VIDEO Ce semnificaţie are celebrul îndemn lui Iisus: „Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinar roman cu chipul cezarului                                                            FOTO: wikipedia
Dinar roman cu chipul cezarului                                                            FOTO: wikipedia

Pe parcursul existenţei sale lumeşti, Iisus a fost ispitit şi de oameni, nu doar de diavol. Astfel, fariseii au încercat printr-o întrebare să-L pună în dificultate pe Hristos: „Să dăm sau nu tribut cezarului?”.

„Învăţătorule, ştim că eşti sincer şi nu eşti părtinitor cu nimeni, căci nu te uiţi la faţa omului, ci înveţi cu adevărat calea lui Dumnezeu. Este permis sau nu a da tribut cezarului? Să dăm sau să nu dăm?”, aşa sună întrebarea ispititoare a fariseilor, adresată lui Iisus.

Părintele arhidiacon Ionuţ Mavrichi arată că Mântuitorul este testat în mod deliberat de către farisei care, mai întâi îl flatează pe Iisus, apoi îi adresează o întrebare plină de viclenie.

„Este o întrebare care polariza: dacă legitimai practica, te urau iudeii, dacă o delegitimai, intrai în conflict cu puterea politică. Subiectul taxei per capita era un subiect sensibil, introdus în Iudeea în anul 6 după Hristos. A stârnit o revoltă importantă care a inspirat mişcarea anti-romană a zeloţilor. A fi de acord cu taxa, te punea în opoziţie cu majoritatea populaţiei care nu o vedeau cu ochi buni. A nu fi de acord cu ea, te opunea puterii romane.”

Iisus le arată fariseilor că ştie că sunt ipocriţi, că vor doar să-l prindă cu ceva. „De ce mă ispitiţi?”, îi întreabă. Cu toate acestea cere un ban de la ei pentru a le da un răspuns. Iar fariseii aveau un dinar care purta chipul cezarului.

Zis-a Domnul: „Daţi, deci cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu." (Matei 22, 21)

„Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului, adică faceţi ce făceaţi şi până acum, folosiţi aceşti bani în tranzacţii. Daţi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu - Dumnezeu este autoritatea supremă. Ascultarea faţă de Dumnezeu, recunoaşterea autorităţii Lui, plasează orice altceva, inclusiv fiscalizarea, în umbră”, explică părintele Mavrichi, cel care explică faptul că acest răspuns al Mântuitorului este des invocat în limbajul comun atunci când se vorbeşte despre relaţia dintre politică şi religie, despre fidelitatea faţă de Dumnezeu sau faţă de autoritatea publică.

VIDEO: Trinitas TV

Pe aceeaşi temă:

Zece filme creştine de artă recomandate de un preot român din Spania: „Reprezintă o alternativă ziditoare la TV“

Cine este arhanghelul care a vestit naşterea lui Iisus dintr-o fecioară. Numele lui înseamnă „Omul lui Dumnezeu“

VIDEO Recomandare DSP către preoţi: „Folosiţi la împărtăşanie linguriţe de unică folosinţă“. Răspunsul Bisericii




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite