Vlad Carp, unul dintre scafandrii morţi în IAR 330-Puma, era fiu de erou-martir al Revoluţiei. A murit tânăr, ca tatăl său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scafandrul Vlad Carp era fiul eroului-martir Vasile Carp Sursa Forţele Navale / Arhiva personală
Scafandrul Vlad Carp era fiul eroului-martir Vasile Carp Sursa Forţele Navale / Arhiva personală

Unul dintre cei doi scafandri morţi în elicopterul IAR 330-Puma prăbuşit, Vlad Carp (39 ani), era fiul unui erou-martir al Revoluţiei din Decembrie 1989. Tatăl lui Vlad, Vasile Carp, era tot militar şi a murit împuşcat în cap în ziua de 24 decembrie 1989, în Constanţa, la vârsta de 37 ani.

Vlad Carp (39 ani), unul dintre cei doi scafandri morţi în elicopterul IAR 330-Puma prăbuşit în căutarea avionului MiG-21 LanceR, era fiul unui erou-martir al Revoluţiei din Decembrie 1989. Tatăl lui Vlad Carp, Vasile Carp, a fost ucis la 24 decembrie 1989, la ora 3.00, fiind împuşcat în cap în zona CET din Constanţa. A fost avansat post-mortem.

Vasile Carp avea 37 ani când a murit şi a lăsat în urmă doi copii. Mezinul, Vlad Carp, a îmbrăţişat tot cariera militară şi a murit în condiţii la fel de tragice, la vârstă apropiată de cea a tatălui său. Vlad era tatăl la rândul său, al unui copil. Soţia lui Vasile Carp, mama lui Vlad, profesoara Maria Carp, a trăit să vadă cum istoria tragică se repetă în familia sa. 

Forţele Navale Române arată că maistrul militar clasa I Vlad Carp a căzut la datorie în seara zilei de miercuri, 2 martie, în timpul executării unei misiuni deasupra Dobrogei, ca parte a echipajului elicopterului IAR 330 PUMA care s-a prăbuşit în timpul executării misiunii de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, dispărută de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac si Gura Dobrogei. 

Vlad Carp s-a născut la 23 martie 1982, în municipiul Constanţa. A absolvit Liceul cu program sportiv „Nicolae Rotaru”, apoi a urmat cursurile Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, specialitatea „Timonerie şi tehnică de navigaţie”, iar în anul 2004 a primit gradul de maistru militar clasa a V-a. A îndeplinit diferite funcţii la bordul navelor militare, atât din compunerea Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, cât şi din cea a Divizionului 175 Nave Scafandri, timp în care a urmat şi cursurile de brevetare scafandru de bord, de calificare scafandru lucrător subacvatic şi de atestare scafandru de căutare şi salvare, precum şi cursul de conducere a ambarcaţiunilor. Din anul 2019, după 15 ani de activitate în domeniul scafandreriei, Vlad Carp făcea parte din echipajul navei maritime pentru scafandri „Grigore Antipa”, din cadrul Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime.

„În cariera sa militară, a dat dovadă de profesionalism şi pasiune pentru activitatea de scafandru, a participat la numeroase misiuni internaţionale, precum şi la asigurarea activităţilor de verificare a reactoarelor de la Centrala Nucleară Cernavodă, fiind capabil să execute scufundări până la adâncimi de 60 de metri. De asemenea, a participat la numeroase misiuni de tăiere şi ranfluare la epavele navelor şi pontoanelor scufundate în acvatoriile porturilor din ţară. Maistrul militar clasa I Vlad Carp a fost decorat, în anul 2019, cu Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 de ani de activitate, iar în anul 2021 a primit titlul de Veteran din teatre de operaţii.“, transmit colegii de la Forţele Navale Române.

Vlad Carp avea 39 de ani, era căsătorit şi tatăl unui copil. În fotografia de mai jos este tatăl său, Vasile Carp, erou-martir al Revoluţiei din Decembrie 1989 (sursa Asociaţia Cultul Eroilor Constanţa)

Vasile Carp - erou-martir al Revoluţiei din Decembrie 1989 împuşcat în cap la Constanţa era tatăl scafandrului Vlad Carp mort în elicopterul prăbuşit la Constanţa Sursa Cultul Eroilor Constanţa

Cu ani în urmă, în decembrie 2009, „Adevărul“ relata despre moartea suspectă a lui Vasile Carp, în condiţii neelucidate nici până azi. 

Iată textul de atunci:

„Vasile Carp avea 37 de ani pe care abia îi împlinise în octombrie, era ofiţer de marină şi se ocupa de pregătirea pentru luptă când a fost trimis pe 24 decembrie să facă un control la CET din partea Statului Major. Revoluţie era şi la Constanţa. La turnurile de la CET fuseseră scoşi elevi de 19 şi 20 de ani în cea mai mare parte de la Marina Comercială cărora li s-au pus arme în mâini. Erau două mari unităţi operative de luptă la vremea aceea în Km 4-5 şi cea de la Grăniceri şi s-au adus elevii de la Institutul de Marină. Erau câteva clase de militară, restul de la Marina Civilă.

Plecat în misiune

„I-au scos pe aceşti copii şi unul a început să plângă când s-a văzut cu arma în mână... Tovarăşe, ce să fac eu cu arma şi în cine să trag? Cum să tragem în români? Nu erau pregătiţi. Veniseră să studieze, nu să lupte“, îşi aminteşte Maria, soţia căpitanului Carp, profesoară la Şcoala nr. 23 din Constanţa.

Căpitanul Carp a plecat de acasă în ziua de 17 decembrie, şi-a lăsat soţia singură, iar cei doi copii, Vlăduţ de 7 ani şi Horia de 12 ani, se aflau la socri în altă parte a ţării.

Apă otrăvită şi diversiuni!?

După 20 de ani, timpul nu a şters durerea din sufletul Mariei Carp căreia îi dau lacrimile atunci când retrăieşte momente grele din viaţa sa. „Umblau maşini de pompieri pe străzi şi creau panică. Se striga că apa este otrăvită, să nu se mai bea“, îşi aminteşte ea.

La fel de adânci i-au rămas în minte vorbele soţului său. „Ceauşescu ne transformă în asasini pentru că am primit ordin să tragem... Maria, am primit ordin să tragem fără somaţie pe stradă dacă sunt trei, patru oameni la un loc şi care nu se dispersează“, îşi aminteşte vorbele care îl supărau pe Lică, soţul ei. 

Au presimţit tragedia

Maria Carp a simţit dinainte că ceva rău avea să se întâmple în viaţa sa, lucru împărtăşit şi de soţul său încă în viaţă. „În ziua dinainte să fie împuşcat mi-a spus că a luat solda şi mi-a zis să vin să o iau pentru că m-or împuşca ăştia...“, spune ea.

A visat că avea să rămână singură. „Plângeam tot timpul, iar vineri spre sâmbătă, pe la ora 1.00 m-am trezit. Mă visasem stând în fotoliu şi plângând ceea ce s-a întâmplat apoi“, afirmă Maria Carp.

Cu o zi înainte fusese sunată de soţul ei care a sfătuit-o să nu iasă din casă. Totuşi, ea a mers până la Casa Albă unde a văzut oameni scandând şi aşa-zişi revoluţionari care ieşeau din instituţie cu tot felul de bunuri.

O scăpare fatală

Deşi era un profesionist, Vasile Carp a vrut să-i apere pe tineri şi în noaptea în care fost împuşcat nu a purtat casca, un lucru care l-a costat viaţa. Cine l-a omorât nu se ştie, iar verdictul a fost: eroare militară. S-a tras din mai multe părţi, dar glonţul care i-a ucis soţul a venit mult prea bine ţintit.

„Mi-au spus colegii că s-a tras din toate părţile, primiseră un telefon prin care erau anunţaţi că vine o maşină cu terorişti... Au spus că a fost un elev care a tras...“, spune Maria Carp.

Nu ştie cine i-a ucis soţul şi nici nu mai vrea să afle, dar este sigură că cel care a l-a omorât a fost un trăgător profesionist.

„Nu cred că acel copil l-a omorât, l-ar fi lovit din faţă şi nu era un singur glonţ, ar fi fost o rafală pentru că elevii aveau mitraliere. Un elev din anul II nu avea cum să tragă în cap. Nu vrem să mai aflăm“, mărturiseşte văduva eroului-martir.

Mercenarii de la morgă

Doar un puşcaş profesionist putea să îl omoare. Împuşcătura nu este din faţă, este dintr-o parte, crede Maria Carp. Pe lângă rana mortală, ofiţerul a avut şi trei gloanţe mai sus de şold despre care familia sa spune că ar putea proveni de la elevul care de frică a tras o rafală, dar care nu l-ar fi ucis. Şi-a înmormântat soţul în ziua de Crăciun, o zi care în fiecare an îi aminteşte de acele momente. „La morgă am văzut cetăţeni negri, arabi... mercenari... Ei au fost  profesioniştii care au tras“, gândeşte Maria Carp.

Zilele au fost grele, iar familia a trăit momente de dezinfomare şi diversiune pe care nu şi le explică nici acum. Au stat până s-a săpat groapa din cimitir. Persoane necunoscute care s-au dat drept rudele lui Carp au cerut săparea unei gropi în cimitirul de la Anadalchioi, deşi acesta urma să fie îngropat la Cimitirul Central, apoi alţi membri ai familiei au fost chestionaţi dacă îşi vând maşina. Vasile Carp a fost înaintat abia post mortem la gradul de locotenent colonel, deşi în vara lui ’89, Ceauşescu a anulat orice avansări în grad. 

„Se spune că au murit ca proştii, că s-au împuşcat între ei. Nici eroii din al Doilea Război Mondial nu sunt cinstiţi, aşa că...“.

Un an din viaţa sa l-a trăit în durere şi nici nu l-a simţit până când s-a hotărât să trăiască pentru cei doi băieţi, Vlad şi Horia, iar timpul i-a arătat că este singurul lucru care i-a mai rămas.“ 

Elicopterul IAR 330-Puma prăbuşit, în care se afla Vlad Carp Sursa Digi24

Elicopterul IAR 330-PUMA prăbuşit în flăcări la Gura Dobrogei Constanţa Sursa Digi24

Cei 8 militari morţi în prăbuşirea elicopterului IAR 330-Puma şi a avionului MiG-21 LanceR Sursa MApN

Cei 8 militari morţi în prăbuşirea elicopterului IAR 330-Puma şi a avionului MiG-21 LanceR în Dobrogea Sursa MApN

Vă mai recomandăm: 

Catastrofa Armatei Române. MiG 21 LanceR prăbuşit în Dobrogea, pilotul a murit. Elicopterul IAR 330-Puma trimis în căutare a căzut şi el. Cei şapte militari de la bord, morţi VIDEO UPDATE 

De ce se aflau doi scafandri militari în elicopterul IAR 330-Puma care s-a prăbuşit căutând MiG-ul dispărut. MApN a aflat târziu de ei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite