VIDEO De ce are nevoie România de cele 15 motive de fericire din lista Luminiţei, fata care a cucerit lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luminiţa Saviuc, fata din Suceava care a scris „15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit“, cel mai distribuit articol motivaţional de pe internet, a reuşit să cucerească şi zeci de mii de români. Mesajul ei este, însă, demontat de teologi, iar psihologii spun că fata a avut priză tocmai pentru că vorbeşte despre lucruri simple, din experienţă personală.

Materialul realizat în exclusivitate, cu care ziarul „Adevărul“ a deschis ediţia de marţi, 8 iulie, a avut un impact mediatic fără precedent în presa românească. Articolul „Fata din Suceava care a adus fericire pe toată planeta. Cele 15 secrete ale vieţii“ a fost citit de peste 100.000 persoane, care l-au distribuit la rândul lor, considerându-l extrem de util.

În text este relatată povestea unei românce, Luminiţa Daniela Saviuc, o tânără în vârstă de 29 ani, care a devenit o voce de răsunet pe plan internaţional, în domeniul motivaţional şi al dezvoltării personale. Lista ei cu „15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit“ a fost publicat iniţial pe celebra platformă media americană Huffington Post în aprilie 2012, devenind cel mai citit material motivaţional din lume, cu peste 1,2 milioane de distribuiri.

Adevărul v-a prezentat povestea Luminiţei, consacrată sub numele Purpose Fairy, tânăra necunoscută în România până mai ieri, care susţine prezentări în toată lumea şi lucrează la cartea ei ce va fi tipărită la anul. Astăzi vă propunem o dezbatere a efectului „Luminiţa“, care a generat un ecou răsunător.

„E mai uşor să renunţi decât să dobândeşti“

„Eu, unul, abia aştept să îi citesc cartea. Dacă va avea un titlu la fel de bun ca articolul cu cele 15 lucruri, va da lovitura. Fata are fler şi trebuie încurajată să-şi structureze cunoştinţele. Poate ajunge departe, pe baza propriei experienţe împărtăşite publicului larg“, consideră Liviu Chesnoiu, cunoscut specialist constănţean la a cărui expertiză apelează persoane şi instituţii din toată ţara. Colonel de poliţie în rezervă, psihologul principal - specializat în poligraf şi în comportamentul simulat - a studiat discursul Luminiţei.

„Ştie să se prezinte, are o prezenţă plăcută, carismatică. Hipiotă, desculţă, cu părul lăsat liber, gesticulează frumos, se mişcă, are tonalitatea potrivită, ca o actriţă care nu lasă sala să adoarmă. Nuanţează citatele, ştie să se adreseze, iar faptul că a apărut în picioarele goale în faţa audienţei este o tehnică yoghină prin care rezonezi cu sala, îi simţi vibraţiile. Este un copil pur care a fost traumatizat, a ştiut să se vindece fiind ajutată de acei oameni, iar acum propagă acest mesaj pozitiv.

Ea vorbeşte din suflet, iar lumea este mai înclinată să creadă un om simplu, care este o dovadă vie a unei vindecări, decât pe cineva scorţos, care impune cu rigoare anumite precepte. S-ar putea să fie criticată de teologi, dar fata aceasta cred că este credincioasă în sinea ei. Ea crede într-un Dumnezeu al filosofilor. Este un copil smerit, iar ortodoxia spune că «În smerenie stă măreţia». Luminiţa trebuie susţinută, nu criticată. Nu are nimic vulgar în ea. Dar cu cât este mai de succes, cu atât va fi mai criticată“, este de părere expertul Chesnoiu.

Constanta: Liviu Chesnoiu - Detectorul uman de minciuni

Specialistul arată că, în simplitatea ei, Luminiţa a reuşit să-şi atragă publicul. „Oamenii caută fericirea, iar ea vorbeşte despre lucruri simple, pertinente. Este autodidactă, nu cred c-a terminat vreo facultate, pentru că ar avea un sistem mai bine pus la punct. În lista ei nu există neapărat o ordine, unele puncte sunt incluse în altele. Dacă ai urma yoga sau isihasmul (n.r. - mişcarea monahală de practicare a liniştirii), ca discipol ai afla de maestrul tău care îţi e mantra, rugăciunea inimii, care trebuie rostită zilnic. Ea n-a descoperit nimic, nici mersul pe jos, nici apa caldă. Dar le spune din suflet şi trebuie crezută, prin prisma experienţei personale“, spune Chesnoiu.

Un detaliu este subliniat de psihologul Chesnoiu: ideea de „a renunţa la ceva“ este mult mai uşoară decât cea de „a dobândi ceva“. Şi asta a mers Luminiţa în titlul cu care a atras atenţia lumii. „Lumea este nefericită, pare o soluţie la îndemână să renunţi la ceva nociv. Nu este nimic rău în asta. Mesajul ei este pozitiv, vrea binele, vrea să ajute oamenii. Are har, este în ascensiune, Dumnezeu a avut grijă de ea, iar ea vrea să dea înapoi ceea ce simte c-a primit“, mai spune Chesnoiu.  

„Mesaj firesc“

Psihologul Mihaela Rus este prodecan al Facultăţii de Drept, Ştiinţe Administrative şi Sociologie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa. Specialistul nu găseşte nimic ieşit din comun la mesajul Luminiţei.

Mihaela Rus Sursă foto Facebook

Mihaela Rus - psiholog de la Unviersitatea Ovidius Constanţa Sursa foto Facebook

„Nu este nimic în neregulă sau ceva spectaculos. Mesajul este firesc, de gândire pozitivă care se reflectă în comportamentele noastre. Ea propune un model de abordare prin care să te cureţi de nociv, este un om care îşi caută echilibrul. Nu oferă reţete, ci doar arată o soluţie pentru starea de bine care să ducă la fericire. Oamenii asta caută, soluţii, în haosul societăţii moderne care generează agresivitatea, violenţa verbală. Critica de care are parte autoarea, virulentă, este în nota care se practică: dacă unul are altă opinie este atacat. Numai oamenii mici, fără perspectivă de dezvoltare, vor să-l lovească pe cel care dă semne că este mai bun decât ei“, declară Mihaela Rus.

„Sunt de acord cu ea“

Mircea Adrian Marica este directorul Departamentului de Psihologie şi Asistenţă Socială de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa. Şi în opinia sa, cheia mesajului este simplitatea. „Suntem bucuroşi să găsim reţete ale vieţii fericite rezumate în câteva rânduri, iar conţinutul mesajului vine în întâmpinarea aşteptărilor fiecăruia dintre noi. Cu toţii ne dorim fericirea, avem culpabilităţi faţă de noi şi faţă de ceilalţi, avem nelinişti şi nesiguranţe în alegerile noastre, dorim să fim agreaţi şi apreciaţi de ceilalţi şi ne e teamă că nu suntem suficient de buni. Avem ezitări în faţa schimbărilor, avem dezamăgiri, speranţe, iubiri. Cu alte cuvinte, cu toţii suntem oameni. Ei bine, mesajul sugerează că putem fi fericiţi, dacă dam curs «chemării interioare», ne eliberăm de vinovăţii, uităm de trecut, ne acceptăm aşa cum suntem, gândim pozitiv etc. Dacă mesajul e simplu, scurt, directiv şi răspunde aşteptărilor receptorului, încurajându-l, deculpabilizându-l şi promiţându-i viaţă fericită, avem ingredientele succesului - distribuirea pe internet, în acest caz“, consideră profesorul Marica.

Mircea Marica Sursa foto rcdst.ro

Mircea Marica - psiholog de la Universitatea Ovidius Constanţa Sursa foto rcdst.ro

Specialistul nu vede nimic nociv în acest mesaj. „Dimpotrivă, el sintetizează ceea ce se spune în general în cărţile de dezvoltare personală, în cele de consiliere psihologică sau de psihoterapie. Personal nu cred în eficienţa reţetarelor de viaţă fericită. Preceptele fac impresie de moment, dar atât. Transpunerea lor în viaţă este mult mai complicată. Şi apoi, în problema vieţii fericite nu există reţete universale; există doar bucătari. Dacă trebuie să urmăm aceste sfaturi? Autoarea ne invită să renunţăm să ne trăim viaţa în funcţie de aşteptările celorlalţi. Prin extensie, şi în funcţie de sfaturile altora, şi să ne urmăm «vocea interioară». Sunt în deplin acord cu domnia sa“, conchide profesorul.

„Pseudonimul, fuga de stigmatul naţional“

Mirel Bănică este doctor în Studii Politice al Universităţii din Geneva - Elveţia, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române. Cu studii de sociologie şi antropologie, Bănică este autorul cărţii „Nevoie de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană“. „Sunt într-un sat din mijlocul Bărăganului, cu oameni care sunt fericiţi fără să ştie. Faptul că un articol care te învaţă despre fericire este atât de citit face parte din logica Internetului, care funcţionează ca un incendiu de pădure“, explică cercetătorul.

Mirel Bănică Foto Mihnea Ciulei

Mirel Bănică - cercetător ştiinţific la Insititutul de Istorie a Religiilor de la Academia Română Foto Mihnea Ciulei

Nu este mirat că un român a găsit recunoaşterea întâi peste hotare, apoi în ţară. „Dacă l-a scris în timp ce se afla în străinătate este tipic pentru exil, unde oamenii îşi redescoperă identitatea, caută ceea ce au pierdut. Şocul cultural este mare, ei nu aparţin nici unei lumi. Prin atragerea contrariilor, are loc reevaluarea identităţii. Ca o observaţie, pseudonimul sub care a semnat ea acest articol arată că a dorit să scape de stigmatul naţional, de care în străinătate suferă doar românii“, arată Mirel Bănică.

„Plagiat după Hristos“

Pentru preotul Eugen Tănăsescu, blogger „Adevărul“, mesajul Luminiţei este încadrat în categoria marketing motivaţional. Părintele o numeşte pe tânără un soi de „psiholog fără autorizaţie“. „Discursul motivaţional este ceva între psihologie şi spiritualitate, care se apropie foarte mult de mişcarea New-Age şi de esoterism. Practic, se construieşte un sincretism din diverse domenii, care se transpune într-un text şi în metode de aşa-zisă meditaţie. Este o manipulare de tip religios: omul nu mai ascultă de Dumnezeu, ci el devine dumnezeul propriei sale vieţi, crezând că rezolvarea stă doar în puterile lui. Fericirile hristice sunt reconsiderate şi transformate în fericiri lumeşti. Teologic vorbind, este un dezastru plecat dintr-o intenţie bună: aceea de a-l ajuta pe om să iasă din problemele în care singur s-a băgat“, arată părintele.

Preotul spune că pe moment, mesajul pare benefic, dar pe termen lung, pot apărea riscuri. „Reducerea tensiunilor sociale, regăsirea interioară, renunţarea la chestiuni negative şi îmbrăţişarea pozitivismului, ca teorie, pot funcţiona pe moment pentru omul secularizat, care este paralizat sufleteşte. Nevoia de re-spiritualizare a sa este de netăgăduit. De aceea este şi predispus să înghită orice, fără prea multă analiză. Doar că riscul unor efecte nedorite este mai mare decât problemele ce trebuiesc rezolvate: omul devine propriul lui dumnezeu. Se auto-idolatrizează şi vrea un succes doar după cum îi convine lui, negând alte responsabilităţi“.

Preotul Eugen Tănăsescu FOTO Arhivă personală

Preotul Eugen Tănăsescu de la Arhiepiscopia Tomisului din Constanţa

Părintele Tănăsescu aduce în discuţie o învăţătură din Biblie. „Sfântul Pavel atrage atenţia: «Căci va veni o vreme când (oamenii) nu vor mai suferi învăţătura sănătoasă, ci – dornici să-şi desfăteze auzul – îşi vor grămădi învăţători după poftele lor, şi îşi vor întoarce auzul de la adevăr şi se vor abate către basme». Chiar Luminiţa propune nişte «renunţări» periculoase după mine: la critică, la trecut şi la ataşament. Desigur că pot fi nuanţe aici, dar nu poţi renunţa cu totul la acestea. E un fel de depersonalizare, o smerenie prost aplicată, o nirvana, dacă vreţi. Fără critică, presa ar muri. Fără trecut, suntem fără identitate. Iar fără ataşament suntem amputaţi sufleteşte. Cum iubeşti fără să te ataşezi?“, se întreabă preotul.

Şi totuşi, priza la public pe care a avut-o articolul Luminiţei este uluitoare. Oamenii l-au citit şi l-au arătat şi altora, ca pe un lucru demn de reţinut. „Este ceva nou pentru spaţiul românesc public, motiv pentru care stârneşte curiozitate. În lehamitea şi debusolarea ce ne inundă, «tehnici motivaţionale» sună exotic şi atrăgător, mai ales pentru cei tineri, care îşi doresc succes în viaţă. Mulţi vor rezolvarea fără efort a problemelor. Luminiţa spune că ea a reuşit să îşi rezolve propriile traume, prin propriile puteri. Este ceea ce mulţi îşi doresc: soluţii fără intervenţii divine. Divinitatea clasică începe să plictisească, omul vrea ceva nou. Pe undeva, asta se datorează pasivităţii şi activităţii anemice a Bisericii, dar şi războiului de imagine la adresa ei“, este de părere preotul Tănăsescu.

Părintele aminteşte rolul mass-media în promovarea acestui tip de mesaj. „Carmen Hara şi Oreste au de ce s-o invidieze. Alăturarea conceptului «o româncă a dat fericire planetei» cu un brand occidental (Huffington Post) şi cu câteva cifre de audienţă care, pe moment, uluiesc, te face să crezi că ai de-a face cu o nouă Evanghelie, cea a româncei din Suceava. Să ne aducem aminte de evanghelizatorii care umpleau stadioane după Revoluţie sau, mai nou, de «minunile» ce se fac pe la diverse organizaţii de tip spiritual. Oamenii caută o «mântuire» după bunul plac. Citim tot felul de nume, dar Hristos e absent. Probabil pentru că El vorbeşte despre o relaţie jertfelnică faţă de aproapele, iar aici avem exact opusul. E diferenţă între a iubi şi a fi iubit. Omul contemporan vrea să fie iubit, dar nu mai vrea să iubească jertfelnic. În schimb, multe din ideile lui Iisus sunt însuşite în discursurile motivaţionale fără a cita sursa: iertarea, renunţarea la vicii şi păcate, smerenia, ochiul interior, îndrumătorul spiritual în viaţă etc.“

Concluzia părintelui Tănăsescu este dură: „Mesajul de tip motivaţional e noua ispită adamică a lumii moderne: să te desăvârşeşti de unul singur. Deşi spiritualitatea - creştină, cel puţin - oferă de mult timp soluţii la problemele ridicate, unora le place să reinventeze apa caldă, dar cu alt nume. E doar un plagiat prin sincretism. Sau, altfel spus, parazitism spiritual“. 

Reacţia Luminiţei la „oamenii toxici“

În cea mai recentă postare de pe blogul său purposefairy.com, Luminiţa vorbeşte despre reacţia virulentă a unor comentatori de pe forumul „Adevărul“.

„Iniţial am fost şocată. Aruncau cu noroi în mine, fără să le fi făcut nimic, fără să mă cunoască, deşi eu vorbeam doar despre iubire, bunătate şi înţelegere. Dacă mi se întâmpla asta acum câţiva ani, aş fi fost devastată. Dar pentru că am făcut pace cu mine însămi, nu pot avea faţă de ei sentimente negative.

Am fost şi eu în acel loc, în care nu te iubeşti pe tine, în care nu simţi decât ură şi atunci asta răspândeşti în jur. Oamenii aceia trebuie să fie tare trişti dacă spun asemenea lucruri despre alte fiinţe, care merg pe drumul lor în armonie. O fiinţă iubitoare şi fericită nu va căuta niciodată să facă rău altcuiva. Să nu preluăm durerea oamenilor toxici. Să le trimitem dragoste, pentru că de asta au nevoie“.
 

image

15 LUCRURI LA CARE TREBUIE SĂ RENUNŢI PENTRU A FI FERICIT

1. Renunţă la nevoia de a avea întotdeauna dreptate

Multe persoane nu suportă ideea de a greşi şi îşi doresc să aibă întotdeauna dreptate, chiar şi cu riscul de a încheia o relaţie minunată sau provocând mult stres şi durere, pentru ei şi pentru alţii. Pur şi simplu nu merită. Oricând simţi nevoia “urgentă” de a sări într-o discuţie despre cine are dreptate şi cine greşeşte, întreabă-te următorul lucru: „Prefer să am dreptate sau prefer să fiu o persoană blândă?“. Ce câştig dintr-un conflict verbal, în urma căruia cel din faţa mea părăseşte „scena“ cu un gust amar şi un sentiment de dezamăgire?

2. Renunţă la nevoia pentru control

Fii dispus să renunţi la nevoia de a controla întotdeauna tot ce se întâmplă cu tine şi cu cei din jurul tău: situaţii, evenimente, oameni etc. Indiferent că sunt persoane dragi, colegi de muncă sau pur şi simplu străini pe care îi întâlneşti pe stradă, permite-le să existe. Permite tuturor lucrurilor şi persoanelor să fie exact aşa cum sunt şi o să vezi ce bine te vei simţi. „Lăsând lucrurile să fie, totul va curge lin, aşa cum trebuie“, spunea Lao Tzu.

3. Renunţă la vină

Renunţă la nevoia ta de a da vina pe alte persoane pentru ceea ce ai sau nu ai, pentru ceea ce simţi sau nu simţi. Încetează să renunţi la puterile tale şi începe să îţi asumi responsabilitatea pentru viaţa ta.

4. Renunţă la auto-înfrângere

Câţi oameni se rănesc singuri din cauza mentalităţii lor negative, poluate şi a auto-înfrângerii repetitive? Nu crede tot ceea ce îţi spune mintea, în special dacă este ceva negativ şi care te auto-distruge. Eşti mai bun de atât. „Mintea este un instrument superb dacă este folosit aşa cum trebuie. Totuşi, folosită în mod greşit, devine foarte distructivă“, spunea Eckhart Tolle.

5. Renunţă la convingerile tale limitate

Renunţă la convingerile tale despre ceea ce poţi sau nu poţi face, despre ceea ce este posibil sau imposibil. De acum înainte nu o să mai permiţi convingerilor tale limitate să te ţină captiv. Deschide-ţi aripile şi zboară! „O convingere nu este o idee deţinută de minte, este o idee care ţine mintea“, spunea Elly Roselle.

6. Renunţă să te mai plângi

Renunţă la nevoia ta constantă de a te plânge despre acele multe, multe, multe lucruri, oameni, situaţii, evenimente care te fac nefericit, trist şi depresiv. Nimeni nu te poate face nefericit, nicio situaţie nu te poate face trist decât dacă îi permiţi. Nu situaţia care declanşează acele sentimente este de vină, ci modul în care alegi să le priveşti. Nu subestima niciodată puterea gândirii pozitive.

7. Renunţă la luxul de a critica

Renunţă la nevoia de a critica lucruri, evenimente sau oameni care sunt diferiţi faţă de tine. Cu toţii suntem diferiţi, şi totuşi cu toţii suntem la fel. Toţi vrem să fim fericiţi, toţi vrem să iubim şi să fim iubiţi şi toţi vrem să fim înţeleşi. Cu toţii vrem ceva, şi ceva este dorit de noi toţi.

8. Renunţă la nevoia de a impresiona celelalte persoane

Încetează să mai încerci atât de tare să fii ceva ce nu eşti doar ca ceilalţi să te placă. Lucrurile nu funcţionează aşa. În momentul în care încetezi să mai încerci atât de tare să fii ceva ce nu eşti, momentul în care renunţi la toate măştile tale, momentul în care te accepţi cu adevărat, o să descoperi că oamenii se simt atraşi de tine, fără a depune niciun  efort pentru asta.

9. Renunţă la ideea de a te opune schimbării

Schimbarea este bună. Schimbarea te va ajuta să mergi de la A la B. Schimbarea te va ajuta să faci îmbunătăţiri în viaţa ta şi în viaţa celor din jurul tău. „Urmăreşte fericirea şi Universul va deschide uşile pentru tine acolo unde nu existau decât pereţi“, spunea Joseph Campbell.

10. Renunţă la etichetare

Încetează să etichetezi acele persoane, lucruri şi evenimente pe care nu le înţelegi ca fiind ciudate şi diferite şi încearcă să îţi deschizi mintea, puţin câte puţin. Minţile funcţionează doar atunci când sunt deschise. „Forma cea mai înaltă de ignoranţă este atunci când respingi ceva despre care nu ştii nimic“, spunea Wayne Dyer.

11. Renunţă la temerile tale

Frica este doar o iluzie, nu există, tu ai creat-o. Totul este în mintea ta. Dacă vei corecta interiorul, exteriorul va fi exact aşa cum trebuie. „Singurul lucru de care trebuie să ne temem este frica însăşi“, spunea Franklin D. Roosevelt.

12. Renunţă la scuze

De multe ori ne limităm din cauza numeroaselor scuze pe care le folosim. În loc să creştem şi să lucrăm la a ne îmbunătăţi viaţa şi spiritul, rămânem blocaţi, minţindu-ne singuri, folosind tot felul de scuze, scuze care în 99,9% din cazuri nu sunt reale.

13. Renunţă la trecut

Este greu. Se ştie. În special atunci când trecutul arată mult mai bine decât prezentul şi viitorul pare atât de înfricoşător, însă trebuie să iei în calcul faptul că momentul prezent este tot ceea ce ai şi tot ce o să ai vreodată. Trecutul după care tânjeşti, trecutul la care visezi, a fost ignorat de tine atunci când a fost prezent. Încetează să te mai păcăleşti singur. Fii prezent în tot ceea ce faci şi bucură-te de viaţă. Până la urmă viaţa este o călătorie, nu o destinaţie. E bine să ai o viziune clară asupra viitorului, pregăteşte-te, dar întotdeauna fii în prezent.

14. Renunţă la ataşament

Acesta este un concept care pentru mulţi dintre noi este greu de înţeles, însă nu este ceva imposibil. Devii din ce în ce mai bun odată cu trecerea timpului şi cu mult antrenament. Momentul în care te detaşezi de toate lucrurile, devii atât de liniştit, tolerant, blând şi seren. O să ajungi într-un loc în care o să fii capabil să înţelegi toate acele lucruri fără a mai suferi. O stare dincolo de cuvinte.

15. Renunţă să îţi trăieşti viaţa în funcţie de aşteptările celorlalţi

Mult prea multe persoane trăiesc o viaţă care nu le aparţine pentru a o putea trăi. Îşi trăiesc vieţile în funcţie de ceea ce cred alţii că este bine pentru ei, trăiesc viaţa în funcţie de ceea ce spun părinţii că este mai bun pentru ei, în funcţie de ce zic prietenii, duşmanii şi profesorii lor că este bine pentru ei. Aceste persoane îşi ignoră vocea interioară, chemarea interioară. Sunt atât de ocupaţi făcându-le pe plac celorlalţi, încât pierd controlul asupra propriilor vieţi. Uită ceea ce îi face fericiţi, ce îşi doresc, ce au nevoie şi eventual uită cine sunt cu adevărat. Ai o singură viaţă, trebuie să o trăieşti, să o deţii şi în special să nu laşi părerile altora să te împiedice în drumul tău.

image

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV VIDEO Fata din Suceava care a adus fericire pe toată planeta. Cele 15 secrete ale vieţii

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite