VIDEO Cum s-au bătut în decibeli la Constanţa petrecăreţii dintr-un hotel şi clopotarii de la Biserica Catolică. Vecinii înnebuniţi de zgomot au chemat Poliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un conflict sonor a izbucnit vineri seara, 16 august, în Peninsulă (zona veche a Constanţei), între Hotelul Intim şi Biserica Catolică. O sesiune muzicală din curtea de la Intim a fost combătută cu clopotele basilicii învecinate, care au răsunat timp de ore. Vecinii, înnebuniţi de zgomot, au chemat Poliţia.

Supărarea a pornit vineri, 16 august, de la ora 17.00, când în curtea Hotelului Intim, de pe strada Nicolae Titulescu, amenajată acum ca un loc de relaxare publică, a început sesiunea muzicală desfăşurată de un creator de evenimente, Vinyl, Rum, Tapas & Wine din Bucureşti.

Un DJ a pus în curte muzică de pe discuri de vinil, cu piese jazz, funk, soul, rock'n'roll – aşa cum sună prezentarea evenimentului de la Intim.

Atmosfera a fost însă întreruptă de intervenţia Poliţiei, chemată de oamenii cazaţi în casa parohială de la Biserica Catolică „Sfântul Anton de Padova“, ce este lipită de Hotelul Intim.

Un echipaj de poliţie a venit la Intim în jurul orei 18, cerând ca muzica să fie dată mai încet. După discuţia cu poliţiştii, DJ-ul s-a mutat cu aparatura în curtea mică din interiorul hotelului, iar muzica de atmosferă a continuat să se audă în spaţiul curţii.

Cei de la Biserica Catolică au pornit însă clopotele electronice care au sunat timp de o oră, concurând muzica DJ-ului.

La un moment dat, dangătul clopotelor s-a stins, dar a fost reluat, spre disperarea vecinilor care au chemat ei Poliţia de astă-dată.

Echipajul de Poliţie s-a deplasat din nou în zonă şi a încercat să se afle ce se întâmplă, de la oaspeţii casei parohiale, veniţi la mare cu maşini de Neamţ şi Bacău.

Vecinii s-au strâns să asiste la descinderea poliţiştilor. 

Casa parohială a bisericii catolice Sfântul Anton de Padova din Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Imagine indisponibilă

„Ei bat clopotele marţi şi duminică, dar acum au bătut o oră, să acopere muzica de la Intim. Sezoniştii vor linişte când vin la mare, dar când se distrează ei trebuie să-i suportăm, zi sau noapte. Acuma ne-au înnebunit cu clopotele, au bătut ore!“, erau localnicii supăraţi. 

În Piaţa Ovidiu, la scurtă distanţă, se desfăşura în acea seară festivalul One!, cu trupe, solişti şi orchestre. Haosul muzical era complet. 

„Biserica închisă, şi ieri, şi azi. Îngrijitorul de la biserică a dat drumul încontinuu la clopote, ieri, timp de 3 ore, până la 21.40 şi azi la fel. După o oră şi jumătate ne-am adunat toţi vecinii şi am sunat la 112. Clopotarul a zis poliţiştilor că a sunat în semn de protest faţă de muzica care se aude de la Hotel Intim.... Preoţii contactaţi de poliţişti nu ştiau nimic“, avea să povestească a doua zi, sâmbătă, 17 august, Victor Pandele, un locuitor al Peninsulei, pe pagina de Facebook Grupul de Iniţiativă Civică Peninsula

Poliţiştii au stat de vorbă cu parohul catolic, care le-a spus că acele clopote au bătut pentru că era „sărbătoare, nu din alte motive“. În calendarul catolic, la 16 august este celebrat Sfântul-rege Ştefan, alături de pelerinul Rochus.

Hotelul Intim a fost amendat cu 500 de lei pentru muzica dată tare. În seara de sâmbătă, 17 august, va găzdui alt eveniment Vinyl, Rum, Tapas & Wine, cu muzică house.

Biserica Catolică îi sărbătoreşte sâmbătă, 17 august, pe sfinţii Miron, Eusebiu şi Beatrice. 

Basilica catolică din Constanţa este locul în care Carmen Iohannis, prima-doamnă a României, vine adesea pentru a asista la slujbă şi pentru a se reculege. 

Ambele clădiri, Hotelul Intim şi Biserica Catolică Sfântul Anton, fac parte din patrimoniul Constanţei, fiind două edificii-monument cu o istorie fascinantă. 

Hotelul Intim este ridicat pe locul hotelului D'Angleterre unde a stat Mihai Eminescu exact cu 7 ani înainte de moarte. De aici i-a scris o epistolă de dragoste Veronicăi Micle, la 16 iunie 1882 promiţându-i că o va aduce la mare ca să admire împreună priveliştea. Tot şederea la hotelul din Constanţa l-a inspirat să scrie poezia-testament „Mai am un singur dor“. Eminescu n-a mai fost niciodată la mare. La 15 iunie 1889 era deja în posteritate.  

Basilica Sfântul Anton este lăcaş de cult care atrage dintotdeauna credincioşi indiferent de confesiune, chiar şi musulmani, pentru că oamenii au convingerea că rugile lor sunt ascultate de Sfântul Anton - o legendă urbană a localnicilor.

Pe aceeaşi temă: 

Klaus Iohannis a împlinit 60 ani. Unde a petrecut ziua soţia sa, Carmen Iohannis

Ceremonie ecumenică la Bazilica Sfântul Anton, cu ortodocşi, catolici şi protestanţi din Baza militară Mihail Kogălniceanu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite