VIDEO Obuze neexplodate, pe plaja Mamaia. Proiectilele de artilerie erau ascunse sub nisip, într-o cazemată din al doilea Război Mondial

VIDEO Obuze neexplodate, pe plaja Mamaia. Proiectilele de artilerie erau ascunse sub nisip, într-o cazemată din al doilea Război Mondial

Obuzele neexplodate au fost verificate de pirotehnişti. FOTO Adevărul

Desfăşurare de forţe impresionantă pe plaja Mamaia cu o lună înaintea începerii sezonului estival. O fostă cazemată de război era burduşită cu proiectile neexplodate. Obuzele au fost descoperite de nişte pescari care scoteau nisipul din vechile încăperi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cazemata de la intrarea în Năvodari datează din al doilea Război Mondial. Experţii pirotehnişti sunt de părere că acolo se afla un depozit de muniţie. Asta este singura explicaţie pentru numărul mare de proiectile găsite. 
 
Descoperirea a fost făcută de câţiva pescari care scoteau nisipul din fosta cazemată. Ei intenţionau să cureţe zona pentru a o transforma în depozit pentru scule şi materialele unei cherhanale. Au reuşit să înlăture câteva tone de nisip şi când au ajuns la podeaua încăperilor au dat de proiectile. 
 
Oamenii s-au sperit şi au chemat imediat poliţia. Pentru că era noapte, jandarmii au decis să izoleze cazemata pentru a preveni incidentele şi să revină în zori. 

Pirotehniştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sunt cei care au evaluat proiectilele şi au constatat că sunt nefolosite, deci reprezintă un pericol pentru cei care le lovesc sau le mânuiesc necorespunzător. 
 
Pescarii, jandarmii şi poliţiştii au scos din cazemată iniţial doua proiectile de calibru 22mm, un cartuş de infanterie de calibru 14.5mm. A doua zi au fost găsite alte 13 elemente de muniţie. Printre ele se aflau două proiectile de artilerie perforate de calibru 76mm, 3 proiectile de calibru 22mm şi mai multe cartuşe de calibru 14.5mm. Toate erau neexplodate. 
 
Proiectilele au fost ridicate de pirotehnişti. Ei le vor transporta într-un poligon şi le vor detona. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările