Ziua în care comedia a plâns. Doi actori uriaşi ai scenei româneşti, Ştefan Bănică şi Jean Constantin, comemoraţi la 26 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Bănică şi Jean Constantin
Ştefan Bănică şi Jean Constantin

Sunt ambii născuţi la malul apei, în sud-estul ţării. Ştefan Bănică a văzut lumina zilei la 11 noiembrie 1933, în Călăraşi, iar Jean Constantin a venit pe lume la 21 august 1927, în Techirghiol. Şi amândoi au murit în aceeaşi zi, 26 mai, la câţiva ani distanţă: Ştefan Bănică în 1995, Jean Constantin în 2010.

Primul era fiul unui lăutar, Drăgan Constandache Bănică, care s-a mutat de la Bucureşti în Călăraşi, oraşul de pe malul Borcei căutat de boema Capitalei. Pe numele său întreg Ştefan Constantin Bănică, viitorul actor - născut la 11 noiembrie 1933 - a manifestat de mic înclinaţii artistice. A cântat în corul de copii de la radio, a jucat in spectacole de teatru pentru şcolari, iar talentul l-a purtat la Institutul de Teatru din Bucureşti, pe care l-a absolvit la clasa profesorului Alexandru Finţi. Mai târziu avea să spună că motto în carieră i-a devenit un crez învăţat de la Finţi: „Măsură şi fixare“.

A fost rapid îndrăgit de public, odată cu apariţia sa pe scena teatrelor Giuleşti sau Bulandra. Firea sa jovială, zâmbetul larg, uşurinţa cu care se făcea plăcut şi buna-dispoziţie pe care o transmitea publicului l-au transformat într-unul dintre actorii preferaţi ai publicului - pe scenă, pe micul sau pe marele ecran. Vârful de carieră televizată l-a înregistrat în perioada cât a format un cuplu artistic cu actriţa Stela Popescu, despre care publicului îi plăcea să creadă că sunt un cuplu şi în viaţa reală.

În realitate, Ştefan Bănică a fost căsătorit cu ziarista Sanda Liteanu, cu care a avut primul fiu - Ştefan jr., care i-a călcat pe urme, ca actor şi cântăreţ. Apoi s-a recăsătorit, dar şi-a pierdut soţia. Într-un interviu acordat în septembrie 1994, marele actor de comedie mărturisea: „Nimeni până acum nu m-a întrebat despre soţia mea care a murit în 1985. O femeie cum nu cred că va mai exista. O chema Iulia... Era creator de modă la Mătasea Populară. Cred că, dacă ea mai trăia, aş fi avut acum altă situaţie, mult mai bună - ca om, ca actor, ca... tot. Iulia a fost un om extraordinar, avea mare grijă de mine şi ştia întotdeauna să-mi ridice moralul atunci când dădeam dovadă de slăbiciuni. De câtva timp, fiind bolnav cu inimă, nu am prea făcut mare lucru. Dar nici n-aş suporta să ies la pensie, aşa că l-am rugat pe doctorul Pompiliu Bădescu să mă lase să joc măcar o dată pe săptămână. Şi joc în «Arsenic şi dantelă veche» la sala din Schitu Măgureanu şi în «Teatru Comic» la Grădina Icoanei. Voi începe din toamnă repetiţiile la un musical al unui tânăr regizor şi, ca de obicei, am răspuns deja prezent la solicitările Televiziunii. Pentru că mai mult de-atât, pentru stagiunea `94 -`95, nu am voie“.

Şi actorul ar mai fi suferit o grea pierdere, dacă inima sa n-ar fi încetat să bată la 26 mai 1995, la vârsta de 61 ani. În 2001, cel de-al doilea fiu al său, Alexandru Silviu, a murit la numai 25 ani, într-un accident de maşină, în Bucureşti.

După ani de zile, de Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2016, Ştefan Bănică a primit, postum, o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti. A mulţumit publicului, în numele său, cel care a rămas acum Ştefan Bănică - fiul actorului.

Jean Constantin nemuritor estem

La 21 august 1927, cu 6 ani înainte de Ştefan Bănică, băiatul lăutarului din Călăraşi, se năştea la Techirghiol Constantin Cornel Jean, feciorul unui conductor arhitect căsătorit cu o grecoaică, Caliopi. Talentul său înnăscut, pofta de viaţă şi priza la public l-au dus pe scena de amatori, ca membru al unei brigăzi artistice formate din muncitori din Portul Constanţa. În anul 1957, ajunge în echipa Teatrului de estradă Fantasio din Constanţa, nou înfiinţat, de unde n-avea să mai plece niciodată. Celebru a fost duetul pe care-l făcea pe scenă cu Gelu Manolache, fratele compozitorului Aurel Manolache. „Pe toată America nu dau eu Constanţa mea“, obişnuia să spună iubitul actor constănţean, care împrăştia veselie la simpla apariţie.

Tenul său măsliniu l-a consacrat în rolurile de ţigan sau musulman, care îl prindeau atât de bine. Cel mai cunoscut rol al său este al turcului Ismail din „Toate pânzele sus“, care a lansat savuroasa replică „Eu Ismail estem“.

Ultimul său spectacol a fost susţinut la Adamclisi, în mai 2010. „Când i-a fost adresată invitaţia a spus că vine la spectacol, însă ne-a rugat să-l lăsăm să intre pe scenă imediat ce soseşte pentru că nu se simţea prea bine şi nu putea să aştepte“, a declarat atunci Aura Petcu, unul dintre organizatorii spectacolului de la Adamclisi. Dorinţa i-a fost respectată, iar maestrul a susţinut un program de 15 minute. După ce a coborât de pe scenă, Jean Constantin a mai rămas puţin la Adamclisi, pentru că dragostea publicului îl energiza.

La 26 mai 2010 a fost găsit mort în casă de prietenul său Ionuţ Galani, cunoscutul interpret de muzică grecească. Avea 82 ani. A fost înmormântat pe aleea principală a Cimitirului Central Constanţa, unde i-a fost făcut un bust din bronz. Alaiul său funerar a blocat circulaţia în oraş, oamenii dorind să-şi ia rămas-bun de la cel care le-a înseninat zilele. Cei care au depus un ultim omagiu la catafalcul său au fost uimiţi să vadă că maestrul comediei avea, chiar şi în somnul cel de veci, zâmbetul pe buze.

În amintirea marelui actor constănţean, Centrul Cultural din oraşul de la malul Mării Negre, nou deschis pe Bulevardul Ferdinand în locul cinematografului Republica, poartă numele lui Jean Constantin. Centrul Cultural funcţionează la mică distanţă de apartamentul din blocul interbelic în care a locuit maestrul, pe care este pusă din mai 2012 o plăcuţă omagială. „La înmormântare la Dan Spătaru, el a căzut pe gânduri. M-a întrebat: «Oare la mine o să vină atâta lume?». I-am zis: «La tine o să vină toată Constanţa». Îmi lipseşte atât de mult“, a lăcrimat soţia sa, Elena Nina Jean, fost sufleur la Teatrul Naţional, care a mai fost căsătorită înainte cu actorul Gheorghe Cozorici. 

Coincidenţă, dacă Jean Constantin este comemorat în aceeaşi zi cu Ştefan Bănică, ziua de naştere o împarte cu alt actor colosal: Toma Caragiu, născut şi el la 21 august, în 1925.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Ziua în care s-au născut două legende ale scenei româneşti: Toma Caragiu şi Jean Constantin

Ştefan Bănică Senior a văzut lumina zilei în Călăraşi. Cum arată casa în care s-a născut marele artist

Omagiu: Plăcuţă comemorativă pe blocul lui Jean Constantin

VIDEO Jean Constantin, omagiat la Constanţa printr-un weekend cu filme gratuite. Marele actor al comediei ar fi împlinit 88 de ani

Jean Constantin „nemuritor estem“. 26 mai 2010, ziua în care maestrul i-a făcut pe români să plângă pentru prima dată

Amintiri cu Ismail şi Patraulea. Un muzeu superb închinat lui Jean Constantin va fi deschis la Constanţa

Copii artişti, despre părinţi artişti. Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache, distinşi cu stele, postmortem, de Ziua Teatrului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite