Actorii îi făceau deja manevre de resuscitare lui Busu când a ajuns echipajul SMURD. „A contat enorm!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Busuioc a fost operat marţi seară, după ce a suferit un infarct la finele unui spectacol de pe Scena Filarmonicii din Craiova.

UPDATE Conform News.ro, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean Craiova a mai făcut următoarele declaraţii:

- “În Unitatea de Primiri Urgenţe a ajuns cu stare gravă intubat şi ventilat mecanic, cu instabilitate hemodinamică. S-a confirmat diagnosticul de infarct miocardic acut şi în paralel cu stabilizarea pacientului a fost mobilizată urgent echipa de cardiologie intervenţională pentru continuarea protocolului terapeutic respectiv coronarografie şi stentare. S-a luat această decizie de către managerul spitalului întrucât medicul şef al clinicii de cardiologie nu a putut fi contactat”.

- “Deşi pacientul fusese acceptat la institutul CC Iliescu din Bucureşti, acesta nu a putut fi transferat aerian din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Intervenţia s-a desfăşurat în Centrul de Cardiologie Intervenţională şi Cardiochirugie Craiova în timp util, fără incidente, cu succes, ulterior pacientul fiind transferat în clinica de terapie intensivă a spitalului. În acest moment pacientul se află internat în clinica de terapie intensivă în stare gravă, dar stabilă. Este monitorizat permanent şi primeşte tratament complex de specialitate, fiind supravegheat de către medicii reanimatori şi cardiologi care au efectuat intervenţia”.

- “A fost vorba de o echipă de specialişti formată din medic primar de cardiologie cu atestat de cardiologie intervenţională, un medic specialist cardiologie cu atestat european de electrofiziologie şi un medic rezident de ultimul an, cu specialitatea cardiologie. Primii doi medici sunt angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă  Craiova, medicul rezident va participa la concursul de ocupare de  post ca medic specialist după ce îşi va finaliza rezidenţiatul”.

UPDATE Actorul Florin Busuioc urmează să fie transferat la Bucureşti, la spitalul Fundeni, în cursul zilei de miercuri, cu un elicopter SMURD.

STIREA INITIALA

„Starea lui Florin Busuioc este gravă, dar stabilă. Când a ajuns echipajul Smurd la fata locului, actorii ii făceau manevre de resuscitare, îndrumaţi prin telefon de cei de la 112. A contat enorm, este esenţial ca în astfel de situaţii sa se acţioneze imediat“, a spus purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean Craiova, Cristina Geormăneanu.

Ea a confirmat că s-a încercat înainte de operaţie să se ia legătura cu şeful Clinicii de Cardiologie, dar nu s-a reuşit. Atunci managerul Spitalului Judeţean a dispus intervenţia.

La clinică nu e angajat decât un singur medic specializat pe Cardiologie intervenţională, Paul Traşcă. El şi medicul rezident Eugen Ţieranu l-au operat pe Florin Busuioc. Medicul rezident este în ultimul an şi avea dreptul să intre în sala de operaţie, mai spune Cristina Geormăneanu.

Reamintim că Actorul Florin Busuioc a fost operat marţi seara, în Craiova, după ce a făcut infarct la terminarea unui spectacol în care jucase. „Busu“ a fost operat de doi medici tineri, Eugen Ţieranu şi Paul Traşcă, dintre care primul este la finalul rezidenţiatului şi este deocamdată şomer, aşteaptând de luni întregi ca la Clinica de Cardiologie să se facă angajări.

La Craiova există Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară (în curtea Spitalului Judeţean din Craiova). A fost inaugurată în aprilie, este dotată la standarde europene, dar nu are medici şi funcţionează ocazional. Mai mult, şeful clinicii, dr. Octavian Istrătoaie, a fost de negăsit aseară, nu a răspuns la telefon, iar într-un final chiar şi-a închis aparatul. Conform protocolului, doar cu acordul său medicii puteau să intre în sala de operaţie din clinică. A fost momentul în care managerul Spitalului Judeţean (căruia i se subordonează directorul clinicii) şi-a asumat întreaga responsabilitate şi a cerut ca operaţia să se facă de urgenţă.

Medicii Eugen Ţieranu şi Paul Traşcă au intrat imediat în sala de operaţie. Alături de ei a fost şi dr. Emilia Goanţă, medic electrofiziolog. Operaţia a durat 10 minute şi a decurs foarte bine. Cel care a implantat stentul a fost cel mai tânăr dintre medici, Eugen Ţieranu, în vârstă de 30 de ani. Acesta nu este angajat al spitalului, dar a venit imediat de acasă şi a acceptat să intre în sală alături de colegul său, Paul Traşcă.

Tânărul Ţieranu este rezident în ultimul an, în Bucureşti, iar de la 1 ianuarie 2019 va avea oficial statutul de şomer. Deşi Spitalul Judeţean din Craiova putea să-l angajeze până acum la Clinica de cardiologie, solicitarea i-a fost refuzată, întrucât scoaterea posturilor la concurs este tergiversată de luni întregi. 

Operaţia a decurs bine, iar starea lui Florin Busuioc este stabilă, însă e la Terapie Intensivă. La Craiova a ajuns imediat după operaţie şi soţia lui Florin Busuioc. Aceasta a fost aşteptată de colegii actorului în curtea spitalului.

 „Vom încerca să înţelegem de ce domnul doctor Istrătoaie nu a răspuns la telefon. Aşteptăm explicaţii. Referitor la clinica de cardiologie, sper ca în cel mai scurt timp să avem o permanentizare a serviciului de cardiologie intervenţională, respectiv o linie de gardă. Doar aşa pacienţii care suferă un infarct pot primi tratament adecvat şi urgent“, a declarat Eugen Georgescu, care e manager al Spitalului Judeţean din Craiova de trei săptămâni.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite