VIDEO Culisele unei afaceri cu două tone de cocaină, în Portul Constanţa. Cum i-au păcălit anchetatorii români pe şefii reţelei dirijate de un marocan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O captură-record, de două tone de cocaină, a fost făcută joi, 30 iunie, în Portul Constanţa, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infacţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Drogurile erau tranzitate prin România de o reţea condusă de un marocan, în care s-au infiltrat mai mulţi anchetatori.

Reţeaua de traficanţi de droguri era condusă de Mimoun Kaabouni, zis „Rocky”, un cetăţean marocan, cu cetăţenie olandeză şi spaniolă. Din reţea mai făceau parte columbianul Ramon Diego Narvaez şi cetăţenii lituanieni Nerijus Mikailionis, Aurius Laurincikas, Vygantas Gaidamaicius şi Tada Miceika. 

Droguri ascunse în containere cu banane

Conform anchetatorilor, din aprilie până în iunie, traficanţii au introdus în România, prin Portul Constanţa, 2.500 de kilograme de cocaină, drogurile fiind ascunse printre banane. „Modalitatea era inedită: prin disimularea acestor droguri în spaţii special amenajate ale unor containere introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operaţiuni de import – export de aproximativ 320 tone banane din Columbia în România“, spun anchetatorii. 

Fiecare pachet era învelit în mai multe ambalaje, de la folie de plastic, cauciuc, indigo, dar şi substanţe care le făceau nedetectabile atât la scaner cât şi la mirosul câinilor. O atenţie deosebită a fost acordată şi catalogării drogurilor. Acestea purtau siglele unor parfumuri astfel încât să fie diferenţiată atât calitatea cât şi lotul din care probeneau. Astfel, fiecare sac purta câte o etichetă cu marci celebre: Rolex, Gucci sau Kenzo.

Anchetatori infiltraţi în reţea

Timp de jumătate de an, mai mulţi anchetatori sub acoperire au cooperat pentru prinderea traficanţilor. Ei au reuşit să se infiltreze printre traficanţi, în acest fel reuşind să îi filmeze în momentul în care aranjau drogurile de mare risc în depozit, pentru ca mai apoi să le urce pe vas. O altă filmare a fost făcută în Portul Constanţa, în timp de scoteau „marfa“ din pereţii containerului.

Investigatorii deveniseră atât de credibili pentru coordonatorii grupării încât primeau sume importante de bani atât pentru plăţile curente operaţiunii, cât şi ca remuneraţie pentru serviciile pe care le prestau. Astfel, investigatorii sub acoperire au primit în tranşe sumele de 77.500 dolari, 40.000 euro, 94.930 dolari, şi 45.855 dolari, banii fiind destinaţi plăţii facturilor pentru bananele care erau transportate ca paravan în conainerele cu drogurile.

image

Un depozit din Eforie Sud, folosit ca loc de extragere a drogurilor

La sfârştul lunii iunie, membrii reţelei au încercat să scoată din România, drogurile, cu destinaţia Europa de Vest. Dar nu au mai apucat. La 29 iunie, procurorii DIICOT şi anchetatorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice i-au prins în flagrant pe membrii reţelei în timp ce extrăgeau drogurile în spaţiul închiriat din staţiunea Eforie Sud, pe care l-au închiriat în acest scop. 

În aceeaşi zi, capul reţelei Mimoun Kaabouni a fost reţinut de către autorităţile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul Spaniei, pe aeroportul din Malaga. Ceilalţi membri ai reţelei au fost reţinuţi în România şi apoi arestaţi pentru o perioadă de 30 de zile.

Valoarea de piaţă a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro. Specialiştii au constatat că drogul avea o puritate de 60%. „Este cea mai mare cantitate de cocaină prinsă vreodată pe teritoriul statului român şi una dintre cele mai mari din România. Am demonstrat că Portul Constanţa nu este un punct vulnerabil la graniţa europeană. Drogurile erau destinate Olandei şi ţărilor vest-europene. Niciun român nu făcea parte din reţea, ci erau cinci cetăţeni străini trimişi să extragă marfa din container şi să o transporte apoi cu camionul“, au declarat anchetatorii.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul A.N.A.F. - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Direcţia Generală a Vămilor, Poliţia de Frontieră Română, D.G.I.A. şi M.A.E. În plan internaţional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al autorităţilor spaniole. 

image

Capturi istorice

Nu este prima captură de droguri de mare risc în Portul Constanţa. La începutul anului 2014, procurorii DIICOT au reuşit să prindă doi indivizi bănuiţi că făceau trafic cu droguri de mare risc. Stupefiantele au ajuns în Portul Constanţa şi urmau să fie urcate la bordul unei nave. Un cetăţean libanez şi unul francez de origine kuweitiană se pregăteau să vândă la 30 de kilograme de cocaină, care valora pe piaţă trei milioane de euro.

În 2013, o grupare periculoasă de traficanţi de droguri, din care făceau parte columbieni, români, bulgari şi italieni, care aducea stupefiante prin Portul Constanţa, a fost capturată de anchetatorii români. Gruparea  a organizat transporturi de cocaină, de ordinul sutelor de kilograme, pe relaţia America de Sud - Europa de Vest.

Drogurile erau transportate cu iahturi, transbordate pe vase de transport mărfuri, preluate de pe aceste vase cu bărci de mare viteză şi descărcate în porturi de interes pentru gruparea infracţională.

Pe aceeaşi temă:

Cocaină de 3 milioane euro descoperită în Portul Constanţa

Trafic internaţional de cocaină prin Portul Constanţa, cu destinaţia Occident

Captură record de droguri la Constanţa. Anchetatorii români s-au infiltrat în reţeaua taficanţilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite