VIDEO Baie în Marea Neagră, în prag de noiembrie. Vremea estivală a scos lumea pe plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litoral în octombrie - baie în Marea Neagră Sursa Facebook Constanta Pitorească
Litoral în octombrie - baie în Marea Neagră Sursa Facebook Constanta Pitorească

Pe litoralul Mării Negre, în weekend s-a făcut plajă şi chiar baie în mare. Este o perioadă neobişnuită a anului pentru îmbăiat, dar cu atât mai inedită.

Temperatura atmosferică a atins la Constanţa valori estivale, de 25 grade Celsius. Lumea a profitat dând o fugă pe malul mării, unde s-a plimbat, a stat la soare, şi-a întins un cearşaf şi încercând apa mării. Cei mai temerari au dat jos hainele şi au făcut o baie de soare şi de mare.

Meteorologii au anunţat că vremea frumoasă va continua câteva zile, după care va reveni la regimul termic corespunzător lunii noiembrie: 15-16 grade Celsius pe timp de zi şi 9 grade Celsius pe timp de noapte. 

Şi anul trecut s-a înregistrat aceeaşi anomalie meteorologică

Medicii recomandă întotdeauna precauţie în expunerea la soare pe malul mării. Ei spun că expunerea la soare este benefică, pentru că organismul are nevoie de vitamina D, iar în acest anotimp suntem feriţi de ultraviolete.

„Toamna este un anotimp al infecţiilor respiratorii, al virozelor, mai ales pentru persoanele predispuse la răceli. Imunitatea scade. Vremea este schimbătoare şi se trece repede de la o temperatură la alta, organismul suferă şocuri termice, la temperaturi de 15 grade Celsius dimineaţa şi seara, iar la amiază 22 grade Celsius“, a precizat dr. Elena Teodora Ionescu, medic de familie din Constanţa. 

Specialiştii avertizează că indiferent de temperatura atmosferică ridicată în miezul zilei este foarte riscant să te dezbraci în costum de baie sau să stai îmbrăcat sumar pe plajă. Toate acestea constituie factori favorizanţi pentru contractarea de guturai, de infecţii urinare, de infecţii pulmonare. Medicul sfătuieşte să fim moderaţi atunci când ne bucurăm de soarele cald şi suntem tentaţi să ne comportăm ca într-o lună de vară.

„În niciun caz nu stăm la soare pe nisip, pe un prosop, în costum de baie. Nu facem acum talazoterapie, nu stăm cu picioarele goale în apă, pe nisipul rece. Ţine de rezistenţa şi de toleranţa fiecăruia, dar recomandarea este de precauţie, mai ales dacă ne ştim predispuşi la răceli. Pentru un scandinav sau un irlandez, vremea aceasta ar fi de plajă, dar românii au altă constituţie“, punctează medicul specialist. 

Mişcarea în aer liber, plimbările lungi, în special pe malul mării, reprezintă un mod în care ne fortificăm, ţinând cont că vine sezonul geros în care corpul nostru va fi supus unor factori externi care ne testează limitele. Rezistenţa organismului ţine de fiecare individ în parte, pentru că fiecare are propriile nevoi şi limite. Medicul dă exemplul persoanelor care suferă de afecţiuni tiroidiene şi care percep temperatura - aceeaşi temperatură de mijloc, să zicem - în mod diferit: cei care sunt hipotiroidieni simt că le este frig, cei hipertiroidieni simt că le este cald.

„În acest anotimp trebuie să avem mereu la noi un şal, o geacă mai subţire sau un pulovăr, pentru că se lasă repede frig“, sfătuieşte dr. Elena Teodora Ionescu. 

Pe aceeaşi temă: 

Temperatura neobişnuit de ridicată a scos oamenii la plajă în costumul de baie pe malul Mării Negre, deşi e finalul lunii octombrie. Ce spun medicii

FOTO Extremele vremii. Luni s-a făcut baie în mare. Marţi plouă, tună şi fulgeră

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite