VIDEO Meduzele albastre au apărut pe plaja din Eforie Nord. Ce spun specialiştii despre fenomen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meduzele albastre fac un adevărat spectacol la malul mării, în staţiunea Eforie Nord. Apariţia acestora a fost semnalată şi anul trecut.

Meduzele albastre au reapărut pe litoralul românesc. Imagini cu acestea, pe plaja din Eforie Nord, au fost postate în spaţiul public.

Şi în septembrie 2018, meduzele albastre au venit în apropierea plajelor noastre. Atunci, specialiştii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa au ajuns la concluzia că este vorba de o specie comună de meduze: Rhizostoma pulmo (conform clasificării Macri, 1778), aşa-numita „meduză de apă caldă“. Aceasta este distribuită pe scară largă în Oceanul Atlantic, estul Mediteranei şi Marea Neagră.

Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, având formă de clopot cu diametrul de 20-30 cm şi 16 lobi marginali, respectiv 8 organe de simţ complexe. Tentaculele sunt concrescute, franjurate pe margini, astfel încât un exemplar adult poate avea lungimea axială de 50-60 cm. Coloritul este alb-transparent, cu tente de albastru.

„Prezenţa meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii şi la începutul toamnei, curenţilor marini şi furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural. Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare mor şi astfel se explică eşuările masive din ultimele zile“, spun biologii marini.

Ei precizează că aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritaţii, care dispar într-un timp scurt.

„Meduza apărută este deci o specie comună, nu este Rhizostoma octopus, specie caracteristică zonelor mai reci – cum ar fi Marea Nordului“, au conchis experţii.

VIDEO: Eforie Online

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite