Ziua Dobrogei: constănţenii şi tulcenii sărbătoresc împreună. Festivităţile durează zece zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata Română trece Dunărea în Dobrogea - Războiul de Independenţă 1878 Sursa Arhivele Naţionale
Armata Română trece Dunărea în Dobrogea - Războiul de Independenţă 1878 Sursa Arhivele Naţionale

De Ziua Dobrogei, serbată la 14 noiembrie, autorităţile locale şi judeţene din Constanţa şi Tulcea au pregătit un program special în toate instituţiile culturale.

Primăria Municipiului Constanţa, împreună cu Instituţia Prefectului- Judeţul Constanţa, Instituţia Prefectului- Judeţul Tulcea şi Consiliul Judeţean Constanţa vă invită să sărbătorim Dobrogea. Urmează 10 zile presărate cu momente festive în care dobrogenii, cu mic, cu mare vor celebra 141 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-mamă.

Evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la revenirea Dobrogei la România vor debuta joi, 14 noiembrie, ora 11:00, cu o ceremonie militară comună de depunere de coroane la Monumentul Independenţei Tulcea şi de aprindere a Flăcării „Spiritul Dobrogean”. Ulterior, va avea loc prezentarea volumului „Dobrogea, edificii cu mozaic – credinţa, cultura, cetatea” la Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea.

De la ora 14:00, în Sala Mihail Kogălniceanu se va desfăşura Festivitatea solemnă de semnare a Protocolului între Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea şi Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa privind organizarea Zilei Dobrogei.

Momentele de sărbătoare vor fi acompaniate de expoziţiile „Arme şi accesorii din colecţia de artă orientală” şi Constantin Găvenea „Litografii şi acuarele”, iar ansamblul „Baladele Deltei” va susţine un spectacol dedicat Zilei Dobrogei la Sala Polivalentă.

Vineri, 15 noiembrie, centrul festivităţilor se mută la Constanţa. De la ora 11:00, Colegiul Prefectural se reuneşte în şedinţă festivă comună. La eveniment vor participa reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din administraţia publică dobrogeană, ocazie cu care va fi acordată distincţia de onoare „Recunoştinţa Dobrogenilor”. Ceremonia se va încheia cu un moment artistic oferit de elevii Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”.

Începând cu ora 15:00, meşteşugari, purtători de obiceiuri populare şi producători agricoli dobrogeni vin la târgul „Dobrogea, un festival de obiceiuri, tradiţii şi gusturi” care va fi organizat la Pavilionul Expoziţional. În perioada 15 - 17 noiembrie, vizitatorii se pot bucura de standuri culinare din cele două judeţe componente ale regiunii Dobrogea. Experienţele gastronomice vor fi completate de activităţi antrenante de oină, baseball şi sporturi tradiţionale. În fiecare seară, ansambluri etnice dobrogene vor urca pe scena festivalului pentru a oferi un show de excepţie. Fiecare spectacol va conţine ca element de referinţă obiceiurile de nuntă ale etniei respective.

Instituţiile de cultură din oraş se alătură iniţiativei de a sărbători 141 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria - mamă. Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 10:00, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa va găzdui vernisajul expoziţiei fotodocumentare şi numismatice „Vestigii dobrogene”. Expoziţia va rămâne pe simeze până în data de 23 noiembrie. În cadrul evenimentului, va avea loc prezentarea de carte „Dobrogea, edificii cu mozaic – credinţa, cultura, cetatea”.

De la ora 11:30, cei mai vârstnici reprezentanţi ai minorităţilor şi a celor mai în vârstă persoane născute în data de 14 noiembrie vor fi premiaţi la Muzeul de Artă Populară Constanţa, unde se va desfăşura vernisajul expoziţiei de costume naţionale populare autentice „Dobrogea – multiculturalitate etnică”.

În perioada 14 - 22 noiembrie, vom celebra „Zilele Dobrogei” şi prin sport la „Mişcare pentru sănătate” şi „Sănătate prin activităţi recreative” care se vor desfăşura la Sala Sporturilor din Constanţa. Evenimentele vor cuprinde „Campionatul de minifotbal cu echipele instituţiilor publice din judeţ”, „Exatlon Dobrogea 2019” şi „Baschet 3×3 – Cupa Dobrogei”.

De asemenea, mediul universitar din Constanţa va fi marcat de sărbătoare între 14 şi 21 noiembrie. Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Universitatea Maritimă şi Universitatea „Andrei Şaguna”, în parteneriat cu M.I.N.A.C. vor organiza sesiuni de comunicări ştiintifice şi o expoziţie foto- documentară despre promovarea şi valorificarea turistică a patrimoniului multicultural din Constanţa. Tematica seminariilor va viza educaţia marinărească română, securitatea cibernetică şi Parcul „Regina Maria” din Constanţa.

141 de stejari vor fi plantaţi de către reprezentanţii administraţiilor publice din judeţul Constanţa şi de studenţii voluntari de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi Universitatea Maritimă Constanţa, duminică, 17 noiembrie.

Vineri, 22 noiembrie, de la ora 11:00, în sala de spectacole a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” va avea loc festivitatea de premiere a concursului „Dobrogea de azi, privind spre viitor”, adresat elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal. Cele mai bune lucrări vor fi cuprinse în cartea care va fi oferită delegaţilor care vizitează judeţul Constanţa.

Seria de manifestări prilejuite de celebrarea momentului istoric se încheie sâmbătă, 23 noiembrie, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” Constanţa. De la ora 10:30, se va desfăşura premierea concursului „Istoria Dobrogei”.

România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie.

Într-o proclamaţie emisă pe data de 14 noiembrie 1878, cu ocazia alipirii Dobrogei, domnitorul Carol I garanta tuturor locuitorilor provinciei: „Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea desbătută şi încuviinţată de naţiune hotăreşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirei: viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei constituţiuni pe care ne-o râvnesc multe naţiuni străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre, vor fi apărate de legile noastre, şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legiuita pedeapsă“.

Vă mai recomandăm:

Cum făceau turiştii plajă şi baie pe vremuri în Constanţa. Înotătorii erau legaţi cu câte o frânghie de siguranţă, iar barcagiii acordau primul ajutor

Cadrilater, istoria ascunsă a unor graniţe semnate cu sânge - pământul românesc smuls Dobrogei de Marile Puteri

Insula Şerpilor, rana deschisă a României, de la stăpânirea bizantină la cea a „Sublimei Porţi“. Detalii din culisele faimosului proces de la Haga

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slav

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite