Zece filme creştine de artă recomandate de un preot român din Spania: „Reprezintă o alternativă ziditoare la TV“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţă din filmul „Ostrovul”                                                             Sursa: imdb.com
Secvenţă din filmul „Ostrovul”                                                             Sursa: imdb.com

Perioada petrecută în carantină sau izolare la domiciliu poate fi folosită de credincioşi „în scopuri ziditoare“, spun un preot român ortodox din Spania, care recomandă în acest scop 10 filme creştine de artă.

„Cum în această perioadă cei mai mulţi dintre noi petrecem foarte mult timp în casă, vă propun o listă cu 10 filme de văzut când eşti în carantină. Ideea acestei iniţiative este ca, pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune şi post, să oferim creştinilor o alternativă ziditoare la Social şi TV care să se difuzeze într-un proiect ordonat, cu recomandările de rigoare”, scrie părintele Claudiu Avram, preot ortodox român în Spania.

Iată lista celor 10 filme, însoţită de explicaţiile părintelui:

1. „Ostrovul” (un film artistic de excepţie, calificat de critici ca fiind o capodoperă a ultimilor decenii, care aduce societăţii moderne suflul autentic al trăirii ortodoxe. Ostrovul este un film creştin ortodox care poate aduce în sufletul fiecărui om un gând bun, o cugetare la cele sufleteşti, la cele veşnice).

2. „Vindecarea fricii. Sfântul Luca al Crimeei” (film artistic bazat pe istoria vieţii medicului chirurg, omului de ştiinţă şi Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscop de Simferopol şi Crimeea. Sfântul Ierarh Luca al Crimeii a fost un strălucit medic chirurg şi om de ştiinţă, una dintre cărţile sale de medicină devenind manual de referinţă pentru mai multe generaţii).

3. „Prietenul meu, îngerul” (film artistic – un film rusesc de excepţie. Nu contează vârsta privitorului caci filmul se adresează sufletului care... nu îmbătrâneşte. Un film despre un înger (SERAPHIM) care coboară din cer pentru a ajuta o fată (SASHA) sa devină mai bună.

4. „Confesiunile unui samurai” (film artistic - Un preot ortodox, Părintele Nicolai (Cary-Hiroyuki Tagawa), fratele unui şef Yakuza, este atras într-un război mafiot în Japonia. El scapă şi se refugiază în micuţul sat rusesc Glubokoe, unde, după un timp, constată că războiul l-a găsit din nou)

5. „Minunea” (film artistic. În 1956, întreaga societate din regiunea Samara a Rusiei era zguduită de un fenomen „paranormal” petrecut în văzul lumii şi imposibil de camuflat, ce sfida din temelii concepţiile materialismului ştiinţific: a fost supranumit de popor „Înţepenirea". Zoiei”.

6. „Viaţa Sfintei Maria Egipteanca” (film artistic)

7. „Monahul şi demonul” (Povestea unui monah demonizat care nu-şi găseşte scăparea în nici o mănăstire, în nici o nevoinţă, în nici o Taină…. O poveste care ne poartă parcă, pe firul ei lăuntric, duhovnicesc, înapoi la originea creştinismului; ca şi cum monahismul ortodox ar face o călătorie la izvorul său, pentru a-şi reîmprospăta sensul şi, mai ales, puterea.)

8. „Andrey Rublyov” – 1966 (Un film răscolitor asupra condiţiei umane, având ca bază viaţa pictorului de biserici Andrei Rubliov.)

9. „Sfântul Vasile cel Mare – Leul lui Hristos” (“Nu eşti singur” – film documentar realizat de televiziunea greceasca ET1.)

10. „Viaţa Sfântului Apostol Pavel” (Film artistic) - O impresionantă dramă inspirată din viaţa Apostolului Pavel. La puţin timp după răstignirea lui Iisus, Saul din Tars – un duşman de temut al creştinilor tot mai numeroşi porneşte pe urmele lor, pe drumul Damascului, unde temporar îşi pierde vederea. Cu ajutorul Lui Dumnezeu nu doar recapătă lumina ochilor, ci şi descoperă adevărata credinţă. Saul va fi botezat sub numele de Pavel şi se va alătura celorlalţi Apostoli pentru a propovădui adevărul cel veşnic viu.

Pe aceeaşi temă:

În plină pandemie, Arhiepiscopul Teodosie împărtăşeşte credincioşii cu aceeaşi linguriţă

Slujbe în aer liber. Bisericile s-au conformat ordonanţei militare emisă de MAI

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite