VIDEO Grădiniţa groazei, la Constanţa. Copiii bătuţi erau adormiţi cu vin şi obligaţi să doarmă în propria urină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Grădiniţa Groazei din Constanţa
Imagine din Grădiniţa Groazei din Constanţa

Acuzaţii grave la o grădiniţă particulară din Constanţa. Un dosar instrumentat la sfârşitul anului trecut de procurorii constănţeni a ieşit la iveală abia acum, după ce părinţii au făcut publice imaginile surprinse de camerele de supraveghere. Educatoarele care i-au maltratat pe micuţi sunt acum cercetate penal şi se află în arest la domiciliu.

Grădiniţa particulară "Micul Regat" avea un nume pompos - "Centrul de educaţie şi dezvoltare timpurie". Conducerea instituţiei folosea această denumire tocmai pentru că, din punct de vedere legal, nu avea voie să se numească Grădiniţă. Firma era înregistrată ca un club pentru copii, aşa că Inspectoratul Şcolar Constanţa este cu mâinile legate.

"Aceste societăţi comerciale nu se subordonează legii educaţiei, metodologiilor şi celorlalte rigori prevăzute în sistemul pre-universitar. Ele sunt societăţi comerciale care furnizează diverse servicii părinţilor, în baza unor contracte. Aceste spaţii sunt numite nedrept grădiniţe. Noi nu avem competenţe în a investiga astfel de centre educaţionale", a precizat Răducu Popescu, şeful Inspectoratului Şcolar Constanţa.

În toamna anului trecut, părinţii au observat că băieţeii şi fetiţele lor se întorceau acasă plini de vânătăi şi din ce în ce mai speriaţi. Un tătic a vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere din sălile de clasă şi a rămas şocat. Micuţii erau trataţi cu sălbăticie de către educatoare. Nu lipseau din programul zilnic bătaia, îmbrâncelile, trasul de mâini şi de păr. Copiii erau scoşi afară în frig, obligaţi să doarmă în propria urină, iar după aceea educatoarele ştergeau imaginile de pe camerele de supraveghere. 

Avocatul părinţilor, Ştefan Roman susţine că educatoarele au întrecut orice măsură atunci când au început să le dea vin copiilor de 3-4 ani, înainte de culcare, ca să adoarmă, iar când se trezeau primeau cafea. Totul a ieşit la iveală după ce un părinte şi-a trimis la grădiniţă copilul cu un aparat de înregistrare ascuns într-o jucărie de pluş. 

Plângerea depusă de părinţi a fost cercetată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa care au decis în luna martie 2014 ca educatoarele să primească arest la domiciliu pentru săvârşirea infracţiunii de Rele Tratamente aplicate minorului. Educatoarele Cristina Arma, Larissa Hercuş şi Georgiana Vierescu au contractele de muncă suspendate pe perioada cercetărilor, au declarat reprezentanţii instituţiei de învăţământ. 

După ce imaginile din grădiniţa groazei au apărut pe Internet, procurorii constăneni au extins cercetările în acest dosar şi au deschis un dosar împotriva persoanei juridice "Micul Regat".

"Impactul emoţional poate dura toată viaţa"

Psihologul constănţean Cristina Raluca Dincu spune că traumele suferite de micuţi pot avea efecte pe termen lung. "Insultele, ţipetele, critica neconstructiva, desconsiderarea duc la demotivare. Se instaleaza o depresie şi copiii se trezesc plângând, fac în pat, îi doare burtica. La vârsta lor ei nu ştiu să explice ce li s-a întâmplat aşa că se exprimă prin semne somatice. În timă, apar performanţe mentale scăzute, complexe de inferioritate sau boli. Toate vin în cascadă", spune psihologul Cristina Dincu.

Specialistul în pshologie crede că tot ce au făcut educatorii este un act condamnabil pentru că este un gest împotriva unei persoane care nu se poate apăra. "Mă lasă fără cuvinte un astfel de comportament. E o greşeală să crezi că ceea ce s-a întâmplat se uită repede. Impactul emoţional poate să dureze toată viaţa. Copilul acela va dezvolta o subşă frică: faţă de părintele care nu-i ia apărarea şi faţă de educatorul care acţioneaz într-un astfel de mod", a încheiat psihologul Cristina Dincu.

Copii agresaţi la Grădiniţa Micul Regat din Constanţa


Vă mai recomandăm:

Mama tinerei cântăreţe moarte în incendiul de la Beirut: „Totul e confidenţial în acest dosar“

FOTO VIDEO Visul împlinit. Toţi copiii din comuna Peştera au primit biciclete cadou de la primărie. Primarul Valentin Vrabie: „Eu n-am avut niciodată una“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite