VIDEO Ei sunt cei mai buni dansatori de hip-hop din România. S-au calificat la finala din SUA, cu şanse reale la trofeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva tineri talentaţi vor reprezenta România în finala unui campionat internaţional de hip-hop care va avea loc în Statele Unite ale Americii, în această vară. Trupa Revolution Family este de trei ani campioana României la street dance, iar participarea la marea competiţie din 4-12 august din Phoenix, Arizona, ar aduce un premiu răsunător României.

Cel mai mic membru are 11 ani, cel mai mare - 29 ani. Dansează împreună de 4 ani, îndrumaţi de un talentat dansator de hip-hop - Cyutz, Silviu Teodor Oeru (pe numele său real). Cyutz este primul român care a intrat în finala World of Dance, campionatul internaţional de dans din Los Angeles. El a fondat Revolution Dance Studio din Constanţa, care după doar un an a ajuns să domine competiţiile de gen din România.

Desemnată trei ani la rând (2015, 2016, 2017) cea mai bună trupă din ţară la campionatul Hip-Hop International România, trupa constănţeană Revolution Family de la Revolution Dance Studio are şanse reale la trofeul din Statele Unite, dacă vor găsi sprijin pentru echipă. La competiţia din State participă cele mai bune trupe de dans din lume, din aproape 50 ţări. Ca să fie în rândul lor, cei 15 români trebuie să strângă un buget de 17.000 euro, ce le-ar da acces la râvnitul trofeu.

Românul din finala World of Dance. Trupa lui, campioana României de trei ani încoace

Cyutz, fondatorul şi coregraful Revolution Dance Studio, are doar 24 ani şi s-a apucat de dans târziu, la vârsta de 18 ani. L-a prins atât de tare încât i-a schimbat radical viaţa. „Am luat lecţii în străinătate, cu ajutorul părinţilor, de la cei mai tare coregrafi din lume. La 20 ani aveam deja şcoala de dans Revolution. De ce am numit-o Revolution? Pentru că voiam să fac lucrurile cum le-am văzut în alte ţări din Europa sau chiar America. Uşor-uşor am început să am rezultate şi oamenii au început să vadă diferenţa. Am atras cei mai buni dansatori din Constanţa“, povesteşte el.

Împreună au reuşit să cucerească titluri de campioni, iar Cyutz a devenit primul român care a reprezentat România la finala campionatului internaţional din Los Angeles „World of Dance“.

„Suntem campionii României de 3 ani la rând (2015, 2016, 2017) la alt concurs care are finala mondială în America: <Hip Hop International>. Anul acesta îmi doresc foarte tare să mergem cu trupa să reprezentăm România la cel mai înalt nivel în street dance“, doreşte fondatorul Revolution Dance Studio. 

Printre altele, Revolution Dance Studio organizează cel mai mare eveniment de dans din România: Black Sea Dance Camp (21-28 august, Neptun), tabăra de dans cu coregrafi veniţi de pe toate continentele lumii, care a ajuns la ediţia a V-a. Tot ei organizează un concurs naţional pe care speră să îl aducă şi pe el la un nivel internaţional - Dance It Out, cu juriu de specialişti şi cu premii în bani ca să motiveze şi să răsplătească munca intensă a dansatorilor.

Trupa din Revolution Dance face repetiţii în studioul de pe strada Griviţa nr. 32 din Constanţa, iar Cyutz poate fi găsit la numărul de telefon 0731.399.066. Cei mai buni dansatori de hip-hop din România pot fi susţinuţi prin contul de la Banca Transilvania - RO12BTRLRONCRT0390257601 (RON) şi RO59BTRLEURCRT0390257601 (EURO).

Dansul, ca o salvare

Pentru unii dintre membrii trupei, dansul a fost salvator. Disciplina este cuvântul nepronunţat, dar este poate regula nr. 1 atunci când faci performanţă. Şcoala, vârsta, lumea din jur au devenit mai uşor de împăcat atunci când ai o echipă alături, în care ai locul tău şi cu care eşti mai puternic. 

image

Aşa s-a întâmplat cu Mădălin, care a devenit mai încrezător în el odată cu descoperirea acestei forme de exprimare. „La un moment dat am vrut să-l retrag de la dans, voiam să se ocupe numai de şcoală, era perioada tezelor, veneau examenele. Mi-a spus foarte serios: <Dacă vrei să fac faţă, te rog să mă laşi să mă duc la dans>. L-am ascultat, iar copilul meu are note mai bune decât înainte, este alt om, voios, deschis, cu poftă de viaţă“, povesteşte Ana-Maria Oprică, mama lui Ştefan Mădălin Oprică (18 ani).

Băiatul făcea dans de la 11 ani şi în urmă cu 2 ani a intrat în trupa Revolution Dance. „Simt că fac performanţă, aici am descoperit adevărata lume a dansului. Prin dans mă exprim mai bine decât o fac prin orice alt sport. Am un program foarte încărcat, dar fac ceea ce-mi place şi sunt alături de colegi cu aceeaşi pasiune. Am cunoscut mulţi dansatori, coregrafi, care mai de care mai talentaţi, de la care întotdeauna am ce învăţa. Cu cât petreci mai mult timp în sala de dans, cu echipa, începi să prinzi curaj, să fii mai sigur şi mai ambiţios. Vreau să-mi fac părinţii mândri de mine pentru că ei sunt cei care au crezut în mine şi m-au susţinut cel mai mult. Pe scenă trăieşti cele mai mari emoţii, mai ales atunci când vezi că publicul te aplaudă şi ştii că ai transmis emoţia ta şi celorlalţi. Ca în viaţă, cazi, te ridici, dar revenirea este mai spectaculoasă şi mai motivantă“, spune Ştefan.  

Ambiţie, responsabilitate, spirit de echipă

„Pe mine, dansul m-a maturizat“, recunoaşte Maria Claudia Manea (19 ani). Dansează de la 10 ani, iar curiozitatea a dus-o la performanţă. „A devenit un stil de viaţă, am învăţat să lucrez în echipă, să fiu mai responsabilă şi să dau dovadă de perspicacitate. Îmi doresc foarte tare să ajung să îi învăţ şi pe alţii ceea ce am reuşit eu să dobândesc pe parcursul acestor ani“, spune ea.

Iuliana Gabriela Bălaşa are 16 ani şi dansează de jumătate de viaţă. Când s-a apucat de dans, la doar 8 ani, nu s-a gândit că asta va ajunge pasiunea ei. „Dansul m-a determinat să fiu mai ambitioasă pe zi ce trece. Îmi doresc să ajung cât mai departe şi să cunosc o mulţime de dansatori şi stiluri din toate colţurile lumii“, afirmă adolescenta.

Ştefan Coman a învăţat să danseze de la 7 ani. Acum are 13 ani şi ştie că nu se va opri aici. „Am adorat dansul de la primele cursuri, aşa am cunoscut oameni noi şi am învăţat lucruri tari care mi-au deschis un drum necunoscut, pe care vreau să ajung cât mai sus. Mi-ar plăcea să predau dansul, la rândul meu“, speră băiatul.

De aceeaşi vârstă este Alexandru Mita (13 ani), care a ajuns la dans pentru că prietenii lui făceau asta. Îl practică de 4 ani. „În fiecare an particip la cea mai tare tabără de dans din România - Black Sea Dance Câmp, unde învăţ de la cei mai buni coregrafi“, arată mezinul.

Andreea Comănescu (15 ani) dansează de la 9 ani, când a fost atrasă de scenă. „Mi-am dorit să fiu eu acea persoană de pe scenă, cea care îi inspiră pe alţii. Dansul m-a învăţat ce înseamnă să lucrezi în echipă, să vii acasă după antrenament şi să nu îţi mai simţi mâinile şi picioarele, dar să ai putere să o iei de la capăt. Cel mai important, am învăţat că dansul nu îţi dă nimic înapoi: niciun tablou agăţat pe perete în muzeu, poeme celebre sau premii care să nu fie doar un simplu obiect făcut din metal ce va fi dat uitării, ci doar acel profund moment în care simţi că trăieşti cu adevărat“, explică Andreea.

Pe Ioana Coman (18 ani), dansul a făcut-o să-şi schimbe viziunea despre viaţă. În 2 ani s-a convins că dansul este o oportunitate care s-o diferenţieze. „La început era doar un hobby, dar acum este mult mai mult de atât. Dansul m-a făcut să fiu mult mai deschisă şi mi-a schimbat stilul de viaţă. Nu există zi în care dansul să nu apară în gândurile mele, motiv pentru care îmi doresc să progresez şi, mai apoi, să învăţ şi să inspir şi alţi oameni să facă ceea ce iubesc“, mărturiseşte Ioana.

De la dans modern la dans urban: „Vrem să ajungem la sufletele oamenilor“

La 19 ani, Elena Simona Ilie spune că dansează dintotdeauna. A început cu dansul modern, apoi a trecut la dansul de stradă. „Dansul este cel care m-a găsit cumva pe mine. Nu este ceva ce fac, ci ceea ce sunt, ceea ce mă defineşte şi mă face să fiu întreagă. Am început cu dansul modern, urmând mai apoi să fac cunoştinţă cu dansul sportiv, pentru a ajunge să descopăr o nouă latură a dansului, total diferită faţă de ce cunoscusem până atunci. Mi-aş dori să pot ajunge să împărtăşesc şi să ofer la rândul meu această dragoste pentru una dintre cele mai frumoase forme de exprimare. Pentru mine, dansul este modul prin care putem arăta lumii că arta este ceea ce ne face cu adevărat umani“, împărtăşeşte Elena.

Tot dans modern a practicat mulţi ani şi Rebeca Gemănaru (21 ani). Când s-a mutat într-un oraş mai mare, a vrut să cunoască oameni noi din dans, iar când a văzut videoclipurile Revolution Dance Studio s-a regăsit în stilul lor. „Mereu am dansat şi mereu mi-am dorit să o fac toată viaţa, însă acel moment a însemnat startul meu cu adevărat în lumea dansului. După mai bine de un an pot spune că dansul mă schimbă în fiecare zi. Mă învaţă cum să gândesc, mă învaţă cum să mă exprim şi mai ales mă învaţă să privesc oamenii într-un mod mai aparte. Sper ca prin dans să reuşesc să ajung, cât de puţin, în sufletele lor“, îşi dezvăluie Rebeca visul. 

Pe aceeaşi temă: 

Românii traversează Marea Neagră cu vâslele. Echipa lui Andrei Roşu pleacă în cursă pentru un record mondial

VIDEO Flower Power la mare. Trenurile Soarelui s-au pus în mişcare, pentru vacanţele de pe litoral. Vara aduce noutăţi: festival hippie la Vama Veche

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite