VIDEO Ce faci când cineva se îneacă cu mâncare sub ochii tăi. Manevra simplă care-i salvează viaţa

VIDEO Ce faci când cineva se îneacă cu mâncare sub ochii tăi. Manevra simplă care-i salvează viaţa

Sunt atât de dese cazurile în care cineva dintre noi se îneacă la masă, din cauza unui bol alimentar, iar situaţia banală în aparenţă poate duce la moartea persoanei în doar câteva minute, sub ochii noştri.

„Ne doare foarte mult când ajungem la cazuri care ar fi fost simplu de salvat, dar în care nimeni din jur n-a ştiut ce să-i facă acelui om. O viaţă de om se pierde astfel, inutil, când era atât de uşor să dai un prim-ajutor, cu puţină instruire“, spune paramedicul Adrian Mavromalidi (video - sursa ISU Dobrogea), instructor la Centrul de pregătire SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ Constanţa, instructor voluntar la Fundaţia pentru SMURD.

Dacă până la sosirea echipajelor de urgenţă, victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, şansele ca aceasta să supravieţuiască scad cu 10% în fiecare minut care trece. „Oferind doar 30 de minute din timpul dumneavoastră aflaţi cum, cu mâinile goale, puteţi face diferenţa dintre viaţă şi moarte! Totul durează doar 30 de minute, dar informaţiile sunt pe viaţă!“, arată paramedicii. 

În caz de obstrucţie a căilor aeriene este recomandată intervenţia de îndată, pentru a ajuta victima să tuşească (nu să inspire, pentru că se îneacă şi mai tare!) şi să scuipe astfel bolul care-i blochează respiraţia. 

 

 

 

OBSTRUCŢIA CĂILOR AERIENE

Când eşti copil, totul ţi se pare o joacă, atunci când mănânci sau te joci. Din nefericire, se pot întâmpla accidente. Iată ce trebuie să ştiţi despre cum puteţi ajuta un copil care se îneacă cu diferite lucruri şi este conştient.

ÎNCURAJAŢI VICTIMA SĂ TUŞEASCĂ

 1. Apropiaţi-vă de victimă.
 2. Încurajaţi victima să tuşească.
 3. Supravegheaţi-o în permanenţă.
 4. Dacă victima nu îşi revine şi obstrucţia devine severă, aplicaţi manevrele de dezobstrucţie.
 5. Anunţaţi 112.

 

CINCI LOVITURI INTERSCAPULARE (între omoplaţi)

 1. Aşezaţi-vă în spatele victimei.
 2. Aşezaţi o mână pe pieptul acesteia. Cu cealaltă mână loviţi victima între omoplaţi de cinci ori.
 3. După fiecare lovitură verificaţi dacă obiectul a ieşit.

 

CINCI COMPRESIUNI ABDOMINALE

 1. Dacă cele cinci lovituri interscapulare nu au avut succes, aplicaţi cinci compresiuni abdominale (manevra Heimlich).
 2. Compresia abdominală la copii mici se va realiza cu o singură mână.
 3. După fiecare compresiune abdominală, verificaţi dacă obiectul a ieşit.

 

ALTERNAŢI CINCI LOVITURI INTERSCAPULARE CU CINCI COMPRESIUNI ABDOMINALE

 1. Dacă manevra Heimlich nu a avut succes, reluaţi aplicarea celor cinci lovituri interscapulare.
 2. Manevrele de dezobstrucţie se vor realiza până când obiectul a ieşit.
 3. Dacă pacientul devine inconştient, începeţi resuscitarea cardio-pulmonară. 

 

Unde poţi face cursuri de prim-ajutor

Cursuri de prim-ajutor pot fi făcute GRATUIT la Fundaţia pentru SMURD şi la Centrul SMURD de la ISU, indiferent de pregătirea medicală a cursantului. 

La Fundaţia pentru SMURD (înfiinţată de dr. Raed Arafat, părintele SMURD) este de ajuns să contactezi forul şi vei face gratuit acest curs, unde vei primi informaţiii teoretice şi practice.

La Centrul SMURD din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, solicitanţii vor putea participa şi la ieşiri pe teren şi vor fi alături de paramedici la intervenţii. Pentru acest lucru, trebuie să depună din start un dosar cu documente care să ateste că are o stare bună de sănătate, care să-i permită acest antrenament. 

Sesiunea de pregătire ar trebui împrospătată periodic, pentru ca modul de acţiune să nu fie uitat sau alterat de trecerea timpului. 

De la distanţă oricând puteţi accesa un ghid de prim-ajutor pe site-ul fiipregatit.rorealizat de Fundaţia pentru SMURD, unde sunt informaţii extrem de utile, date de specialişti în intervenţia de prim-ajutor. 

Pe Youtube există, de asemenea, un tutorial de prim-ajutor, intitulat Manual video de prim-ajutor

15 septembrie 2019. Maratonul Resuscitării la Vivo Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Salvarea copilului este în mâinile tale. Manevre de prim-ajutor necesare când micuţul are căile aeriene blocate

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: