VIDEO Cum să acorzi prim-ajutor unei victime inconştiente. Paşii simpli de făcut până vine ambulanţa chemată prin 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noţiuni de prim-ajutor sunt prezentate pentru cititorii „Adevărul“ de paramedici SMURD, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ Constanţa. Specialiştii ne vor explica săptămânal ce trebuie să facem în caz de accidente, oferind un ghid elementar, cu informaţii de bază, pe care oricine trebuie să le ştie şi să le poată aplica la nevoie.

Accidente se întâmplă la tot pasul, fie afară pe stradă, fie înăuntru, în casă, la masă sau într-o sală de curs.

Oricât am fi de prevăzători, situaţii grave se pot ivi pe neaşteptate, iar oamenii pot contribui la salvarea unei vieţi dacă au un minim pachet de cunoştinţe de bază de prim-ajutor.

Până la sosirea de ajutor specializat (chemat la 112, pentru solicitarea unui echipaj cu paramedici de la Ambulanţă sau SMURD / ISU), oricine poate acorda primul-ajutor unei persoane în dificultate. Printr-un cerc al vieţii, fiecare va putea fi salvat de altcineva, la rândul său.

Intervenţia este foarte simplă, astfel că dacă asişti cu atenţie la un curs de prim-ajutor vei şti ce să faci ca să dai şansa la viaţă unui om. Este important să acţionăm prin câteva manevre de bază, care ţin omul în viaţă până la venirea echipajului de ambulanţă care să preia pacientul. 

„Ne doare foarte mult când ajungem la cazuri care ar fi fost simplu de salvat, dar în care nimeni din jur n-a ştiut ce să-i facă acelui om. O viaţă de om se pierde astfel, inutil, când era atât de uşor să dai un prim-ajutor, cu puţină instruire“, relatează Adrian Mavromalidi (video - sursa ISU Dobrogea), instructor la Centrul de pregătire SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ Constanţa, instructor voluntar la Fundaţia pentru SMURD.

   

PIERDEREA CONŞTIENŢEI

Pacientul care este inconştient, dar respiră, prezintă risc de obstrucţie a căilor aeriene superioare cu propria limbă sau secreţii/lichide din vărsătură dacă stă pe spate. În aceste condiţii, victima inconştientă care respiră şi nu este suspectă de o traumă va fi aşezată în poziţia laterală de siguranţă.

Pentru a ajunge la aşezarea victimei în poziţia laterală de siguranţă trebuie parcurşi următorii paşi:

  • SIGURANŢA SALVATORULUI ŞI A VICTIMEI
  • 1. Asiguraţi-vă că dumneavoastră sunteţi în siguranţă înainte de a interveni (atenţie la câini, fire electrice căzute).
  • 2. Asiguraţi-vă că victima este în siguranţă. 
  • STABILIREA NIVELULUI DE CONŞTIENŢĂ
  • 1. Apropiaţi-vă de victimă şi fără să îl atingeţi, întrebaţi-l dacă se simte bine.
  • 2. Dacă nu răspunde apucaţi şi scuturaţi uşor de umeri, întrebaţi-l din nou dacă se simte bine.
  • STRIGĂ DUPĂ AJUTOR
  • 1. Chemaţi pe cineva să vină lângă dumneavoastră.
  • 2. Dacă va fi nevoie, acesta va suna la 112 şi va merge după defibrilatorul automat, dacă aveţi cunoştinţă că în zonă există un astfel de aparat.
  • DESCHIDEŢI CĂILE AERIENE SUPERIOARE
  • 1. Aşezaţi palma pe fruntea victimei.
  • 2. Aşezaţi două degete pe bărbia victimei (partea osoasă).
  • 3. Concomitent, daţi capul pe spate şi ridicaţi bărbia victimei (hiperextensia capului cu ridicarea bărbiei).
  • 4. Verificaţi cavitatea bucală.
  • VERIFICAREA RESPIRAŢIEI
  • 1. Menţineţi căile aeriene deschise.
  • 2. Aşezaţi-vă cu urechea şi obrazul deasupra gurii şi nasului victimei.
  • 3. Ochii dumneavoastră vor privi toracele victimei.
  • 4. Concomitent, veţi observa dacă victima respiră maxim 10 secunde.
  • Dacă victima respiră va fi aşezată în poziţia laterală de siguranţă şi se va lua legătura la 112.

Poziţia laterală de siguranţă a victimei va fi realizată astfel:

  • Aşezaţi braţul cel mai apropiat al victimei dinspre dumneavoastră în unghi drept faţă de corp cu antebraţul îndoit în sus.
  • Treceţi celălalt braţ al victimei peste torace şi aşezaţi dosul palmei pe obraz. Menţineţi palma victimei cu palma dumneavoastră şi apoi ridicaţi genunchiul victimei opus dumneavoastră până când talpa are contact ferm cu solul.
  • Aşezaţi mâna pe coapsa victimei şi rotiţi către dumneavoastră. Asiguraţi-vă că victima se sprijină pe cot şi genunchi.
  • Deschideţi căile aeriene superioare ale victimei.
  • Reevaluaţi respiraţia victimei la două minute.
  • La 15-30 de minute, dacă nu ajunge ajutorul medical specializat, aşezaţi victima în poziţie laterală de siguranţă pe partea opus. 
Imagine indisponibilă

 

De ce trebuie acţionat din primele minute

Paramedicii arată că este vital să se acţioneze cât mai repede în ajutarea unui om. Este extrem de important ca inima să pompeze sânge către creier, altfel celulele nervoase mor, iremediabil. Organele pot funcţiona perfect, dar dacă moare creierul, nu mai este nimic de făcut. Pacientul va zace în comă tot restul vieţii.

Manevrele de resuscitare (acele compresii ale toracelui, 30 la număr, urmate de 2 respiraţii gură la gură, cu repetiţie) au rolul de a pompa sânge din inimă către creier, care trebuie să primească oxigen, altfel moare. Primele 4 minute sunt deci cele mai importante pentru a salva viaţa unui om. La fiecare minut fără oxigen, moare 10% din creier – atrag atenţia specialiştii. 

„Cu aceste cunoştinţe de bază vei putea să acorzi primul-ajutor cât să ţii victima în viaţă până vine echipajul SMURD chemat prin 112. Vei putea să dai prin telefon informaţii preţioase despre starea victimei şi cu îndrumarea specialistului de la telefon vei şti să acţionezi corect. Important este să acţionezi“, spun salvatorii. 

Unde poţi face cursuri de prim-ajutor

Cursuri de prim-ajutor pot fi făcute GRATUIT la Fundaţia pentru SMURD şi la Centrul SMURD de la ISU, indiferent de pregătirea medicală a cursantului. 

La Fundaţia pentru SMURD (înfiinţată de dr. Raed Arafat, părintele SMURD) este de ajuns să contactezi forul şi vei face gratuit acest curs, unde vei primi informaţiii teoretice şi practice.

La Centrul SMURD din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, solicitanţii vor putea participa şi la ieşiri pe teren şi vor fi alături de paramedici la intervenţii. Pentru acest lucru, trebuie să depună din start un dosar cu documente care să ateste că are o stare bună de sănătate, care să-i permită acest antrenament. 

Sesiunea de pregătire ar trebui împrospătată periodic, pentru ca modul de acţiune să nu fie uitat sau alterat de trecerea timpului. 

De la distanţă oricând puteţi accesa un ghid de prim-ajutor pe site-ul fiipregatit.rorealizat de Fundaţia pentru SMURD, unde sunt informaţii extrem de utile, date de specialişti în intervenţia de prim-ajutor. 

Pe Youtube există, de asemenea, un tutorial de prim-ajutor, intitulat Manual video de prim-ajutor.

Imagine indisponibilă

15 septembrie 2019. Maratonul Resuscitării la Vivo Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Curs de prim-ajutor în 30 minute. Noţiuni de bază care salvează o viaţă

VIDEO Manevrele de prim-ajutor care fac diferenţa între viaţă şi moarte: sfaturile specialiştilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite