VIDEO Biserica ortodoxă pierdută de România pentru doar un kilometru de graniţă mutată. În lăcaş se află moaşte aduse personal de Papa Paul al II-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala mitropolitană din Silistra, aşezarea din Bulgaria cu 12 martiri ai creştinismului FOTO basilica.ro
Catedrala mitropolitană din Silistra, aşezarea din Bulgaria cu 12 martiri ai creştinismului FOTO basilica.ro

La doar un kilometru de România, pe teritoriul Bulgariei, există o biserică ortodoxă care a reuşit să-şi păstreze semeţia, în ciuda frământărilor istorice care au mutat graniţa ţării. Lăcaşul de cult a fost construit în anii 1860 la Silistra, fostul Durostorum, aşezarea în care odihnesc 12 martiri ai creştinismului, canonizaţi de Biserică.

Pe teritoriul Cadrilaterului (Dobrogea bulgărească) se află oraşul Silistra, imediat după graniţa cu România. De la Ostrov sau de la Călăraşi se ajunge imediat în aşezarea dunăreană. Regiunea are o veche istorie creştină.

Primele descoperiri istorice de existenţă a Mitropoliei Durostor, cu centrul la Durostorum (Silistra de astăzi), datează din secolul al 4-lea. În Durostorum, pentru credinţa ortodoxă se jertfesc 12 sfinţi, primul dintre aceştia este Dasie Dorostolski, în anul 303, la 20 noiembrie. În anul 390 este întronat primul episcop al aşezării. În timpul cneazului Boris-Mihail în anul 870, în Drustar este numit episcopal Nikolai, iar în anul 927 aici este întronat şi primul patriarh bulgar - Damian. În toată perioada medievală şi până la mijlocul secolului al 19-lea, în Silistra există o catedrală mitropolică.

Silistra are şi astăzi o catedrală mitropolitană. Aceasta poartă hramul sfinţilor apostolic Petru şi Pavel, întocmai celeilalte catedrale din Dobrogea românească - Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa. Pentru credincioşii din ţara noastră, care merg deseori în pelerinaj la Silistra, preoţii au tipărit pliante în limba română cu prezentarea celui mai mare lăcaş de cult. Este construită pe locul vechiului locaş al Bisericii Sfântul Gheorghi. 

Moaştele Sfântului Dasie din Catedrala mitropolitană din Silistra - aşezarea din Bulgaria unde odihnesc cei 12 martiri de la Durostorum Sursa basilica.ro

Construcţia acesteia începe la 24 iunie 1860 şi se termină în anul 1862, fiind făcută din bugetul conducerii temporare ruseşti (1830-1837) a oraşului şi din contribuţia locuitorilor Silistrei. Construcţia este supravegheată de maistrul Stoiko de la Şcoala de arhitectură din Drianovo. Mai târziu, biserica este pictată de renumitul pictor Nicola Kojuharov, iar noua pictură murală este din 2007. În biserică este şi un alt doilea altar, situat în dreapta altarului principal, cu numele Bisericii vechi Sfântul Gheorghi.

Turnul clopotniţei este ridicat în anul 1904. În biserică se păstrează multe lucruri de valoare. O cruce mare, care are o bucată din lemnul de cruce al Mântuitorului şi care se află pe masa de altar. În faţa altarului, într-o raclă din marmură pentru păstrarea moaştelor, se păstrează osul umărului drept al Sfântului Dasie Dorostolski, primite în dar de la Papa Ioan Paul al II-lea, la vizita sa în anul 2001 (Foto dreapta - Sursa basilica.ro).

În altă raclă pentru moaşte este păstrată mână dreaptă a Sfintei Dimitra Dorostolska-Kievska. De o mare valoare este şi raclă cu bucăţi de moaşte a 84 sfinţi. În biserică, pe un iconostas special sunt postate 4 icoane făcătoare de minuni ale Sfintei Născătoare. Icoanele vechi de altar sunt făcute la Şcoala de iconopostică din Traivna. Icoanele de altar de astăzi sunt făcute în Rusia, la începutul secolului al XX-lea.

După anul 2003, Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, sub conducerea Mitropolitului Ilarion (1913-2009) şi a actualului Mitropolit Amvrosii, a întâmpinat şi a dus spre închinare multe moaşte de sfinţi: sfinte moaşte şi icoane făcătoare de minuni de la Ierusalim, Athos şi Ucraina. De organizarea acestor sărbători „sufleteşti“, cum le numesc preoţii bulgari, se ocupă activ părintele protosinghel al eparhiei - stavrofor Dobri Chakov. 

Începând cu anul 2016, Duminica a treia după Rusalii a fost rânduită ca Duminica prăznuirii Soborului Sfinţilor Mucenici de la Durostorum care au pătimit pentru Hristos în primele veacuri creştine. 

Slujbă româno-bulgară la Catedrala din Silistra pentru cei 12 martiri de la Durostorum Sursa basilica.ro

Catdreala mitropolitană din Silistra - aşezarea din Bulgaria unde odihnesc cei 12 martiri de la Durostorum Sursa basilica.ro

Pe aceeaşi temă: 

Transport ecologic între Silistra şi Călăraşi. Cursele pe Dunăre sunt gratis

Istoria unui loc surprinzător. Cum a ajuns un sat din Basarabia să poarte numele Dobrogei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite