VIDEO Nava-şcoală Mircea a împlinit 80 de ani în Marina Militară Română. Unde se află acum celebrul vas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 17 mai 2019, nava-şcoală Mircea împlineşte 80 ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. Plecată în marş de instrucţie la 5 mai, nava se află acum în Mediterana, spre Hamburg, unde a fost construită, iar la întoarcere va reface traseul în care şi-a pornit aventura, acum 8 decenii.

Nava-şcoală Mircea a plecat din Portul Constanţa la 5 mai, în marşul de instrucţie care va avea o însemnătate aparte. La întoarcerea spre casă, nava va reface drumul parcurs acum 80 ani. Echipajul serbează acest moment în Marea Mediterană, între insula Sicilia şi estul Peninsulei Iberice. Nava va acosta luni, 20 mai, în portul Barcelona.

Momentul în care nava a intrat în Portul Constanţa este marcat ca borna zero a intrării în serviciul Marinei Militare Române, la 17 mai 1939. 

Nava Mircea a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval Blohm und Woss din Hamburg, Germania. Este cea de-a patra navă din seria de cinci de acelaşi tip construite în acelaşi şantier, fiind soră cu Eagle (ex Horst Wessel) din SUA, Gorch Foch I (ex Tovarisch, ex Gorch Foch, navă-muzeu) şi Gorch Foch II din Germania, Sagres (ex Albert Leo Schlageter) din Portugalia. La 27 aprilie 1939 a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar la data de 1 mai 1939, „Mircea“, o navă cu caracteristici superioare a intrat în serviciul Marinei Militare Române.

image

Nava Mircea a intrat în Portul Constanţa la data de 17 mai 1939, fiind salutat de oficialităţi, de tinerii elevi ai Şcolii Navale, de navele aflate în port, între care şi vechiul bric adus de la Galaţi pentru a preda noii nave ştafeta pregătirii marinăreşti. 

În scurt timp, la 3 iulie 1939, „Mircea“ a plecat în primul său marş de instrucţie în Marea Mediterană, unde face escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger şi Alexandria. Ultima escală a marşului, ce cuprindea vizite în Siria, Cipru şi Insulele greceşti, a fost anulată odată cu atacul german asupra Poloniei. Astfel, pe data de 3 septembrie 1939, „Mircea“ intră în Portul Constanţa şi acostează în dana militară.

Nava-şcoală MIRCEA este un velier clasă A tip bark, cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţa velica totală de 1.750 metri pătraţi. Certificatul de naştere a noii nave-şcoală a fost semnat la 26 ianuarie 1938. La 22 septembrie 1938, nava a fost lansată la apă şi botezată cu numele „Mircea“, aşa cum se numea nava predecesoare.

Mircea cel Bătrân a fost voievodul ce a cârmuit Ţara Românească în perioada 1386-1418 şi primul care a stăpânit Dobrogea până la „Marea cea Mare“. Sub domnia sa, navigaţia autohtonă şi comerţul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele sale navigând în Marea Neagră, în Marea Egee şi în Marea Mediterană. Nava are în prova, sub bompres, un galion reprezentându-l pe domnitor îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roşie şi purtând pe cap coroana. 

Forţele Navale Române organizează o chetă publică pentru un marş al navei-şcoală Mircea în jurul lumii. Turul ar urma să se facă în martie 2021-ianuarie 2022. O chetă similară a fost făcută în 1938, pentru construirea faimoasei nave. 

În marşul de instrucţie în care este plecată, nava-şcoală Mircea va traversa pe parcursul celor trei luni de marş Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterana, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia).

Echipajul navei este format din 179 de membri, dintre care 57 de studenţi de anul al II-lea ai Academiei Navale Mircea cel Bătrân, 32 de elevi din anul I de la Şcoală Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale Amiral Ion Murgescu, cărora li s-au alăturat 14 cadeţi străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Polonia, Portugalia, Turcia şi Ucraina.

Velierul va acosta în portul Almeria (Spania) în perioada 25 - 26 mai, pentru că membrii echipajului să îşi poată exercita dreptul la vot, la alegerile pentru Parlamentul European.

Nava-şcoală Mircea se întoarce acasă miercuri, 7 august 2019, după trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români şi străini.

Pe aceeaşi temă: 

Moment istoric pentru bricul „Mircea”. După 80 de ani, se întoarce în portul în care a fost construit

Chetă pentru nava-şcoală Mircea, ca în 1938. Marinarii vor să plece într-un marş în jurul lumii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite