Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, despre îngroparea porcilor pe terenul moscheii: „Mi-este ruşine că un concetăţean a putut face aşa ceva!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moscheea de la Bucureşti, centru de învăţătură, nu de propagandă Desen Vali Ivan
Moscheea de la Bucureşti, centru de învăţătură, nu de propagandă Desen Vali Ivan

Un înalt oficial al Statului român, secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi, consideră inadmisibilă fapta unui bucureştean care a îngropat porci pe terenul viitoarei moschei din Capitală. „Mi-este mie ruşine că un concetăţean de-al nostru a putut face aşa ceva“, a declarat Opaschi pentru ziarul „Adevărul“.

Într-o declaraţie acordată ziarului „Adevărul“, secretarul de Stat pentru Culte Victor Opaschi îşi exprimă indignarea faţă de gestul bucureşteanului care a vopsit nişte porci în culorile tricolorului şi a îngropat carcase de porc pe terenul viitoarei moschei din Capitală.

„Insist să fac o precizare: în calitatea mea de secretar de stat pentru Culte, de coiniţiator al Hotărârii de Guvern prin care se face atribuirea terenului şi de semnatar al protocolului cu Muftiatul Cultului Musulman, vă spun că nu putem vorbi de o «mare moschee» care se va construi în Bucureşti. Va fi o moschee de aproximativ 1000 de locuri, ceea ce înseamnă dimensiuni medii, mai ales că vorbim de un locaş de cult reprezentativ pentru un cult recunoscut din ţara noastră.

Moscheea care se va construi la Bucureşti pe terenul dat în folosinţă Muftiatului este o necesitate a Cultului Musulman din România de multă vreme, iar atribuirea terenului de către Statul român este un gest de normalitate. Procedăm astfel cu toate cultele recunoscute din România, pentru a asigura cetăţenilor români de orice naţionalitate şi credinţă condiţii onorabile de exercitare a libertăţii lor religioase“, a precizat Opaschi.

Secretarul de Stat pentru Culte şi-a manifestat revolta pentru fapta petrecută pe terenul de pe Bulevardul Expoziţiei. „Cu privire la incidentul produs pe terenul atribuit Muftiatului, cred că domnul Muftiu Iusuf Murat a spus suficient. Un gest revoltător! Mi-e mie ruşine să mă gândesc că un concetăţean al nostru a putut face aşa ceva. E inadmisibil, într-o societate europeană!“, consideră înaltul oficial român.

Victor Opaschi, un susţinător al proiectului moscheii de la Bucureşti, îşi declară respectul pentru comunitatea musulmană din România, despre care spune că este „un model de Islam“ şi „o şansă“ pentru ţara noastră.

„Am spus-o şi o repet: România are şansa de a avea o comunitate musulmană locală cu o veche tradiţie, perfect integrată în societatea românească, echilibrată, un model de Islam deschis, european. Se cuvine să profităm de această şansă şi să le arătăm musulmanilor din România respectul pe care îl aşteptăm fiecare din noi de la toţi compatrioţii noştri“, a mai spus Victor Opaschi, secretarul de Stat pentru Culte.

Victor Opaschi, secretar de Stat pentru Culte Foto Mediafax

Victor Opaschi - secretar de stat pentru Culte Foto Mediafax

Muftiul Iusuf Murat: „Tricolorul României a fost pângărit, nu terenul moscheii“

Muftiul Iusuf Murat, liderul comunităţii musulmane din România, consideră că bucureşteanul nu a reuşit „decât“ să pângărească tricolorul ţării. „Mă declar dezolat, căci persoana în cauză a risipit în van carcasele a doi purceluşi pe care i-a îngropat simbolic pe terenul aparţinând moscheii noastre, carne ce ar fi fost cu siguranţă binevenită pentru cantina unui cămin pentru bătrâni sau de copii. Din punct de vedere ritualic, gestul respectiv este egal cu zero, nu poate fi apreciat drept pângărire. Terenul va fi salubrizat, iar când se va pune temelia construcţiei vom face o slujbă de sfinţire, aşa cum se procedează în toate religiile monoteiste, fundamentale.

În rest, ca cetăţean român sunt întristat şi jignit să văd în fotografii cum culorile drapelului naţional al României au fost pângărite, după ce o turmă de porci a fost pictată cu simbolul tricolor, doar pentru a fi pusă să pască pe terenul din Bucureşti aflat în proprietatea Comunităţii Musulmane din România. Este mare păcat, şi noi suntem români, chiar dacă am fost crescuţi în altă confesiune religioasă!”, a declarat Muftiul Iusuf Murat, citat de Agerpres.

muftiul musuf iurat

Centrul musulman - locaş de învăţătură, nu de propagandă fundamentalistă

Prezentat în premieră de „Adevărul“, centrul social-religios al Muftiatului Cultului Musulman din România va fi ridicat în termen de 3 ani pe un teren de 11.000 metri pătraţi, situat lângă Romexpo, atribuit de Guvern la finele lunii mai. Prin hotărâre de Guvern, Executivul dădea astfel comunităţii musulmane terenul ce fusese în folosinţa RAAPPS, pe care regia intenţionase să-l înstrăineze către companii imobiliare.

Pe terenul aflat pe Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti, cu o valoare de inventar de 17,2 milioane lei, Muftiatul va ridica un centru spiritual grandios, care să cuprindă o mare moschee, o bibliotecă, săli de curs pentru două clase de copii şi o cantină socială pentru nevoiaşi de orice religie. Moscheea de la Bucureşti va avea o capacitate de 1500 persoane, aproape dublu faţă de moscheea Carol I din Constanţa.

Sălile de curs vor găzdui şcoala de weekend a copiilor musulmani, care să înveţe ABC-ul religiei de la un duhovnic adus de Muftiat. La bibliotecă vor fi volume ştiinţifice şi religioase autorizate, de unde tineretul să îşi ia cunoştinţele corecte despre Islam. Muftiatul doreşte astfel să contracareze existenţa moscheilor ilegale care se înfiinţează în Capitală. La construirea centrului va contribui substanţial statul turc, care va oferi suma de 3 milioane euro.

Liderul comunităţii musulmane respinge ideea că aici se va face propagandă fundamentalistă, spunând că tocmai acesta a fost scopul acestui locaş, de combatere a prozelitismului religios dat de interpretarea greşită a Coranului. „Nu va fi nicio universitate teologică, nu înţelegem de unde a ieşit acest număr de 6.000 studenţi, nu sunt în toate centrele universitare din Balcani atâţia studenţi. Este vorba doar despre cele două clase de sâmbătă şi duminică, pentru copii“, precizează muftiul.

În Bucureşti trăiesc 10.000 musulmani, care au la dispoziţie 4 moschei. Numărul musulmanilor s-a dublat în ultimii ani în Capitală, prin venirea unor investitori, oameni de afaceri, tineri la studii sau prin mariaj.. „Strămoşii noştri au luptat pentru România în cele două Războaie, au fost eroi ai acestui popor. Unchiul meu este martir din cel de-al Doilea Război Mondial, a murit pe front. Noi ne plătim taxele, ca orice cetăţean de rând, avem dreptul la lăcaşuri de cult“, a mai spus muftiul Iusuf Murat.

Cea mai mare moschee din Europa va fi ridicată la Bucureşti Desen de Vali Ivan

Investiţia trebuie demarată în 3 ani pentru a păstra terenul atribuit în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 ani. Fondurile vor fi asigurate de statul turc, care va acoperi costurile estimate a ajunge la 3 milioane euro. „Sprijinul financiar al Turciei este nepreţuit şi facem un apel către ambasadele islamice să susţină activităţile derulate de Muftiatul Cultului Musulman. România este un spaţiu al păcii, iar musulmanii din România sunt buni cetăţeni români şi europeni“, asigură muftiul Iusuf Murat.

Istoria se repetă

Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, în zona peninsulară a oraşului, şi are o istorie extraordinară. Piatra de temelie a fost pusă la 24 iunie 1910, la dorinţa Regelui Carol I, în semn de preţuire pentru „loiala comunitate musulmană“. Lăcaşul de cult nu are doar valoare spirituală, ci şi tehnică: este prima construcţie din beton armat din România. La inaugurarea de la 31 mai 1913, la care au fost prezenţi  Regelui Carol I şi Regina Elisabeta, s-a petrecut un moment emblematic: moscheea a fost botezată „Carol I“, arătând recunoştinţa musulmanilor pentru domnitorul care le-a făcut un asemenea dar. Numele-simbol a fost păstrat până în zilele noastre.

Semnificaţia aparte

Un astfel de centru musulman există şi în alte capitale europene, cum ar fi Londra. Muftiatul atrage însă atenţia asupra particularităţii viitorului edificiu de la Bucureşti. „Moscheea în sine va fi cea mai mare dintr-o capitală a Europei, exceptând Istanbulul. Iar terenul pe care a fost construit centrul din Londra a fost cumpărat de comunitatea musulmană, pe când terenul din Bucureşti este dat comunităţii de către Guvern, ceea ce este un gest de o puternică semnificaţie“, arată muftiul Iusuf Murat.

Civilizaţia turco-tătară din Dobrogea - Ceremonia de inaugurare a „Moscheii Regale Carol I" în prezenţa regelui Carol I şi a reginei Elisabeta. Constanţa 31 mai 1913. Colecţie personală Güner Akmolla

Constanţa, 31 mai 1913. Ceremonia de inaugurare a Moscheii Regale Carol I, în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta - Colecţie personală Güner Akmolla

Reacţia Patriarhiei Române

Biserica Ortodoxă Română a adresat un îndemn la respect faţă de credinţa comunităţii musulmane şi a celorlalte culte oficiale din România, printr-un comunicat transmis presei în ziua de miercuri, 26 august.

„Patriarhia Română dezaprobă iniţiativa personală a cetăţeanului bucureştean care a încercat să descurajeze comunitatea musulmană din Bucureşti în intenţia ei de a-şi construi un lăcaş de cult, profanând cu carne de porc terenul alocat de Guvernul României pentru o moschee.

Gestul regretabil, chiar dacă izolat, denotă lipsă de respect şi toleranţă faţă de credinţa şi tradiţia unei comunităţi religioase. O astfel de provocare poate oricând avea drept consecinţă o iniţiativă similară asupra unei comunităţi ortodoxe române minoritare din Europa sau din alte părţi ale lumii unde se află români. În contextul lumii de azi, este uşor să provocăm conflicte, cu consecinţe imprevizibile, dar e mai înţelept să le evităm.

Patriarhia Română respinge orice formă  de discriminare şi îndeamnă la respect, înţelegere şi toleranţă faţă de cei de alt neam, cultură şi credinţă, deoarece, potrivit legii, cultele religioase trebuie să fie promotoare ale păcii sociale.

Totodată, Patriarhia Română doreşte din partea cultului musulman lămuriri oficiale privind necesitatea, dimensiunile, scopul şi impactul unei noi moschei în Bucureşti, pentru o corectă informare a credincioşilor creştini ortodocşi“, arată ierarhii BOR.

Vă mai recomandăm

Cea mai mare moschee din Europa creştină se ridică la Bucureşti. Detaliile unui proiect uriaş, fără „propagandă fundamentalistă“

BOR, reacţie alunecoasă în cazul celui care a îngropat porci pe locul viitoarei mari moschei: condamnă gestul, dar le cere musulmanilor „lămuriri oficiale“

ASUR critică proiectul moscheii: „Orice alocare bugetară către cultele religioase trebuie stopată“. Patriarhia nu se opune

Fascinanta istorie a turcilor şi tătarilor din România: de la stăpânii Dobrogei otomane la supuşii unei ţări ortodoxe

Muftiul Iusuf Murat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România: „Sunt fiu de cioban din Poarta Albă şi păstor al comunităţii mele. Şi profeţii noştri au fost păstori“

Muftiul Iusuf Murat: „În România există mai multe moschei neautorizate“. Parlamentarii constănţeni vor modificarea legii de organizare a cultelor

EXCLUSIV Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, fost consultant la Casa Albă: „Islamului îi lipseşte un Vatican al lui“

Extremistul Băsescu. De ce şi-a schimbat radical discursul de la „Mulţumim musulmanilor pentru respectul arătat românilor!“ la „Muftiule, ciocul mic!“

Klaus Iohannis, cină cu musulmanii. Muftiul Iusuf Murat: „Dacă marea moschee reprezintă un minim risc la adresa siguranţei, eu retrag proiectul“

Război total între musulmani şi Băsescu, de la marea moschee din Bucureşti: „Strămoşii noştri au luptat în războaie pentru România, nu suntem talibani“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite