 de cărţi şi documente ale scriitorilor români din exil“, a spus Marian Avram, unul dintre localnicii prezenţi la inaugurare.

image

Academicianul Basarab Nicolescu a început să adune materialele din colecţie în momentul în care a ajuns la Paris, în anul 1968. A plecat din comunism şi s-a stabilit în Franţa, ca bursier al Universităţii din Paris.

Colecţia integrală a revistei „Limite“

Printre exponatele de mare valoare se numără colecţia completă a uneia dintre cele mai importante reviste care au apărut la Paris, în intervalul 1969-1986. Este vorba despre publicaţia „Limite“, unde Virgil Ierunca şi Nicolae Petra s-au numărat printre coordonatori. Tot în format complet există acum la Craiova şi revista „3e Millénaire“, editată la Paris, din al cărei comitet de redacţie au făcut parte Ştefan Lupaşcu şi Basarab Nicolescu. De asemenea, de mare interes în colecţie sunt revistele „Contrapunct“, „France-Soir“, „La Nouvelle République“, „La France Catholique“, „Les Nouvelles Littéraires“, dar şi celebrul număr dedicat marelui Brâncuşi al Revistei „The Little Review“, din toamna anului 1921.

image

Craiovenii sunt de părere că o bibliotecă consacrată exilului este, fără doar şi poate, o reuşită Foto:Bogdan Danescu/Biblioteca Judeţeană  «Alexandru şi Aristia Aman»

Cetăţean de onoare al Craiovei

Academicianul Basarab Nicolescu a primit din partea autorităţilor locale din Craiova o plachetă pentru activitatea culturală şi ştiinţifică, dar şi pentru faptul că a ales Bănia în vederea fondării primei biblioteci a exilului românesc din Paris. Anul viitor va fi declarat şi cetăţean de onoare al oraşului, iar acest lucru se va întâmpla chiar de zilele Craiovei.

Cele peste 10.000 de cărţi şi documente ale scriitorilor români din exil din cadrul „Bibliotecii Exilului Românesc la Paris - Basarab Nicolescu“ vor putea fi consultate la Craiova în cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“.

image

Basarab Nicolescu va fi cetăţean de onoare al Craiovei Foto: Bogdan Danescu/Biblioteca Judeţeană  «Alexandru şi Aristia Aman»

„Cărţile şi toate celelalte documente care ne-au parvenit de la Paris vor fi puse în valoare într-un mod inedit, demn de o primă bibliotecă a exilului românesc. Pereţii sălii în care găzduim biblioteca ilustrează bogăţia şi importanţa scrierilor şi documentelor donate de academicianul Basarab Nicolescu, iar regimul acestei secţii va fi unul de acces liber la raft. Publicul avizat sau curios în legătură cu operele şi activitatea exilului din Paris va dispune de posibilitatea de a lectura şi consulta lucrările expuse. Un aspect inedit al acestei biblioteci constă în valorificarea şi expunerea unui număr însemnat de afişe şi fotografii, primele prezentând interes pentru activităţile desfăşurate de exilul românesc din Paris în ultima jumătate de veac, în vreme ce ultimele sunt o mărturie solidă a experienţelor la care donatorul, academicianul Basarab Nicolescu, a fost părtaş de-a lungul anilor“, a mai adăugat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova. ;

Basarab Nicolescu a renunţat la cetăţenia română

Academicianul Basarab Nicolescu s-a născut pe 25 martie 1942 în Ploieşti. A absolvit în 1964 Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii din Bucureşti, iar în 1968 a părăsit România pentru a se stabili în Paris, ca bursier al guvernului francez, la Universitatea „Pierre et Marie Curie“. 

În 1976, după o activitate de cercetare remarcabilă în domeniul Fizicii, a obţinut cetăţenia franceză şi a renunţat la cea română. Ulterior, la instituţia de învăţământ ATLAS din Texas a fost instituit premiul „Basarab Nicolescu Transdisciplinary Science & Engineering Award“, acordat pentru cercetători începând din 2014. Basarab Nicolescu este, din 2001, Membru de Onoare din străinătate al Academiei Române.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite