VIDEO Imagini revoltătoare de la un adăpost pentru câinii fără stăpân. Cum erau ţinute animalele. „A fost 1 Mai şi angajaţii sunt foarte puţini“

VIDEO Imagini revoltătoare de la un adăpost pentru câinii fără stăpân. Cum erau ţinute animalele. „A fost 1 Mai şi angajaţii sunt foarte puţini“

Mizerie de nedescris la adăpostul pentru câini FOTO Ioana Rosenberg

Iubitorii de animale din Constanţa sunt revoltaţi de felul în care sunt ţinuţi câinii la adăpostul de pe strada Vârful cu Dor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o filmare publică de pe Facebook, se pot vedea condiţiile inumane în care sunt ţinuţi câinii capturaţi pe străzile din oraş: puii şi adulţii sunt închişi laolaltă, cuştile sunt pline de mizerie, iar fecalele sunt nestrânse cu zilele. Cei care au vizitat adăpostul au reclamat faptul că patrupedele erau leşinate de foame şi de sete. 
 
Reprezentanţii Primăriei Constanţa spun că, de regulă, adăpostul nu arată aşa şi că imaginile au fost filmate în minivacanţa de 1 Mai, când mulţi angajaţi au fost liberi.
 
„Angajaţii sunt foarte puţini. S-au scos posturi de îngrijitor la concurs şi nu venit nimeni niciodată. Dacă am văzut că nu putem atrage în acest mod personal, am luat legătura cu ONG-urile de profil cu care păstrăm o legătură permanentă încercând să găsim o soluţie de atragere a forţei de muncă“, a spus Adriana Teodoru, inspector în cadrul Primăriei Constanţa. O altă soluţie ar fi, spune ea, schimbarea legii, care să permită angajarea de îngrijitori care să aibă mai puţin de opt clase de şcoală.
 
Purtătorul de cuvânt al primăriei mai spune că adăpostul este deschis oricând pentru iubitorii de animale care doresc să adopte câini fără stăpân.
 
Cine poate adopta câinii fără stăpân
 
Primăria Constanţa a demarat o campanie de adopţie a câinilor fără stăpân. Conform unui comunicat de presă al municipalităţii, peste 100 de căţei din adăpost au fost adoptaţi.
 
Câinii au fost adoptaţi după ce a expirat termenul de şapte zile lucrătoare în care animalele ar fi putut fi revendicate de proprietari. 
 
Câinii vor fi încredinţaţi spre adopţie numai după ce aceştia au fost consultaţi de către medicul veterinar, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare. Animalele adoptate vor fi sterilizate, excepţie făcând cele cu regim special, astfel cum sunt definiţi în normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 155/2001, completată şi modificată.
 
Adopţia patrupedelor din adăpost se face cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) prezentarea unui act de deţinere a spaţiului din care să rezulte condiţiile corespunzătoare de creştere şi adăpostire a câinilor;
b) dovada resurselor materiale pentru creşterea şi întreţinerea câinilor;
c) acordul asociaţiilor de proprietari sau, după caz, al vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de 2 câini;
d) înregistrarea, imediat după adopţie, a câinilor în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.
 
Administrarea problemei câinilor comunitari a fost preluată de Primărie la Constanţa în 2016, după ce a expirat contractul încheiat între municipalitate şi Puppy Vet, firmă care trebuia să se ocupe de prinderea, transportul şi gestionarea câinilor fără stăpân. Municipalitatea a încheiat cu această firmă, între anii 2008 şi 2013, trei contracte cu o valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de euro. Scopul contractelor: prinderea, transportul şi gestionarea căinilor fără stăpân. Ultimul contract a fost încheiat în februarie 2013, Primăria atribuind Puppy Vet suma de 1.097.100 lei. 

 

 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: