VIDEO Satul care se prăbuşeşte în Canalul Dunăre-Marea Neagră şi nimeni nu ştie precis de ce. „Vai de capul nostru! Nu se aude nimic, se duce încet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malul Canalului s-a prăbuţit ameninţând casele oamenilor                          FOTO: Călin Gavrilaş
Malul Canalului s-a prăbuţit ameninţând casele oamenilor                          FOTO: Călin Gavrilaş

Zeci de metri din strada Dunării, localitatea Cumpăna, situată pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, s-au prăbuşit în câteva zile. Totul a început pe 1 mai, când pe stradă a apărut o fisură. Apoi, a doua zi, porţiunea de drum a început să se prăbuşească sub ochii neputincioşi ai oamenilor.

Pe strada în curs de prăbuşire din comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, sunt mai mult de 30 de case, iar ameninţate direct de prăbuşirea malului sunt 5.

Administraţia locală spune că, încă de anul trecut, din luna iulie, a tras primele semnale de alarmă cu privire la acea porţiune de mal, sesizând Administraţia Canalelor Navigabile (ACN), companie ce administrează Canalul şi malurile acestuia. Doar că nimeni nu a făcut nimic.

„Lucrări de consolidare sau cel puţin de stopare a faliei nu s-au făcut. Se surpă drumul, care este fostul drum de exploatare al Canalului. În vecinătate începe comuna Cumpăna cu primele case. Casele încă nu au fost afectate, dar luăm în calcul şi acest lucru dacă nu intervin autorităţile. Pământul se scufundă”, spune viceprimarul Florin Neagu.

„Ştiţi cum dorm?”

Primăria a luat decizia ca pe acel sector, drumul să fie închis circulaţiei, iar poliţia locală supraveghează ca nici un copil să nu se apropie de malul prăbuşit. În schimb, cei care locuiesc în acele case sunt nevoiţi să treacă peste marcajul poliţiei pentru a ajunge în curte. Merg încet, cu frica în sân că oricând pământul de sub picioare o poate lua la vale.

Doamna Lucica stă în casa situată la numai 10 metri de zona cea mai afectată. Măsoară porţiunea de drum rămasă până la poarta sa din minut în minut. Nu ştie ce să facă şi cum să facă. „Au fost vecini care s-au dus la conducerea ACN şi le-au cerut să intervină. Nimeni nu a făcut nimic. Ştiţi cum dorm? Vai de capul meu. Nu se aude nimic, se duce încet. Pe 1 mai stăteam şi pocnea încet crăpătura, se auzea câteo pietricică, încet, cum cade”, povesteşte femeia.



Într-adevăr, în urmă cu câteva zile, drumul avea doar o fisură, apoi lucrurile s-au agravat. „Prima dată a fost o fisură mică, în două ore s-a accentuat lăsându-se cam 10 centimetri, după care a doua zi, pe 2 mai, partea respectivă de drum era căzută aproximativ un metru şi jumătate. Iar acum este la 5-6 metri”, explică, Florin Neagu.

Malul Canalului s-a prăbuşit la Cumpăna FOTO Călin Gavrilaş

Experţi peste experţi

În ultimele zile comisii peste comisii s-au perindat prin acel loc. experţii au venit, au făcut fotografii şi au spus că vor face un raport. Oamenii însă nu ştiu nimic ce se va face acolo pentru remedierea situaţiei.

Primele măsuri luate de cei de la ACN, prin firma ABC Val, cea care a câştigat în anul 2016 o licitaţie pentru reabilitarea şi consolidarea malurilor Canalului, a fost să sape la baza malului câteva şanţuri pentru drenarea apei. „E o pungă de apă acolo, sub pământ. Până nu o scoatem nu putem face nimic”, spune şi directorul ACN, Daniel Georgescu, sosit la faţa locului.

Pentru că păreri sunt multe, dar soluţii puţine, cei de la ABC Val l-au adus pe profesorul Romeo Ciortan (78 de ani), unul dintre cei mai renumiţi ingineri din România, cel care a lucrat, printre altele, la proiectarea Portului Constanţa, Portului Agigea, specialist în construcţii hidrotehnice.  „Acum îmi fac privirea de ansamblu, deocamdată nu spun nimic”, a declarat profesorul care câteva zeci de minute a inspectat zona atât de la baza malului, cât şi de la nivelul străzii.

Malul Canalului s-a prăbuşit la Cumpăna FOTO Călin Gavrilaş

  Prof. Romeo Ciortan (stânga), alături de viceprimarul Florin Neagu (dreapta) şi ingineri ai ABC Val

Prefectul judeţului Constanţa, Dumitru Jeacă,  a dispus formarea unei comisii care să facă constatarea, în teren, a situaţiei reale şi a potenţialelor consecinţe. Comisia este constituită din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Constanţa, ai primăriilor Cumpăna şi Agigea, ISU, ISC, ABADL, ACN, ANIF, Garda de Mediu şi se va întruni în zona afectată în această după-amiază.

După vizita la faţa locului, cei din comisie au concluzionat: fenomenul de alunecare a terenului este în evoluţie; ACN a demarat lucrări  de descărcare controlată a apelor freatice în zona falezei; au fost luate măsuri de limitare a accesului populaţiei în zonă; nu pare a fi un risc iminent pentru comunitatea din zonă, dar este imperios necesară intervenţia pentru consolidarea malului.



Acuzaţii reciproce

Cauzele care au determinat surparea bucăţii de teren sunt diverse, iar oamenii şi reprezentanţii instituţiilor se acuză reciproc. Pe de o parte, localnicii spun că pe acel drum treceau utilaje grele, care lucrau la asfaltările din zonă, chiar acolo fiind locul unde depozitau şi pietrişul şi alte materiale.

„Aici întorceau toate maşinile mari, toate volele care lucrau la asfaltarea străzilor, iar malul acesta fiind de pământ cred că s-a lăsat. Prostia lor a fost că au scos pomii de pe marginea canalului. Erau pomi, sălcioare, înalţi de 2 metri. Au venit cu reamenajarea canalului şi i-au scos acum doi ani. Până atunci nu s-a crăpat nimic”, spune Lucica revoltată.

De cealaltă parte, cei de la ACN şi ABC Val susţin că fosele septice ale oamenilor şi puţurile săpate adânc au determinat această situaţie. Ar fi săpat la o adâncime de peste 10 metri, iar lucrul acesta, în timp s-a văzut. Oamenii îi contrazic şi spun că de ani de zile ei sunt racordaţi la canalizarea comunei.

Cât despre pomi, cei de la ABC Val susţin că nu are nicio importanţă că au fost tăiaţi. Nici despre sesizările primăriei Cumpănă, făcute încă din iulie 2018, spun că nu ştiu nimic. Ei ar fi lucrat în zonă, chiar în apropierea apei, conform contractului, iar acum se vor ocupa de această problemă.

Prăbuşirea malului stâng al Canalului Dunăre Marea Neagră, în zona comunei Cumpăna, nu este un caz izolat. Mai sunt locuri unde pământul a luat-o la vale (Poarta Albă, Medgidia), dar acolo, spun cei de la ACN, nu sunt case în apropiere.

Malul Canalului s-a prăbuşit la Cumpăna FOTO Călin Gavrilaş



Licitaţie câştigată de un prieten al lui Mazăre

ABC Val este firma care a câştigat în anul 2016 licitaţia de 12.990.000 milioane de lei pentru „finalizare lucrări de protecţii şi consolidări maluri, sector Cumpăna – Agigea, între kilometrul 53+000 şi 61+000, malul stâng, Canalul Dunărea Marea Neagră”.

Firma este patronată de Vasile Costea, un apropiat al lui Radu Mazăre, trimis în judecată de DNA în 2018 pentru că l-ar fi mituit pe fostul preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, judecătorul Nicolae Stanciu.

În rechizitoriul de trimitere în judecată. Anchetatorii au notat că  judecătorul a pretins de la Vasile Costea mită constând în obiecte de mobilier. În schimbul acestor bunuri, preşedintele Curţii de Apel a promis că îşi va exercita influenţa asupra magistraţilor ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în aşa fel încât acesta să obţină soluţii favorabile.

Malul Canalului s-a prăbuşit la Cumpăna FOTO Călin Gavrilaş
Imagine indisponibilă

                    Vasile Costea, cunoscut apropiat al fostului primar Radu Mazăre

Vasile Costea este proprietarul societăţii comerciale ABC Val, una dintre firmele de casă ale primăriei Constanţa în perioada Radu Mazăre. Reabilitarea Falezei Constanţa, a promenadei Mamaia şi a centrului istoric sunt doar trei contracte de referinţă pe care firma lui Costea le-a câştigat la licitaţiile făcute de primăria Constanţa.

În Ediţia 2011 a Top 500 miliardari Forbes, Vasile Costea apărea cu o avere estimată la 20-21 de milioane de euro.

Pe aceeaşi temă:

Vasile Costea, un apropiat al lui Radu Mazăre, trimis în judecată de procurorii DNA. Este acuzat că a dat şpagă fostului preşedinte al Curţii de Apel Constanţa

Case în pericol în apropierea Canalului Dunăre-Marea Neagră. „Pământul se scufundă”






 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite