VIDEO Imagini de arhivă cu litoralul românesc în 1966. „Sezonul meşterilor s-a încheiat. Trăiască sezonul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile de arhivă aflate în videoteca British Pathe arată cum era promovat litoralul românesc în anii de avânt ai comunismului. „Reportaj pe verticală“ se intitulează filmuleţul datat 20 iunie 1966.

La finele anilor '60, regimul condus de Nicolae Ceauşescu hotărâse construirea staţiunilor din sudul litoralului, care să exploateze potenţialul turistic al litoralului românesc. Întins pe 245 kilometri, ţărmul Mării Negre a atras turiştii încă din secolele trecute, pentru băi de soare şi de nămol. Aşezări precum Eforie sau Techirghiol erau deja cunoscute şi căutate pentru remediile lor naturale şi pentru turismul organizat care se practica aici.

Dar Ceauşescu a decis că oamenii muncii trebuie să aibă staţiunile lor, cu hoteluri înalte şi sute de locuri unde să se recreeze. Şase staţiuni au fost construite pe litoralul sudic, între localităţile 23 August şi Mangalia, fiind botezate cu nume de planete: Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn. Eforie Nord şi Sud au fost modernizate cu hoteluri comuniste, iar între Tuzla şi 23 August, lângă satul Schitu, a fost creată staţiunea tineretului - Costineştiul. În doar câţiva ani, noul litoral ridicat pentru „omul de tip nou“ îşi primea turiştii cu braţele deschise.

Imaginile filmate reprezintă o filă din istoria de propăşire a comunismului în ţara noastră. „Sezonul meşterilor s-a încheiat. Trăiască sezonul!“, rosteau crainicii în clipul de promovare a staţiunilor de la Marea Neagră. Filmuleţul surprinde ultimele zile înainte de inaugurarea celui mai mare hotel din Eforie Nord - Europa, de 4 stele, deţinut acum de familia lui George Copos. Era anul 1966, iar opera specialiştilor comunişti este apreciată, şi acum, de turişti din ţară şi străinătate.

Hotel Europa (4 stele) din Eforie Nord este poate cel mai frumos hotel de pe litoralul românesc, fiind construit după un concept arhitectural deosebit, care oferă spectacolul fiecărui răsărit de soare. Are 221 camere, toate având balcoane cu vederea la mare. Hotelul este înconjurat de un parc de 30.000 metri pătraţi, are piscină exterioară, restaurant, teren de mini-golf şi un centru SPA care poartă numele părintelui geriatriei Ana Aslan“, îl descriu site-urile specializate de turism.

Vă mai recomandăm:

„Litoralul pentru toţi“, ofertă de neratat. Hotelurile unde poţi să-ţi petreci vacanţa la mare, cu preţuri foarte mici

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Ce să faci pe vreme rea la mare. Locuri superbe şi edificii unice în România, pe care trebuie să le vezi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite