Adevărul despre îndulcitorii artificiali. Specialişti: aspartamul, zaharina şi sucraloza cresc riscul de diabet şi obezitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii susţin că îndulcitorii artificiali au stârnit controverse de-a lungul timpului şi încă o mai fac. Puţini sunt cei care ştiu că aspartamul, zaharina şi sucraloza cresc riscul de diabet şi obezitate.

Specialiştii ne trag un semnal de alarmă şi ne sfătuiesc să fim extreme de atenţi la produsele care ne pot îmbolnăvi. „Produsele alimentare în compoziţia cărora s-au folosit îndulcitori artificiali au mai puţine calorii şi sunt preferate de persoanele care ţin o dietă de slăbit. Din păcate îndulcitorii artificali pot creşte riscul de diabet şi obezitate, provocând o poftă mai mare de dulce. Puţini sunt cei care ştiu că aspartamul este mult mai dulce decât zahărul, iar de cele mai multe ori poate crea dependenţă şi poate duce la depresie“, a spus nutriţionistul Oana Cătănoiu.

Zahărul înlocuit cu miere

Nutriţionistul Oana Cătănoiu a mai precizat că este foarte important să citim etichetele produselor pentru a afla toate informaţiile de care avem nevoie. Îndulcitorii artificiali consumaţi în cantităţi mai mari decât doza zilnic recomandată, au efecte laxative şi uneori pot produce balonări. „Îndulcitorii artificiali incluşi în dieta zilnică pot duce la privarea organismului de nutienţii necesari. Astfel de produse pot duce la problem neurologice, afecţiuni ale memoriei şi pot afecta buna funcţionare a ficatului. Femeile însărcinate sunt expuse unui mare risc în momentul în care consumă îndulcitorii artificiali: aspartam, zaharină sau sucraloză, din cauză că pot naşte prematur. Zahărul poate fi înlocuit cu succes cu mierea“, a mai declarat  Oana Cătănoiu.

Cât de nocivi sunt îndulcitorii artificiali:

-Aspartamul este unul dintre îndulcitorii artificiali cei mai controversaţi din cauză că este de 200 de ori mai dulce ca zahărul. Poate provoca durei de cap sau stomac, fiindcă nu se asimilează compet în organism. Aspartamul poate fi periculos pentru cei cu tulburări de metabolism.

-Suclaroza este un îndulcitor sintetic care creşte riscul de diabet. Conţine clor şi poate declanşa reacţii adverse la nivel intestinal. Este unul dintre cei mai noi îndulcitori de pe piaţă.

-Zaharina nu conţine multe calorii, însă ar trebui consumată cu precauţie. Poate declanşa reacţii alergice.  

Medicii susţin că îndulcitorii artificiali nu se recomandă, în niciun caz, copiilor sau adulţilor sănătoşi. Produsele care conţin îndulcitori sunt recomandate persoanelor cu probleme de greutate sau diabeticilor.

Cum putem renunţa la zahăr:

-Carnea, peştele sau nucile sunt digerate mai încet, iar acest lucru ne ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

-Nu trebuie să consume zilnic batoane sau shake-uri, pentru că sunt pline cu zahăr.

-Toate produsele care vă oferă râvnitul gust duce trebuiesc scoase din alimentaţie. Pot fi găsiţi imediat înlocuitori naturali bogaţi în fibre precum sfecla roşie, gogoşari, roşii cherry sau cartofi dulci la cuptor cu un praf de scorţişoară. În cazul în care simţi nevoie de dulce poţi lua o linguriţă de miere.

-Trebuie să renunţaţi la sucurile bogate în zahăr (banane, struguri, smochine, cireşe). Puteţi opta pentru a pentru fructe bogate în fitonutrienţi şi fibre, cu mai puţin zahăr în compoziţie precum afinele, lămâile, zmeura sau piersicile.

-Îndulcitorii sau zahărul pot fi găsiţi în: pâine, ketchup, sos pentru paste, unt de arahide, dressinguri pentru salate.    

Mai citeşte şi

Cei mai periculoşi îndulcitori alimentari. Îndulcitorii alimentari constituie un subiect controversat, mai ales că în ultimii ani au apărut numeroase studii mai mult sau mai puţin ştiinţifice care au legat aceste substanţe de creşterea în greutate, apariţia cancerului sau a diabetului. Însă cât de adevărate sunt aceste afirmaţii şi cât de siguri sunt aceşti îndulcitori alimentari aflăm în cele ce urmează.

Cel mai sănătos îndulcitor. Cel mai sănătos îndulcitor este un compus natural extras dintr-o specie de ştevie originară din America Latină, acesta putând fi un bun înlocuitor al zahărului.

Ce trebuie să ştim despre îndulcitorii artificiali. Foitajele conţin zahăr, ketchupul la fel… De frica avertismentelor din ultimul timp şi a pericolului diabetului, cauţi să eviţi zahărul. Şi apelezi la variantele mai light. Adică îndulcitorii. Or fi chiar atât de buni?

 


 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite