VIDEO Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, întâmpinat cu proteste la Constanţa. „Plecaţi din Crimeea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeri Kuzmin (stânga), Ambasadorul Rusiei                                            Captură video
Valeri Kuzmin (stânga), Ambasadorul Rusiei                                            Captură video

Evenimentul la care a fost prezent ambasadorul Rusiei a fost organizat de o Universitate particulară din Constanţa la propunerea Ambasadei Rusiei. Prezenţa la malul mării a diplomatului a stârnit controverse.

La propunerea Ambasadei Federaţiei Rusiei în România, Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa a organizat vineri, 28 februarie, „Un dialog deschis cu Excelenţa Sa, Valeri Kuzmin”, Ambasador Extraordinar al Federaţiei Ruse în România.

Evenimentul a fost marcat de câteva incidente petrecute atât în afara universităţii, cât şi în cadrul evenimentului propriu-zis.

Câţiva membri ai Uniunii Minorităţilor Turco-Tătare Musulmane din România (UMTTM) au protestat în faţa universităţii chiar în timp ce Ambasadorul îşi susţinea discursul.

„Este un protest paşnic. Trăim în România de secole, în pace şi toleranţă, iar acest ambasador vine şi ne ţine nouă lecţii de solidaritate? Să plece din Crimeea! Să-i elibereze pe liderii noştri spirituali despre care nu se ştie ce s-a întâmplat cu ei. Nu sunt împotriva Rusiei, dar istoria ne-a demonstrat ce au făcut ei”, a declarat Ali Tair, preşedintele UMTTM.

Şi primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat că „în ultimele 3 luni s-au intensificat acţiunile neprincipiale ale unor diplomaţi străini prezenţi la Constanţa, acţiuni ce pot afecta climatul de convieţuire interetnică şi interconfesională în Dobrogea. Înţeleg interesul crescut al unor puteri regionale faţă de Dobrogea, mai ales în condiţiile in care baza militară „Mihail Kogălniceanu” va deveni cea mai mare bază militară SUA din Europa, cu toate garanţiile de securitate şi avantajele ce decurg pentru ţara noastră. Îndemn diplomaţii străini şi liderii comunităţilor etnice locale la echilibru, la respectarea legislaţiei naţionale şi a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice.”

SURSA VIDEO: Tomisnews.ro

„Despre o dezbatere ratată”

Prezent la evenimetul de ieri a fost şi Dorin Popescu, fost diplomat român la Moscova, Cernăuţi şi Sarajevo, în prezent preşedintele Asociaţiei „Casa Mării Negre”. Acesta descrie într-o postare pe contul său de Facebook ce s-a întâmplat în timpul discursului ambasadorului.

„Ambasadorul Federaţiei Ruse a prezentat, sintetic, punctul de vedere oficial al Federaţiei Ruse privind tema de mai sus. Apetenţa sa pentru digresiuni şi ideologie a fost taxată de public, care a întrerupt de facto expozeul, substituindu-l cu un dialog spontan pe teme sensibile, astfel încât alocuţiunea iniţială s-a transformat rapid într-un ping-pong cu teme tari. Atmosfera a fost în general tensionată (acuze directe din sală privind politicile intervenţioniste ale Rusiei în Crimeea, Donbas / Ucraina, Georgia etc., zeci de întrebări incomode, părăsiri ale sălii în semn de protest faţă de politicile asimilaţioniste ruseşti asupra comunităţii tătare din Crimeea etc.)”, notează Dorin Popescu.

Cei din sală au taxat declaraţiile „oficiale antiromâneşti repetate ale liderilor ruşi (d.e. cele potrivit cărora Deveselu reprezintă o ţintă a Forţelor Armate ruse), politicile imperialiste şi agresive ale Rusiei în regiune, indisponibilitatea la dialog a Kremlinului, anexarea ilegală a Crimeei, războiul din raioanele de est ale Ucrainei, războiul informaţional desfăşurat de Federaţia Rusă împotriva ţărilor care nu împărtăşesc aceeaşi viziune ideologică şi aceleaşi interese etc”, mai spune fostul diplomat.

Dorin Popescu descrie şi dublul limbaj folosit în timpul alocuţiunilor de către Ambasadorul Valeri Kuzmin. „În timp ce acesta a acuzat de turbulenţele istorice şi actuale pe toţi ceilalţi actori globali relevanţi (evident, inamicul de serviciu fiind SUA), Moscova a beneficiat de disculpe a priori în discursul acestuia: regimul lui Antonescu ar fi comis “atrocităţi în afara teritoriului naţional” în al doilea război mondial, Maidanul de la Kiev ar fi fost provocat de “terorişti” care l-au expulzat ilegal pe preşedintele Ianukovici, războiul din raioanele de est ale Donbasului ar fi fost provocat de “naţionaliştii” şi “teroriştii” ucraineni, politicile hegemonice ale SUA sunt vinovate pentru dezordinile actuale în sistemul de drept internaţional etc. Concluzia diplomatului rus este că întreaga comunitate internaţională se află într-o culpă majoră de înţelegere a specificului rusesc/panslav, iar Rusia ar fi o frumoasă regină a eticii într-o lume ursuză şi nevrotică.”

Pe aceeaşi temă:

Bătălia deschisă Turcia-Rusia pentru Siria: Erdogan a lansat atacurile împotriva regimului Al Assad în Idlib

Rusia a intrat în tangaj: a murit susţinerea prin propagandă a lui Putin!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite