VIDEO Case ameninţate de prăbuşirea unui drum pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră. Autorităţile spun că au găsit o soluţie după trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malul prăbuşit-fotografie realizată în mai 2019
Malul prăbuşit-fotografie realizată în mai 2019

Deşi pământul s-a dus la vale, iar primăria le pune la dispoziţie locuinţe provizorii, oamenii refuză să-şi părăsească locuinţele. Mai bine de trei luni a durat ca autorităţile să realizeze un plan concret de intervenţie.

Oamenii de pe strada Dunării din localitatea Cumpăna (judeţul Constanţa) trăiesc de mai bine de trei luni cu spaima că locuinţele lor sunt în pericol de prăbuşire. Din primele zile ale lunii mai, zeci de metri din strada care trece prin faţa caselor s-a desprins, prăbuşindu-se treptat, împreună cu malul Canalului Dunăre-Marea Neagră.

În cele trei luni, comisii peste comisii s-au dus la faţa locului încercând să caute soluţii pentru oprirea fenomenului. Zilele trecute a ajuns acolo şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, deoarece zona de mal a Canalului ţine de ministerul său, fiind în grija Administraţiei Canalelor Navigabile (ACN).

„În primă fază vor fi evacuate locuinţele cele mai afectate, astfel încât constructorul să înceapă lucrările de consolidare. Le-am transmis cetăţenilor că în momentul de faţa prioritară este viaţa lor şi am cerut autorităţilor locale tot sprijinul administrativ ca lucrările să înceapă imediat”, spune ministrul Cuc.

Directorul ACN, Daniel Georgescu, a declarat pentru „Adevărul” că lucrările de punere în siguranţă vor începe zilele acestea. Ele vor fi executate de firma ABC VAL, cea care realizează lucrări de consolidare a malurilor canalului. De asemenea, Georgescu aprecizat că cele trei luni au fost necesare întocmirii unui proiect tehnic de intervenţie în zonă, document ce are peste 900 de pagini. Soluţia aleasă în prima etapă este de ridicare a trei piloţii care să stabilizeze malul, o soluţie adoptată şi în construirea de autostrăzi. Lucrările pot începe doar după evacuarea oamenilor care locuiesc în casele din zona malului prăbuşit.

VIDEO: Situaţia malului prăbuşit (mai 2019)

De partea cealaltă, oamenii sunt reticienţi şi nu vor să-şi părăsească locuinţele oricâte asigurări primesc din partea autorităţilor. Primăria Cumpăna a anunţat că pune la dispoziţia fiecărei familii evacuate o locuinţă.

Primele lucrări de punere în siguranţă a zonei vor costa aproximativ 8 milioane de euro.

Malul Canalului s-a prăbuşit la Cumpăna FOTO Călin Gavrilaş

Luni, 5 august, prefectul judeţului Constanţa, Dumitru Jeacă, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care s-a discutat problema malului prăbuşit din localitatea Cumpăna. Nu este prima şedinţă de acest gen.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis:

  • prăbuşirea malului este evolutivă şi se impune evacuarea a opt case din prima linie, astfel încât viaţa localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experţii tehnici să poată demara lucrările de consolidare a taluzului. În eventualitate  agravării situaţiei astfel încât să fie necesară continuarea evacuării aceasta se va realiza în mod etapizat.
  • soluţiile tehnice, contractate prin coordonarea Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, se vor realiza în paralel cu măsurile de urgenţă în ceea ce priveşte siguranţa populaţiei
  • proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 m liniar, pentru a putea fi luate măsurile de siguranţă şi măsurile administrative şi operative optime
  • prin colaborarea primăriei Cumpăna cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Gruparea Mobilă de Jandarmi se vor pune în aplicare măsurile de ordine publică şi paza gospodăriilor ce fac obiectul evacuării
  • evaluarea locuinţelor celor opt familii evacuate, astfel încât, în situaţia producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri
  • solicitarea sprijinului Administraţiei Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale  pentru asigurarea de locuinţe modulare, dotate pentru racordarea la utilităţi, pentru populaţia ce va urma a fi evacuată, în completare la soluţiile temporare puse la dispoziţie de Primăria Cumpăna. 

Pe aceeaşi temă:

O nouă porţiune de drum s-a prăbuşit pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră. Autorităţile locale sunt în alertă

VIDEO Satul care se prăbuşeşte în Canalul Dunăre-Marea Neagră şi nimeni nu ştie precis de ce. „Vai de capul nostru! Nu se aude nimic, se duce încet“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite