VIDEO Imagini de groază la bordul epavei eşuate în Portul Midia. Cadavrele oilor atârnă peste tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video
Captură video

După mai bine de două luni şi două săptămâni, cadavrele a peste 14.000 de oi zac pe nava eşuată în apropiere de Portul Midia.

Mii de cadavre ale oilor înecate pe 24 noiembrie 2019 zac atârnate de epava navei Queen Hind. Imaginile au fost surprinse miercuri, 5 februarie, de muncitorii care lucrează la ranfluarea vaporului. Încă de marţi, epava a fost ridicată cu aproximativ 40 de grade faţă de poziţia iniţială. În funcţie de condiţiile meteo, scafandri vor începe să scoată apa din anumite compartimente cu ajutorul unor pompe speciale.

În urmă cu două luni şi două săptămâni, Queen Hind, sub pavilion Palau, se scufunda în apropiere de Portul Midia, având la bord 14.600 de oi vii. Doar 180 au putut fi salvate.

Pe 16 decembrie 2019, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat într-o conferinţă de presă că în Portul Midia există un „risc biologic” din cauza miilor de cadavre aflate în putrefacţie pe nava „Queen Hind”. „Situaţia este complexă, critică, şi ştiu că ministrul de Interne cu toţi miniştrii de resort implicaţi, lucrează pentru găsirea unei soluţii. Într-adevăr, este un risc biologic pe care l-am semnalat de la început. Este evident, corpurile care sunt în putrefacţie, sub apă, sunt un risc bilogic’’, a spus ministrul.

Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, declară că în zona respectivă „există un risc biologic prin faptul că aceste animale putrezesc. Este adevărat că, prin putrezire, nu se declanşează epidemii sau molime în sensul că bacteriile de putrefacţie sunt diferite faţă de cele patogene. Ba, chiar se şi exclud. Un animal patogen, prin putrefacţie, nu mai este patogen. Un animal care are o boală, dacă putrezeşte, nu mai este periculos”, explică specialistul.

Însă, bacteriile de putrefacţie poluează biologic marea şi litoralul. „Vă daţi seama, cadavre împuţite, aruncate de valuri. În acest sens există un risc biologic, ecosistemul se încarcă cu mizerie. Nu mai vorbesc de faptul că acele cadavre pocnite sunt consumate de peştii care sunt pescuiţi, sau cadavrele ajung pe fundul apei şi sunt mâncare de rapane, iar rapanele sunt pescuite. Rapana creşte pe cadavre, este mâncător de cadavre”, adaugă Adrian Bâlbă

Sursa VIDEO: GSP

14.300 de cadavre în mare

Doar180 de oi vii au fost salvate dintre cele 14.600 care se aflau la bordul navei „Queen Hind” în momentul în care aceasta s-a scufundat în apropierea Portului Midia.

Animalele salvate au fost duse într-un adăpost, la o fermă din localitatea Nuntaşi, judeţul Constanţa, apoi transferate la o fermă din judeţul Ilfov.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO O nouă încercare de ranfluare a „vaporului morţii”, pe care au murit 14.400 de oi

VIDEO Încercare ratată de scoatere a epavei din Portul Midia. Nava este mai grea decât se credea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite