Bănia, codaşă la reabilitarea termică pe banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar câteva blocuri din Craiova au fost izolate termic cu fonduri de la Guvern. Doljul a atras 600.000 lei în cadrul programului de reabilitare termică iniţiat de autorităţile centrale, adică 0,16% din fondurile alocate anul acesta.

Banii fluturaţi de Guvern prin faţa reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari nu au făcut cu ochiul craiovenilor. Oamenii spun că programul pe care autorităţile centrale au făcut atât tam-tam nu este nicio afacere pentru locatarul de rând, care vrea să-şi izoleze termic locuinţa pentru a plăti mai puţin la întreţinere. „Noi am renunţat să mai încheiem contractele cu primăria pentru că preţul ni s-a părut exagerat. Am stat de vorbă cu oamenii şi am ajuns la concluzia că în regie proprie, ieşi mult mai ieftin. Dacă îţi angajezi o echipă de muncitori, mai mult de 20 de milioane de apartament (2000 lei-nr.) nu te costă. Păi doar nu eram nebuni să plătim 700 euro pe apartament pentru că aşa ne impunea legea“, a spus Victor Stamin, preşedintele Asociaţiei 5 din 1 Mai.



Slatina şi Severinul, primele la reabilitare

Potrivit unui centralizator publicat pe site-ul Ministerul Dezvoltării, Doljul este pe ultimul loc în ţară la banii atraşi în cadrul acestui program în 2009, cu doar 593.000 lei. În Craiova au fost reabilitate până acum doar opt blocuri, şapte situate la Aeroport şi unul în cartierul Craioviţa Nouă. Documentaţia tehnică pentru execuţia lucrărilor la aceste blocuri a fost depusă însă acum mai bine de trei ani, când în cadrul acestui program existau alte subvenţii.

Deşi la Craiova principalul neajuns al programului de reabilitare îl reprezintă costul prea mare impus la execuţie, situaţia nu pare să stea la fel în celelalte oraşe ale regiunii. La polul opus se situează Slatina, municipiul primind anul acesta 19,1 milioane lei pentru reabilitarea blocurilor. De altfel, în Olt, nu numai Slatina a beneficiat de fonduri pentru izolare termică, ci şi Corabia, care a folosit în acest sens cinci milioane lei de la Guvern.  Fruntaşi la reabilitare sunt şi severinenii, cu peste 18 milioane lei primite de la Guvern pentru finanţarea lucrărilor de anvelopare a blocurilor. La Târgu-Jiu au ajuns anul acesta 3,44 milioane lei pentru subvenţionarea lucrărilor executate de asociaţiile de proprietari, în timp ce trei localităţi vâlcene, Horezu, Râmnicu Vâlcea şi Berbeşti, au primit în total peste şase milioane lei.

image


"Nu se termină banii la anul"

Autorităţile locale dau din umeri şi spun că nu e vina lor că lucrurile se mişcă atât de greu. Potrivit lui Marian Giubelan, şeful Serviciului de Coordonare a Asociaţilor de Proprietari, primăria abia acum se apucă să liciteze documentaţia tehnică obligatorie pentru obţinerea fondurilor de la buget. "Pe 26 noiembrie a fost publicat în SEAP (sistemul de achiziţii publice-nr.) anunţul privind lucrările de expertiză, certificate energetice. Vor fi minim 18 blocuri şi maxim 175. Oricum, e vorba de un program multianual, nu se termină banii la anul",a spus Giubelan.


Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite