VIDEO Concert-eveniment Harry Tavitian şi invitaţii săi. Muzicienii cântă pentru Arca din Tăbăcărie

VIDEO Concert-eveniment Harry Tavitian şi invitaţii săi. Muzicienii cântă pentru Arca din Tăbăcărie

Cserey Csaba, Harry Tavitian şi Jean Baciu FOTO Manuela Tavitian

Jazzmanul Harry Tavitian organizează, împreună cu Asociaţia Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina, un concert caritabil pentru persoanele cu dizabilităţi aflate în îngrijirea Centrului Arca din Parcul Tăbăcărie. Spectacolul se intitulează „De la Arca lui Noe la Arca din Tăbăcărie“ şi are loc sâmbătă, 22 iunie, ora 19.30, la Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.

Harry Tavitian îi are ca invitaţi pe Aida Tavitian (voce), Cserey Csaba (percuţie) şi Jean Baciu (percuţie). Biletul costă 20 lei şi poate fi procurat de la casieria teatrului şi de la Centrul Arca, precum şi de la teatru în ziua concertului, începând cu ora 18. „Biletele sunt fără loc, aşa că e bine să nu întârziaţi la concert!“, recomandă organizatorii.

Spectacolul „De la Arca lui Noe la Arca din Tăbăcărie“ are loc sâmbătă, 22 iunie, ora 19.30, la Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.

Fondurile obţinute vor fi donate Centrului Arca pentru persoane cu dizabilităţi. Complexul social întemeiat de părintele Nicolae Picu funcţionează pe lângă Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina. Concertul face parte din campania demarată de muzicianul Harry Tavitian pentru susţinerea părintelui Nicolae Picu şi a fundaţiei sale caritabile.

„În luna februarie s-a dezlănţuit o mare tulburare a vieţii noastre provocată de Arhiepiscopia Tomisului. Continuarea programelor Centrului Arca are nevoie de sprijinul nostru, de aici şi gândul nostru pentru acest concert.

Este al doilea concert pe care il fac pentru Centrul Arca. Primul a fost in 2008, după ce «întâmplător» scosesem primul meu CD în duo cu prietenul şi colegul într-ale jazzului Cserey Csaba. Iata ca acum Ciobcică – aşa cum îmi place mie să-l alint - îmi e alături în aceasta cauză nobilă şi vine «cu arme şi bagaje» (adică un întreg arsenal de instrumente de percuţie) tocmai de la Satu Mare, cu trenul, ca să ne fie alături. Sper să ne ajute Dumnezeu ca după concertul de sâmbătă să fim la fel de mulţumiţi şi împăcaţi sufleteşte ca în ajunul Crăciunului, în 2008.

Cserey Csaba este unul dintre cei mai inventivi percuţionişti români de jazz şi se număra printre partenerii mei preferaţi. În ultimii zece ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express în numeroase concerte, în România, Ungaria, Belgia, Germania, Austria si Turcia. Ciobcică îmi este foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simţ extraordinar al ritmului şi al… umorului. Eram sigur că Ciobcică va accepta imediat să facă tot acest drum istovitor de la Satu Mare până la Constanţa ca să fie lângă mine pentru acest concert. Este şi el credincios şi foarte apropiat sufleteşte de copii (are programe terapeutice de percuţie pentru copiii cu diverse handicapuri – autism, etc). O experienţă emoţionantă a avut-o cu reacţia copiilor hipoacuzici la programul său“, mărturiseşte Harry Tavitian.

Concertul îl readuce acasă pe toboşarul Jean Baciu. Este constănţean şi fondator în anii ’70 al formaţiei Euxin, primul grup rock din Constanţa. Percuţionistul s-a numărat printre cei care au adresat, la mare distanţă fiind, un apel Arhiepiscopiei Tomisului: „Oare poate sa ia un om altui om ceea ce Dumnezeu i-a daruit? Oare de ce noi oamenii nu ne iubim între noi aşa cum ne învaţă Sfânta Scriptură? Vă roagă un om să lăsaţi lucrarea lui Dumnezeu aşa cum a fost înainte de atacarea Sfântului Drept al Proprietăţii. Scrie acestea Jean Baciu, care a bătut toaca la biserica Sfântul Mina de Sfintele Paşti, care a dat cu substanţa ignifugă pe biserică şi a adus alimente pentru ceilalţi lucrători“.

Nu în ultimul rând, la concert va evolua fiica lui Harry Tavitian, tot cântăreaţă de jazz. O voce extraordinară, Aida Tavitian este profesoară de pian la Colegiul de Arte Regina Maria din Constanţa, a cântat în Corul Radiodifuziunii Române sub bagheta maestrului Aurel Grigoraş şi a colaborat cu Corul Madrigal.

„Mugur Grosu a avut ideea extraordinară ca din afiş să ne vegheze de sus curcubeul, semn al păcii lui Dumnezeu cu pământenii, după potopul din vremea lui Noe. Nădăjduim că Domnul îşi va aduce aminte şi de noi şi nu ne va lasa în apele multe şi tulburi care ne înconjoară. Iar eu, ca armean (ştiut fiind că arca lui Noe s-a oprit pe Muntele Ararat!), sper că lui Dumnezeu îi vor fi pe plac şi sunetele pe care le vom aduna în suflete sâmbătă seara, muzicieni şi public dimpreună, spre slava Sa, întru iubire“, este credinţa lui Harry Tavitian. 

Vă mai recomandăm

FOTO Întoarcerea părintelui Picu. Enoriaşii de la Sfântul Mina şi-au reîntâlnit duhovnicul la slujba de Florii

FOTO „Duşmanii se vor împrăştia ca puful de păpădie“ Enoriaşii părintelui Picu fac petiţie pentru îndepărtarea lui Teodosie de la Arhiepiscopia Tomisului

iteste mai mult: adev.ro/mlywoz

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările