VIDEO Cum a plecat cu probleme din Portul Midia nava scufundată în mare. Echipajul s-a salvat în ultima clipă, 14.000 de oi au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentul naval s-a produs duminică, 24 noiembrie, în Portul Midia. Queen Hind, o navă sub pavilion Palau, care transporta 14.000 de oi către Libia, s-a scufundat în Portul Midia. Echipajul s-a salvat în ultimul moment, doar un marinar suferind un şoc hipotermic după ce a căzut în mare.

Încă de la plecarea din port se vede că nava avea ceva probleme, fiind lăsată pe o parte (bandată). Cu toate acestea şi-a continuat drumul încă puţin şi s-a răsturnat.

În acest moment zeci de salvatori ai ARSVOM, ISU Căpităniei Portului Midia încearcă să găsească soluţii pentru aducerea navei la cheu.

Florin Sincan este căpitan-şef de port al Căpităniei Portului Midia, cei care răspund de tot ce intră şi iese pe mare în acel loc. Conform acestuia, cauzele scufundării navei sunt destul de clare. „Comandantul se pare că a pus nişte furaje, care normal trebuia să le bage într-un siloz, le-a pus pe puntea etalon şi a schimbat puţin metacentrul. Şi au fugit, la plecare, unu-două big-box-uri de alea. El a zis că o redresează, dar nu a mai redresat-o. ”

Din punctul de vedere al Căpităniei, plecarea Queen Hind s-a desfăşurat în condiţii normale. „A avut două remorchere la manevră, a fost totul în regulă”, declară pentru „Adevărul” Florin Sincan.

Pentru aducerea la cheu a navei scufundate, Căpitănia Midia ia în considerare descărcarea furajelor de pe punte, apoi redresarea navei.

„99% dintre oi sunt acolo, sunt prinse în boxe. Sunt moarte. Redresăm nava, scoatem animalele şi le ducem la incinerator”, mai spune Sincan. Duminică, salvatorii ISU au reuşit să recupereze 34 de oi în viaţă dintre cele peste 14.000.

Iniţial nava Queen Hind a fost construită pentru transportul maşinilor sau altor mărfuri. În urmă cu un an, proprietarii i-au schimbat destinaţia pentru a putea transporta cu ea animale. Lucrările s-au executat chiar în şantierul naval Constanţa.


               Plecarea din Portul Midia a navei - foto: Midia Marine Terminal

Imagine indisponibilă

„Nava asta a fost făcută reconversie în Portul Constanţa. Au băgat o grămadă de bani. Era o navă brici. Nu a fost supraîncărcată, nu poţi să supraîncărca o navă cu animale. Toată lumea vorbeşte şi se dă cu părerea”, afirmă destul de iritat Florin Sincan.



Cât despre posibilitatea ca salvatorii să extragă oile de pa navă pentru a le recupera în viaţă, Sincan spune că aşa ceva nu era realizabil. „Nu aveam cum să recuperăm oile la cum e bandată (răsturnată n.red.) nava, puneam în pericol oamenii. De abia s-a salvat echipajul, să pun alţi oameni în pericol acum?”

În concluzie, Căpitănia Portului Midia susţine că este vina căpitanului navei şi că vorbim despre o eroare umană. Căpitanul va fi anchetat cât de curând, în acest moment se aşteaptă sosirea unui avocat autorizat şi a unui traducător.

„Toate cheltuielile pentru redresarea navei le suportă poliţa de asigurare pentru că e navă abandonată. Noi am făcut toate procedurile legale, am chemat ARSVOM care este societate de stat, banii vor intra la statul român”, mai spune şeful Portului Midia.

Florin Sincan a arătat şi faptul că nava Queen Hind a intrat până acum de 14 ori în portul românesc şi a executat operaţiunile de intrare-ieşire fără probleme.

Imagine indisponibilă



Alte cauze posibile ale scufundării

Alţi specialişti în activităţile portuare susţin că în cazul scufundării navei putem vorbi de mai multe cauze, nu doar de eroare umană din partea căpitanului.

De exemplu, nava a făcut o conversie din Ro Ro în nava lifestock, iar odată cu modificările aduse nava îşi schimba manevrabilitatea vitalitatea şi asieta. Nava a fost construită iniţial pentru transportul de maşini sau alte tipuri de mărfuri.

O altă cauză este supraîncărcarea ei, nava putând transporta maxim 7.000 de capete de oi, nu 14.000. Apoi, dispunerea oilor la bord trebuia făcută în saivane deoarece animalele migrează şi schimbă condiţia de chilă dreapta.

De asemenea, specialiştii spun că nava ar fi plecat bandată (înclinată) de la cheu, iar acest lucru nu trebuia să se întâmple, Căpitănia Portului fiind cea care se asigură de plecarea în bune condiţii a navelor. Aceeaşi căpitănie trebuia să verifice şi modul în care a fost încărcat vasul şi să sesizeze încărcătura de pe puntea etalon. „Credeţi că nişte saci cu furaje schimbau metacentrul navei?”, se întreabă specialiştii.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

Oile care se aflau pe vasul scufundat sunt aduse la mal. Au fost salvate câteva animale, din cele 14.000

VIDEO FOTO O navă care transporta 14.000 de oi s-a scufundat în port. Unul dintre marinari a intrat în şoc hipotermic




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite