VIDEO Slujbă de Vecernie oficiată de ÎPS Teodosie la Constanţa. Sfânta Evanghelie a fost citită în 12 limbi de circulaţie internaţională

VIDEO Slujbă de Vecernie oficiată de ÎPS Teodosie la Constanţa. Sfânta Evanghelie a fost citită în 12 limbi de circulaţie internaţională

ÎPS Teodosie a oficiat Vecernia. FOTO Adrian Boioglu

Duminica Paştilor este prima zi a săptămânii Luminate. După slujba de Înviere care a avut loc pe malul mării, Arhiepiscopul Tomisului s-a întors astăzi în Catedrală pentru a oficia Vecernia. Cunoscută şi sub numele de "a doua Înviere", această slujbă are drept punct culminant citirea Evangheliei în 12 limbi de circulaţie internaţională. Numărul limbilor a fost ales după cel al apostolilor Mântuitorului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Obiceiul statornicit de Biserică încă din vechime are însă şi o altă interpretare. Evanghelia este destinată tuturor oamenilor, indiferent de limbă sau naţionalitate. 
 
Preoţii spun că avem de a face cu o dovadă a universalităţii mesajului divin. "Nu întâmplător este aleasă această Evanghelie pentru a fi citită tuturor, ea vorbind despre arătarea lui Iisus ucenicilor prin uşile încuiate şi de îndoiala lui Toma, cel care a cerut să vadă semnele cuielor şi a suliţei", explică reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. 
 
Textul de astăzi a fost lecturat în cele 12 limbi. El mărturiseşte despre Învierea Mântuitorului şi despre dovedirea acestui lucru în faţa Apostolilor. Conform tradiţiei, fiecare verset este citit pe rând în fiecare dintre cele 12 limbi, iar trecerea la următorul paragraf este marcată printr-o bătaie de clopot. 
 
Textul Evangheliei este: 
 
"Şi fiind seara, în ziua aceea, întâia a saptamânii (Duminica), si usile fiind încuiate, unde erau adunati ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus si a stat în mijloc si le-a zis: Pace voua! 

Şi zicând acestea, le-a aratat mâinile si coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, vazând pe Domnul. Şi Iisus le-a zis iarasi: Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfânt; Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute. Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamanul, nu era cu ei când a venit Iisus. Deci au zis lui ceilalti ucenici: Am vazut pe Domnul! Dar el le-a zis: Daca nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, si daca nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede." (Ioan 20, 19-25).
 
Seria slujbelor din această săptămână se va încheia cu un Concert pascal care va fi organizat duminică, de la ora 18.00 la Casa de Cultură din Constanţa. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările