VIDEO Salvarea unui copil inconştient. Ce ai de făcut când te paralizează groaza

VIDEO Salvarea unui copil inconştient. Ce ai de făcut când te paralizează groaza

Un copil inconştient este imaginea de coşmar care ar speria pe oricine. Paramedicii ne învaţă cum să reacţionăm în astfel de situaţii şi ce avem de făcut, în paşi simpli, pentru a-l salva pe cel care zace fără să dea semne vizibile de viaţă.

Groaza care paralizează, dincolo de şocul trăit la vederea unui om inconştient, mai ales dacă e copil, trebuie îndepărtată rapid pentru a acţiona spre salvarea acelei persoane. Reacţia trebuie să fie imediată, pentru a creşte şansele victimei la viaţă şi la recuperare.

Paramedicul Adrian Mavromalidi (video - sursa ISU Dobrogea), instructor la Centrul de pregătire SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ Constanţa, instructor voluntar la Fundaţia pentru SMURD, ne arată ce avem de făcut pentru resuscitarea unui copil care zace fără cunoştinţă

„Ne doare foarte mult când ajungem la cazuri care ar fi fost simplu de salvat, dar în care nimeni din jur n-a ştiut ce să-i facă acelui om. O viaţă de om se pierde astfel, inutil, când era atât de uşor să dai un prim-ajutor, cu puţină instruire“, spune paramedicul Adrian Mavromalidi.

Dacă până la sosirea echipajelor de urgenţă, victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, şansele ca aceasta să supravieţuiască scad cu 10% în fiecare minut care trece. „Oferind doar 30 de minute din timpul dumneavoastră aflaţi cum, cu mâinile goale, puteţi face diferenţa dintre viaţă şi moarte! Totul durează doar 30 de minute, dar informaţiile sunt pe viaţă!“, arată paramedicii. 

 

Pacientul care este inconştient, dar respiră, prezintă risc de obstrucţie a căilor aeriene superioare cu propria limbă sau secreţii/lichide din vărsătură dacă stă pe spate. În aceste condiţii, victima inconştientă care respiră şi nu este suspectă de o traumă va fi aşezată în poziţia laterală de siguranţă.

Pentru a ajunge la aşezarea victimei în poziţia laterală de siguranţă trebuie parcurşi următorii paşi:

 • SIGURANŢA SALVATORULUI ŞI A VICTIMEI
 • 1. Asiguraţi-vă că dumneavoastră sunteţi în siguranţă înainte de a interveni (atenţie la câini, fire electrice căzute).
 • 2. Asiguraţi-vă că victima este în siguranţă.
 • STABILIREA NIVELULUI DE CONŞTIENŢĂ
 • 1. Apropiaţi-vă de victimă şi fără să îl atingeţi, întrebaţi-l dacă se simte bine.
 • 2. Dacă nu răspunde apucaţi şi scuturaţi uşor de umeri, întrebaţi-l din nou dacă se simte bine.
 • STRIGĂ DUPĂ AJUTOR
 • 1. Chemaţi pe cineva să vină lângă dumneavoastră.
 • 2. Dacă va fi nevoie, acesta va suna la 112 şi va merge după defibrilatorul automat, dacă aveţi cunoştinţă că în zonă există un astfel de aparat.
 • DESCHIDEŢI CĂILE AERIENE SUPERIOARE
 • 1. Aşezaţi palma pe fruntea victimei.
 • 2. Aşezaţi două degete pe bărbia victimei (partea osoasă).
 • 3. Concomitent, daţi capul pe spate şi ridicaţi bărbia victimei (hiperextensia capului cu ridicarea bărbiei).
 • 4. Verificaţi cavitatea bucală.
 • VERIFICAREA RESPIRAŢIEI
 • 1. Menţineţi căile aeriene deschise.
 • 2. Aşezaţi-vă cu urechea şi obrazul deasupra gurii şi nasului victimei.
 • 3. Ochii dumneavoastră vor privi toracele victimei.
 • 4. Concomitent, veţi observa dacă victima respiră maxim 10 secunde.
 • Dacă victima respiră va fi aşezată în poziţia laterală de siguranţă şi se va lua legătura la 112.

 

Poziţia laterală de siguranţă a victimei va fi realizată astfel:

 1. Aşezaţi braţul cel mai apropiat al victimei dinspre dumneavoastră în unghi drept faţă de corp cu antebraţul îndoit în sus.
 2. Treceţi celălalt braţ al victimei peste torace şi aşezaţi dosul palmei pe obraz. Menţineţi palma victimei cu palma dumneavoastră şi apoi ridicaţi genunchiul victimei opus dumneavoastră până când talpa are contact ferm cu solul.
 3. Aşezaţi mâna pe coapsa victimei şi rotiţi către dumneavoastră. Asiguraţi-vă că victima se sprijină pe cot şi genunchi.
 4. Deschideţi căile aeriene superioare ale victimei.
 5. Reevaluaţi respiraţia victimei la două minute.
 6. La 15-30 de minute, dacă nu ajunge ajutorul medical specializat, aşezaţi victima în poziţie laterală de siguranţă pe partea opus.


Unde poţi face cursuri de prim-ajutor

Cursuri de prim-ajutor pot fi făcute GRATUIT la Fundaţia pentru SMURD şi la Centrul SMURD de la ISU, indiferent de pregătirea medicală a cursantului. 

La Fundaţia pentru SMURD (înfiinţată de dr. Raed Arafat, părintele SMURD) este de ajuns să contactezi forul şi vei face gratuit acest curs, unde vei primi informaţiii teoretice şi practice.

La Centrul SMURD din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, solicitanţii vor putea participa şi la ieşiri pe teren şi vor fi alături de paramedici la intervenţii. Pentru acest lucru, trebuie să depună din start un dosar cu documente care să ateste că are o stare bună de sănătate, care să-i permită acest antrenament. 

Sesiunea de pregătire ar trebui împrospătată periodic, pentru ca modul de acţiune să nu fie uitat sau alterat de trecerea timpului. 

De la distanţă oricând puteţi accesa un ghid de prim-ajutor pe site-ul fiipregatit.rorealizat de Fundaţia pentru SMURD, unde sunt informaţii extrem de utile, date de specialişti în intervenţia de prim-ajutor. 

Pe Youtube există, de asemenea, un tutorial de prim-ajutor, intitulat Manual video de prim-ajutor.  

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Cum se acordă prim-ajutorul corect în caz de convulsii. „O criză poate dura între 30 de secunde şi 5 minute“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: