VIDEO Imagini inedite cu Regele Carol al II-lea pe plaja din Mamaia, în 1934. Se împlinesc 80 ani de la Jamboreea Cercetaşilor României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1934 - Publicul s-a adunat să-l vadă pe Regele Carol al II-lea la Jamboreea de la Mamaia
1934 - Publicul s-a adunat să-l vadă pe Regele Carol al II-lea la Jamboreea de la Mamaia

Cercetaşii României de la Centrul local Constanţa sărbătoresc împlinirea a 80 ani de la Jamboreea de la Mamaia. Atunci, în anul 1934, cercetaşii din mai multe ţări s-au reunit într-o tabără din staţiunea de la malul mării pentru a se cunoaşte, împrieteni şi întrece. Jamboreea de la Mamaia 1934 a fost inaugurată de Regele Carol al-II-lea.

Cercetaşii sărbătoresc împlinirea celor 80 ani pe faleza din faţa Comandamentului Marinei. „Gata oricând!“ vor striga în dimineaţa de sâmbătă, 26 iulie, cercetaşi de toate vârstele. Motto-ul stă sub semnul celor trei principii ale Cercetăşiei: datoria faţă de sine, cea faţă de aproape şi faţă de Dumnezeu.

Cercetaşii îşi cinstesc trecutul prin ceremonia din faţa Comandamentului, dar şi prin jocuri şi ateliere care se vor desfăşura pe plaja White din Năvodari. Aici, începând cu ora 17, cercetaşii se vor întrece la jocuri şi ateliere, vom avea o cină împreună, un foc de tabără şi o grămadă de cântece adunate din câmpurile în care Cercetaşii din Constanţa au participat.

Pe blogul cercetasia.blogspot.ro scrie: „A treia jamboree naţională s-a desfăşurat între 5 şi 30 iulie 1934 la Mamaia, sub patronajul principelui Nicolae. Din comitetul de organizare au facut parte primul ministru Gheorghe Tătărascu, prefecţi, primari, membri ai guvernului, profesori universitari, generali şi ofiteri.

În presa vremii erau prezentate aspecte de la eveniment: „La Mamaia a răsărit un oraş de corturi îngrijite şi artistice. E aşezarea cercetaşilor adunaţi în jamboree, la care participă şi cercetaşii francezi, cehoslovaci, olandezi, unguri, turci etc. Atunci au fost emise însemne personalizate, precum plachete şi insigne.

Cu această ocazie nu s-a lansat o serie dedicată de timbre, fiind utilizată emisiunea jamboreei precedente (Sibiu, 1932) supra-imprimata cu «Mamaia 1934», plus logo eveniment. S-a emis un total de 50.000 de seturi. Seria este celebră datorită existenţei unui număr extrem de redus de exemplare la care imprimarea a fost făcută invers. Se pare că aceste rarităţi au făcut parte din colecţia de timbre a regelui Carol al II-lea.

Obiectivul Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României este „Educaţie pentru Viaţă“. Organizaţia Mondială a Mişcării Scout (OMMS) are 60 de milioane de membri activi în 295 de ţări şi teritorii. România este membru al OMMS din anul 1913.

Vă mai recomandăm

Promisiunea Cercetaşului. Cercetaşii marini din Constanţa depun jurământul la bordul Bricului Mircea

Cercetaşii României se adună la mare. Centenarul organizaţiei, serbat în tabăra Argonauţii Tomisului la Năvodari

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite