Ziarist american, despre politicienii români în 1935: „Cel mai serios obstacol în calea progresului îl constituie lipsa de responsabilitate socială a liderilor“

Ziarist american, despre politicienii români în 1935: „Cel mai serios obstacol în calea progresului îl constituie lipsa de responsabilitate socială a liderilor“

România interbelică văzută de fotografi americani Sursa loc.gov

În octombrie 1935, un scriitor şi ziarist american care a vizitat România s-a declarat dezamăgit de clasa politică autohtonă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Istoricul Alesandru Duţu aduce în atenţia românilor impresiile pe care România i le-a lăsat ziaristului şi scriitorului american John.I.B. McCulloch. 
 
„Imoralitatea din viaţa politică este o ameninţare mult mai serioasă. Probabil cel mai serios obstacol în calea progresului României îl constituie aproape completa lipsă de responsabilitate socială a majorităţii liderilor români ca şi a celor mai mulţi militanţi politici. Acest gen de imoralitate – sau puteţi să-i spuneţi lipsă de onestitate – este acceptat pretutindeni. Atât de lipsiţi de scrupule sunt politicienii, ca grup, încât un caz de excepţie este imediat comentat... Înclinaţia oricui este să joace potrivit regulilor dominante sau lipsei de reguli. Cutare politician greu, poate fi blamat că îşi umple propriul buzunar atunci când toţi colegii procedează întocmai, iar el ar fi considerat un fraier dacă s-ar abţine?“, se întreba el.
 
Apoi, John.I.B. McCulloch caracteriza România ca fiind ţara din Balcani cu cea mai numeroasă populaţie, care dispune de extraordinare posibilităţi: grâu, lemn, petrol. „Dacă va reuşi să-şi pună în viaţa politică ordine şi să alcătuiască un program economic constructiv, ar putea deveni curând o naţiune de care să se ţină cont în viaţa politică, economică şi culturală europeană. Dar, deocamdată, politica românească nu urmează o schemă inteligibilă“, încheia el, cu dezamăgire. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: