Viceamiralul Alexandru Mîrşu, Şeful Forţelor Navale Române, trece în rezervă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 30 iunie, viceamiralul Alexandru Mîrşu, Şeful Statului Major al Forţelor Navale Române, trece în rezervă. În anul 1980 a depus jurământul de credinţă faţă de Patrie.

Viceamiralul Mîrşu a fost numit la conducerea Forţelor Navale Române în anul 2013, este cel de-al 34-lea şef al acestei instituţii unice din România cu o tradiţie de 160 de ani şi este amiralul care a deţinut comanda Marinei Militare Române pentru cea mai lungă perioadă de timp, după Revoluţia din Decembrie 1989.

A depus jurământul de credinţă faţă de Patrie, în anul 1980, în calitate de student al Facultăţii de Navigaţie, Secţia Militară, din Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanţa şi, după absolvirea acestuia, a urmat o perioadă de peste 20 de ani în care şi-a desfăşurat activitatea la nave, ocupând diferite funcţii, de la comandant unitate de luptă la comandant de nave, precum şi funcţii de conducere în structurile divizioanelor de nave.

Experienţa profesională, dobândită de viceamiralul Mîrşu în primele două decenii de activitate, a fost apreciată de conducerea Forţelor Navale şi, în anul 2005, a fost primul ofiţer de marină român căruia i s-a încredinţat comanda Grupării de Forţe Navale pentru Cooperare în Marea Neagră (BLACKSEAFOR), o iniţiativă regională pentru dezvoltarea dialogului militar în bazinul pontic, alcătuită din nave militare ale celor şase state riverane.

„Începând cu anul 2006, viceamiralul Alexandru Mîrşu a fost promovat în funcţii de conducere ale comandamentelor marilor unităţi din Forţele Navale. După trei ani, a fost promovat la conducerea Flotei (2009-2013) şi a fost înaintat la gradul de contraamiral de flotilă (cu o stea). În luna decembrie a anului 2013, a fost avansat la gradul de contraamiral (cu două stele) şi a fost numit şef al Statului Major al Forţelor Navale, iar trei ani mai târziu a fost avansat la gradul de viceamiral (cu trei stele)”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Forţelor Navale.

Viceamiralul Mîrşu şi-a perfecţionat pregătirea profesională prin absolvirea unor forme de învăţământ militar universitar şi postuniversitar, atât în România, cât şi în Canada, Olanda, Germania, Italia, Marea Britanie şi SUA, iar în anul 2010 a obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe Militare. 

A primit numeroase distincţii şi medalii, precum Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de „Cavaler”, Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de „Cavaler”, Crucea Naţională „Serviciul Credincios”, Ordinul "Virtutea Maritimă" în gradele de „Comandor” „Cavaler” şi „Ofiţer”, Medalia „Commendation” din partea Statului American Alabama, Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare Franceze şi altele.

Pe aceeaşi temă:

Trageri de luptă în Marea Neagră. Amplu exerciţiu organizat de Forţele Navale Române, la final

O corvetă românească participă la exerciţii în Marea Neagră cu o navă de patrulare şi două avioane de vânătoare din Ucraina

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite