VIDEO Românul, când vrea să intre în apă, intră în apă. Salvamarii se luptă cu valurile şi cu oamenii pentru a-i salva de la înec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamarii de pe litoral se luptă nu doar cu valurile, ci şi cu turiştii pentru a-i scăpa de la înec. Plăcerea cea mai mare a românului este să treacă de geamandură atunci când e interzis scăldatul în marea foarte agitată.

Pe litoral, turiştii nu ţin cont de nicio regulă. Românul când vrea să intre în apă intră în apă, indiferent de avertizarea salvamarilor. Plăcerea cea mare este ignorarea restricţiei impuse la arborarea steagului roşu, care înseamnă că scăldatul este interzis. Este un act de şmecherie să te duci dincolo de geamandură, când nu ai voie nici să intri în mare. Anul trecut, un avocat din Bucureşti a fost scos cu forţa din apa agitată şi imobilizat de poliţişti. „Îmi spui tu mie când să fac baie?“, s-a înfuriat turistul pe Salvamar. 

Salvamarii de pe litoral au început să se folosească de reţelele sociale pentru a-şi promova munca, în speranţa că lumea va înţelege că moartea nu intră niciodată în vacanţă. Cu camera GoPro fixată pe mână, salvamarii din Eforie şi-au filmat intervenţiile şi le-au postat pe conturile lor de socializare, arătând cât de greu decurge o acţiune de salvare de la înec. În filmuleţe sunt văzuţi turişti zbătându-se disperaţi în larg pentru a se menţine la suprafaţă. Cu ultimele puteri, ei se prind de tubul salvamarilor, fiind traşi apoi la mal, cu greu, de salvatori.

Pro şi contra amendării turiştilor

„Lumea nu respectă nicio regulă, nu vrea să ţină cont de nimic - pentru că e în vacanţă şi e la mare. După un băiat de 19 ani am fluierat zilele trecute 10 minute să iasă din apă. Nici nu voia să audă. Evident că era să se înece şi abia am reuşit să-l scoatem dintre ape, eu cu un coleg. Am scos din turist două pungi cu apă, atâta înghiţise. Şi este doar un caz dintre miile pe care le avem, salvat cu ce efort... August o să fie teroare pentru noi, turiştii vor să se distreze şi atât, cu orice preţ. Vrem o lege prin care să-i putem amenda pe cei care nu respectă indicaţiile salvamarilor. Mulţi oameni ar fi salvaţi“, spune George Cătălin Cojocaru, salvamar la Eforie. Salvamarul se luptă nu doar cu valurile, şi cu turiştii. Un bărbat care şi-a dus fetiţa dincolo de geamandură a sărit la bătaie când George a vrut să o scoată pe cea mică din apă. „Ia mâna de pe fata mea!“, a sărit părintele care îşi dusese copilul în pericol de moarte, băgând mâna în gâtul salvatorului. 

George Cătălin Cojocaru, alături de colegii săi după o intervenţie reuşită Sursa Facebook

image

Vasile Borteş este şeful salvamarilor din sudul litoralului şi are 76 de salvatori în subordine. „Eu nu înţeleg de ce tot românul vrea să meargă perpendicular pe mare şi nu merge de-a lungul balizelor, a ţărmului? Am decis să dăm voie salvamarilor să nu mai acţioneze dacă un nesăbuit se aventurează în mare, atunci când scăldatul este interzis, ca să arate fetei de pe cearşaf cât de viteaz este el. Salvamarii nu sunt supereroi, sunt şi ei oameni care au un dram de nebunie bună - când te arunci în mare trebuie sa fii cu sânge rece. Fiecare dintre ei are cam 7 intervenţii majore pe zi. Iar intervenţii minore sunt foarte multe“, spune Borteş. 

Secundul său, Viorel Bara, supraveghează ţărmul în trei staţiuni: Mangalia-Saturn-Venus. „Fluierăm la ei să iasă la mal şi se fac că nu ne aud. Mergem lângă ei şi le explicăm pericolul şi ne răspund că ei sunt înotători de mulţi ani şi ne roagă să-i lăsăm în pace sau chiar ne vorbesc urât. Colegilor mei mai tineri, mulţi turişti li se adresează cu <du-te, mă, puştanule, în treaba ta. Am dat bani grei să ajung la mare, nu să mă stresezi tu>. Nu vor să iasă, depăşesc limita impusă până la geamandură (1,5 m adâncime), unde sunt în siguranţă atunci când condiţiile de baie sunt bune. Ne <promit> de toate: că ne fac, că ne dreg, că sunt poliţist şi să plecăm, să ne vedem de treaba noastră. Cu atât mai mult, dacă eşti poliţist sau general, trebuie să dai exemplu de respectare a legii“, spune el.

Avocatul din Bucureşti, scos cu forţa din apa agitată Sursa Captură video

avocat salvamari

În zona Mangalia, Salvamarul a asigurat un perimetru mare destinat copiilor. Vin părinţii şi îi trec dincolo de spaţiul de 70 de centimetri adâncime, ducându-l în zone în care copilul nu mai este în siguranţă. „La fel şi pe furtună, ies părinţii cu copiii pe saltele fără să conştientizeze că aici sunt curenţii mari care îi trag în larg şi nu-i mai poţi salva. Sau se poate răsturna salteaua, înghit apă şi se îneacă. Cine-i vinovat? Salvamarul!“, zice Bara.

O soluţie ar fi ca printr-o hotărâre de Consiliu Local să se delege pe plajă poliţişti locali care să intervină în cazuri de agresivitate verbală sau fizică. „Am avut cazuri de colegi bruscaţi de diferiţi turişti, norocul lor că au venit alţi salvamari în sprijinul lor şi nu s-a ajuns la chestii mai grave“, mai spune Viorel Bara. 

Vasile Borteş, şeful Salvamar din sudul litoralului Sursa arhivă personală

Vasile Borteş salvamar Mangalia Sursa arhivă personală

„Mă uitam acum pe plajă, dacă arunci un ac înţeapă 3 inşi. Cred că sunt 70.000 turişti în staţiune“, estimează Nicolae Coitu, şeful celor 24 salvamari din Costineşti. De 400 ori au intrat în apă vara asta să salveze oameni şi doar două cazuri au fost la limita supravieţuirii, având nevoie de resuscitare. „Parcă s-a mai civilizat lumea, mass-media are rolul ei în educaţie, ştiu mai mulţi acum ce înseamnă steagul roşu, steagul galben, deşi noi avem panourile de informare pe plajă, tot de la televizor învaţă. Nu am mai apelat la Poliţie sau Jandamerie să dea amenzi, ne-am zis că poate îşi învaţă lecţia“, crede Coitu.

Gabriel Culea, şeful Salvamarului din Mamaia şi Constanţa, are o echipă formată din 120 de salvamari şi personal de prim-ajutor. Uneori turiştii sunt atât de recalcitranţi încât trebuie să cheme Poliţia sau Jandarmeria. „Când avem steagul roşu arborat, sunt persoane care insistă să intre în apă şi mai cheamă şi alţi turişti. În Germania când se arborează steagul roşu plaja se închide. Persoanele care încalcă semnalul steagului roşu sunt penalizate la anumite drepturi - asigurări sociale sau pensie“, arată Culea. 

Plaja Laguna din Mangalia steagul roşu arborat turişti nisip Marea Neagră litoral Sursa Facebook Adelina Ramona Monda

În ţări din Occident, copiii au la şcoală un curs de Salvamar în care învaţă noţiuni de bază, iar în vacanţe patrulează voluntar alături de salvamari profesionişti. Gabriel Culea nu consideră o soluţie ca salvamarii să aibă puterea de a-i amenda pe turişti: „În Mamaia, de exemplu, când este steagul roşu arborat sunt vreo 3.000 de oameni în apă, iar vreo 300 se aventurează în larg. Vă daţi seama ce ar însemna să-i luăm de mână şi să-i amendăm? Aş pierde din salvatori care ar sta să taie amenzi.”

Cum s-a petrecut tragedia de la Mangalia

Opinia publică este cutremurată de tragedia întâmplată marţi pe plaja Laguna din Mangalia. Fotografia din dreapta (sursa Facebook, autor Adelina-Ramona Monda) arată plaja Laguna a doua zi după accident, când lumea ignora în continuare steagul roşu şi făcea baie în mare. 

În ziua de marţi, 8 august, o femeie şi-a dus fetiţa de 9 ani în valuri, deşi era arborat steagul roşu, fiind trase către larg. Adrian Ciureanu, un tânăr de 30 ani din Stroeşti - Argeş, a sărit în apă să le ajute. 

Martorii oculari relatează clipele de groază: „Femeia aceea inconştientă era în apă cu fetiţa care ţipa din valuri: «Mami, mami, hai să ieşim că mi-e frică!», dar ea nu voia nicicum să iasă. La un moment dat a venit un val mai mare şi le-a tras sub el, în larg. De pe plajă, Adrian şi încă un băiat, văzând toată faza şi auzind ţipetele din apă, au sărit după ele. Femeia şi copilul au fost împinse de cei doi spre ţărm şi au reuşit să iasă, dar au venit alte valuri care i-au aruncat pe cei doi mai spre larg. Înotau, dar nu înaintau deloc, din cauza curenţilor puternici. Salvamarul pe caiac înainta anevoios. Ajuns aproape lângă ei, a aruncat banana (n.r. - tubul galben de salvare) care a fost prinsă de un băiat care a fost mai în faţă de zona curenţilor şi a reuşit să iasă. Salvamarul a ajuns la al doilea băiat, i-a aruncat banana, el o prinsese, dar a venit un val care a aruncat caiacul până la mal, iar cel din apă dispăruse. A apucat să îi spună salvamarului că se simte rău şi că nu se mai poate ţine, după care a dispărut. Soţia victimei fugea transfigurată de durere şi spaimă în urma oamenilor cu plută şi fluier şi îi ruga din toate puterile să intervină. Alerga săraca disperată că văzuse în zona plajei Corsa ceva negru în apă. Făcea semne disperate celui de pe ski-jet să caute şi în acea zonă... avea speranţe, deşi trecuseră mai mult de 30 minute de la eveniment! În decurs de 2 ore, până au ajuns scafandrii de la Constanţa, a făcut cale pe toată plaja căutând disperată, poate-poate a ieşit în altă parte! Tragic! Vii la mare să te distrezi, în concediu, după ce ai muncit un an ca prostul şi pleci acasă între 6 scânduri! Dumnezeu să-i dea putere soţiei şi să-i întărească familia în momentele acestea dificile!“, a scris pe Facebook Adelina-Ramona Monda, turistă din Arad. 

Adrian Ciureanu, alături de soţia sa Alina Sursa Facebook A.C.

Adrian Ciureanu eroul din Stroeşti Argeş care a murit salvând de la înec o femeie şi pe fetiţa ei la Mangalia Sursa Facebook

Oamenii au transmis condoleanţe familiei Ciureanu, declarând că pentru ei Adrian este un erou. „Ştiu că Mangalia a devenit pentru familia lui Adrian un loc blestemat, dar ca locuitor al acestui oraş vreau să mulţumesc acestui OM pentru că, într-o clipă, fără să se mai gândească că are propria familie care îl iubeşte, a salvat două suflete străine“, a scris Cristina Marinescu Chircu. „Adrian, eşti un erou, iar eroii nu mor niciodată! Vei rămâne mereu în amintirea noastră că un om de mare omenie! Sunt tulburat de ce ai păţit, Dumnezeu să te ierte! Condoleanţe familiei!“, a transmis Radu Mărginean.

În mediul online a început mobilizarea pentru ajutorarea familiei lui Adrian. Colegii de serviciu au făcut public contul în care Alina îşi primeşte salariul: RO56RZBR0000060019011385 Ciureanu Alina Felicia. „Haideţi să facem ceva pentru familia lui Adrian! Să ajutăm fiecare cu cât putem familia! E un erou şi merită ajutorul nostru!“, îndeamnă oamenii profund impresionaţi de sacrificiul suprem al lui Adrian Ciureanu.

Adrian Ciureanu eroul din Stroeşti Argeş care a murit salvând de la înec o femeie şi pe fetiţa ei la Mangalia Sursa Facebook

Adrian Ciureanu (30 ani) era căsătorit de 2 ani, lucra la o firmă de construcţii din Piteşti şi de curând îşi cumpărase o casă în comuna Băbana, aflată la 10 kilometri de Piteşti. El venise la mare împreună cu soţia Alina, cu o verişoară şi cu nepoţii acesteia. Fiu al paznicului Primăriei Muşăteşti, de care aparţine satul Stroeşti, Adrian era apreciat de toată lumea. „Era un băiat bun de pus la rană, probabil cel mai blând şi săritor om pe care l-am cunoscut vreodată. El era mereu săritor şi îi ajuta pe cei care aveau nevoie de el. Era foarte bucuros că reuşise în această vară să îşi ia o casă la Băbana cu soţia. Păcat de tinereţea lui, de soţie şi de familie... Sunt înmărmurită“, îl plânge vecina Filofteia Georgescu din Stroeşti.

Primarul Constantin Oancea va discuta în şedinţa de consiliu local acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem pentru Adrian Ciureanu. Tânărul este înmormântat vineri, 11 august, în localitatea natală. (Denis Grigorescu) 

Lupta salvamarilor cu valurile şi cu oamenii 

  

Pe aceeaşi temă: 

Drama tinerei care şi-a văzut soţul-erou înghiţit de valuri la Mangalia: „Fugea în urma salvamarilor transfigurată de durere şi de spaimă“

Cine este eroul care a murit salvând de la înec o femeie şi pe fiica ei: „Era un om de toată isprava, apreciat de toată lumea“

VIDEO Intervenţie dramatică de salvare dincolo de geamandură. Acţiunea salvamarilor, filmată cu camera acvatică

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite