VIDEO Maşina care a „pierdut” un sicriu pe stradă aparţine unei biserici. „Acest aşezământ mortuar este o dovadă de civilizaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşina de pompe funebre care a „pierdut” un sicriu pe Bulevardul Aurel Vlaicu din Constanţa aparţine parohiei Sfântul Haralambie din oraş. Maşina nu este omologată la RAR pentru astfel de servicii, dar preotul susţine că nici nu este nevoie.

Preotul Ciprian Stanca, parohul bisericii Sfântul Haralambie din Constanţa a declarat că „sicriul era gol, iar un angajat a uitat să pună piedica”, fapt ce a dus la căderea coşciugului într-un sens giratoriu. Biserica sa oferă servicii funerare, pe pagina de internet lăudându-se că „acest aşezământ mortuar este o dovadă de civilizaţie şi de bună înţelepciune că Viaţa şi moartea fac parte din existenţa noastră”.

Din imaginile video se poate vedea cum maşina de pompe funebre se înscrie în sensul giratoriu de pe Bulevardul Aurel Vlaicu (şosea de centură a Constanţei), din dreptul Oborului duminical, aproape de centrul comercial Vivo. Autovehiculul mortuar accelerează, însă, pentru a prinde liber în intersecţia din dreptul Oborului şi face virajul destul de abrupt, scăpând coşciugul pe carosabil, în sensul giratoriu.

Conform Hotărârii de Guvern 741/2016 privind aprobarea Normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane „Autovehiculul mortuar pentru paradă folosit pentru transportul trupului neînsufleţit spre locul de înhumare va îndeplini următoarele cerinţe:

a) habitaclul pentru depozitarea sicriului trebuie să aibă o lungime de minimum 210 cm şi o lăţime de minimum 90 cm;
b) este omologat de către Registrul Auto Român pentru această activitate sau deţine autorizaţie de transport local emisă de către primărie, în baza Legii nr. 92/2007, cu modificările şi completările ulterioare;
c) este înmatriculat în România, se află în proprietatea unei firme de pompe funebre sau o deserveşte în baza unui contract;
d) spaţiul destinat depozitării sicriului trebuie delimitat de suprafeţe care pot fi dezinfectate;
e) autovehiculul este prevăzut cu un paravan separator între habitaclul destinat sicriului şi cel destinat pasagerilor din faţă.”

Imagine indisponibilă

Preotul Ciprian Stanca susţine, însă, că maşina implicată în incident este construită special pentru transportul funerar, fiind cumpărată din străinătate nu mai presupune omologarea ei la RAR.

Pe de altă parte, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa spune că serviciile funerare prestate de către biserici sunt exceptate de la orice prevedere legală. „Deşi nu există în mod expres un articol care să excepteze de la aceste norme capelele de pe lângă biserici, HG 741/2016 se aplică pentru agenţii economici/societăţi comerciale de pompe funebre (cod CAEN 9063) şi nu pentru biserici şi capelele de pe lângă acestea…capelele de pe lângă biserici nu se autorizează ca obiectiv de sine stătător. Ele pot fi menţionate în autorizaţie în situaţia în care biserica deţine o societate de pompe funebre (cod CAEN 9063)”, susţine DSP Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO O maşină de pompe funebre „a pierdut“ coşciugul într-un rond din Constanţa. Şoferul şi-a continuat drumul





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite