VIDEO IPS Teodosie a sfinţit apele urcat pe cisternă. Începe umplerea celor 200.000 de sticle cu agheasmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie sfinteşte apa din cisternă                               Captură video
IPS Teodosie sfinteşte apa din cisternă                               Captură video

IPS Teodosie a sfinţit apa care urmează să fie îmbuteliată în cele 200.000 de sticle. Agheasma va fi oferită duminică, după slujbă, credincioşilor care vor participa la Bobotează.

Slujbele de Bobotează au început cu o zi mai devreme în Arhiepiscopia Tomisului. Astfel, sâmbătă, 5 ianuarie, de la ora 5.30, IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.

De la ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului a săvârşit slujba de Sfinţire Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfinţită este îmbuteliată în cele 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni de Bobotează.

În cadrul slujbei, ierarhul a sfinţit apele din butoaiele amplasate în faţa catedralei şi din cele două cisterne parcate în acelaşi loc. Ca în fiecare an, episcopul s-a căţărat pe maşini pentru a oficia slujba de sfinţire.

„De la ora 10.30, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde va oferi angajaţilor şi deţinuţilor sticluţe cu Aghiasmă Mare şi va rosti un cuvânt de învăţătură celor privaţi de libertate”, anunţă biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Termenul „agheasmă” înseamnă deopotrivă atât lucrarea de sfinţire a apei, cât şi însăşi apa sfinţită. Agheasma de la Bobotează este denumită Mare deoarece are o putere deosebită. Efectele sunt arătate chiar de textul rugăciunii:

„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă...”.

De aceea, Agheasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust, ca şi atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti.

Pe aceeaşi temă:

Cum se desfăşoară Boboteaza la Marea Neagră. Credinţa despre recuperarea crucilor din apa rece ca gheaţa

Care este legătura dintre botezul lui Iisus şi cel oficiat de preoţi în zilele noastre

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite